Vigyázz az elmédre: gyakorlati tippek a munkahelyi mentális egészség megőrzéséhez

Vigyázz az elmédre: gyakorlati tippek a munkahelyi mentális egészség megőrzéséhez

A mentális egészség kérdésével egyre többen foglalkoznak, így a munkahelyek is kiemelt figyelemmel kísérik a munkavállalók jólétét. Mit tehetsz te munkavállalóként, hogy a munkahelyi problémák ne befolyásolják a mentális egészséged?

Munka közben olykor nehéznek tűnik időt találni arra, hogy mentális egészségét prioritásként kezeld – különösen akkor, ha elfoglalt vagy gyors munkát végzel. Pedig még az is nagy hatást érhet el, ha naponta megteszel néhány dolgot a mentális jólét érdekében.

A mentális egészség fontossága a munkavégzés szempontjából

Az egészséges vállalati kultúra jellemzője, hogy az emberek félelem nélkül kételkedhetnek és vitatkozhatnak bizonyos kérdésekben. Ez pszichológiai biztonság. A pszichológiailag biztonságos csapatokban az emberek jól érzik magukat, ha megszólalnak, megosztják a küzdelmeket, és önmaguk lehetnek. 

Mit tudsz tenni te, munkavállalóként, azért, hogy kézben tartsd a mentális egészséged?

 

Ahogy a legtöbben tudjuk, mennyire fontos gondoskodni mentális egészségünkről, ez még nehezebbé válhat olyan munkahelyi környezetben, ahol gyakran sok zavaró tényező van. Forgalmas irodákban vagy más munkaterületeken a mentális egészségünk prioritása háttérbe szorulhat, miközben az ügyfelek határidőire, a kollégákkal való kommunikációra, a karrier előrehaladásra és sok más elemre koncentrálunk.

Miért fontos, hogy munka közben vigyázzunk mentális egészségünkre?

Annak ellenére, hogy ez egy olyan téma, amelyről sokak számára még mindig nehéz vagy kényelmetlen beszélni, a munkahelyi mentális egészségügyi problémák egyre gyakoribbak. A munkában eltöltött sok idő miatt még fontosabb, hogy gondoskodjunk mentális egészségünkről. Számos előnnyel jár a jó mentális egészség megteremtése a munkahelyen, és nem csak az egyes munkavállalók számára, hanem a munkahelyi célok elérésében is.

Tartsd meg az ebédszünetet

Sok munkahelyen egy óra vagy félóra az ebédszünet. Ügyelj arra, hogy mindig vedd ki. A szünet után produktívabbnak érezheted magad, hiszen van időd enni, inni, vagy megtenni néhány olyan dolgot, amelyre szüksége van ahhoz, hogy energikusan és jól érezd magad.

Ha túl elfoglal vagy és egy nap ki kell hagynod egy kis szünetet, az rendben van – de próbáld meg visszaszerezni azt az időt, vagy törekedj arra, hogy a szünetet egy másik napon mindenképp helyezd előtérbe.

Igyekezz aktív pihenési lehetőségeket keresni

Az aktív pihenés az egyik leginkább ajánlott módja mentális egészségé és a jólété megőrzésének. Ez azonban nehéz lehet, ha olyan munkát végzel, ahol íróasztalnál kell ülni, vagy hosszú ideig ugyanabban a helyzetben kell maradni.

Fontold meg, milyen módokon hozhatod be az aktivitást a hétköznapokba. Nem kell, hogy ebédidőként edzésre menj –  elég lehet a lift helyett lépcsőzni, vagy délután 15 perces sétát tenni. Ha otthonról dolgozol, próbáljon meg okot adni magának arra, hogy a nap folyamán legalább egyszer elhagyd az asztalt és jól átmozgasd az izmaid.

Szabj egyértelmű határokat a munka és az otthon között

Próbáld meg elkerülni, hogy a munka a magánéletébe terelődjön. Ha az állás távoli, vagy az irodai munkát kell hazavinned, jelölj ki egy külön helyet a munkának, és tartsd is be azt. Ez gyakran megkönnyíti a munkától való kikapcsolódást. Ha még nincs munkád, de szeretnél minél hamarabb kezdeni, látogasd meg a Jooble álláskereső portált, használd az elérhető szűrőket, hogy közelebb kerülj álmaid munkájához.

Dúdolj munka közben

Ha stresszesnek érzed magad, egy megnyugtató dal meghallgatása néhány percre eltereli a gondolataidat a munkáról, és segít ellazulni és újra összpontosítani. Kutatások kimutatták, hogy a lassú, halk zene ellazíthat és csökkentheti a szorongást.

Amikor keményen dolgozol egy feladat elvégzésén, a zene segíthet megszabadulni a körülötted lévő zavaró tényezőktől. Ha blokkolod a munkatársak, a gépek vagy a csipogó telefonok zaját, könnyebben tudsz összpontosítani az adott feladatra.

Kérj segítséget

Ha úgy érzed, hogy a munkaterhelés kicsúszik az irányítás alól, beszélj a feletteseddel. Ha nem tudod módon megoldani a célok, a szervezési problémák vagy a határidők problémáját, fordulj a HR csapathoz vagy más munkatárshoz, aki esetleg tud segíteni. 

Próbálj ki légzőgyakorlatokat

A légzőgyakorlatok bevezetése nagyszerű módja annak, hogy csökkentsd a stresszt, és tükrözd az érzéseidet. Nemcsak gondolataid összeszedésében segítenek ezek a gyakorlatok, de segítenek feloldani a benned lévő feszültségeket, és megnyugtatják idegrendszeredet is. A légzőgyakorlatok könnyen beleilleszthetők a munkarendbe, mivel bármikor és bárhonnan elvégezheti őket – az asztal mellett, a fürdőszobában, a kávéfőzőnél vagy akár a tömegközlekedési eszközön.