Sport nélkül elképzelhetetlen a jó közérzet – edzés az egészségért!

Sport nélkül elképzelhetetlen a jó közérzet – edzés az egészségért!

A sport egészségre gyakorolt előnyös hatásait felsorolni is roppant nehéz lenne. A rendszeres testmozgás előnyeivel már rengeteg szakirodalmi könyvet megtöltöttek – mégis, a tapasztalat azt mutatja, sokan sajnos túl későn kezdenek el foglalkozni az egészséges életmód ezen szegmensével.

Hogyan hat a szervezetünkre a sport?

A szakemberek szerint már napi 30 perces intenzív séta (esetleg 15-20 perces könnyed futás) is sokat nyom a latban, ha az egészségünk kerül terítékre. Ennyit bizony mindenkinek ajánlott mozogni, kortól és nemtől függetlenül. Azoknak a személyeknek pedig, akik szív- és érrendszeri problémákkal, illetve cukorbetegséggel küzdenek, erősen ajánlott a napi séta mellett az edzés valamilyen egyéb módját is beépíteni a mindennapjaikba. A rendszeres sportolás ugyanis hatékonyan redukálja az LDL-koleszterinszintet. Az LDL-koleszterin felelős az artériák eltömítéséért, hosszútávon pedig az érelmeszesedés kialakulásáért is.

A magas vérnyomásra is jó hatással van a testmozgás

Bizonyított tény, hogy a magas vérnyomással küzdők problémáját is megoldja a sport. A szakértők viszont felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy kerüljék az intenzív sportokat, hiszen azok akár a vártnál ellentétes hatást is kiválthatnak. Ha tehát magas a vérnyomásunk, viszont szívesen erősítenénk az általános fizikai állapotunkon, először mindenképpen kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét a választott sportnem vonatkozásában.

Célkeresztben az otthoni edzés

 

A jelenleg is fennálló korlátozások miatt bizony sokan kényszerültek a fiók aljára süllyeszteni a kondibérletüket. Az edzőtermek bezárása viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk a testmozgás öröméről! Kellő affinitás fejében ugyanis odahaza, akár a nappalinkban is elvégezhetjük a kívánt gyakorlatokat.

A sikertelenség nem opció

Fontos, hogy ne úgy tekintsünk az otthonunkban végzett tornára, mint a „kötelező rossz” -ra. Ha ugyanis megfelelő elhatározással és intenzitással látunk neki az edzéshez, ugyanolyan bámulatos eredményeket érhetünk el, mint egy profi személyi edző „kezei” alatt – legyen a célunk az általános egészségügyi állapotunk javítása vagy a testsúlyúnk csökkentése.

Változatos gyakorlatokkal a kívánt alakért

Az otthoni edzésnek is megvan a maga a bája. Többek között mi magunk osztjuk be a saját időnket, mint ahogy arról is mi döntünk, hogy milyen gyakorlatokat részesítünk előnyben. Az internet e tekintetben is óriási segítséget nyújt. Rengeteg cikket, illetve hasznos videót találhatunk a világhálón, amelyek kifejezetten férfiaknak vagy nőknek készített néhány napos- vagy hetes kihívások formájában motiválnak minket az aktuális kondíciónk fejlesztésére. Az egyes gyakorlatok tetőtől-talpig megmozgatnak minket, így fókuszálhatunk a has-, a comb- vagy a mellizmunk formálására, esetleg a plusz-kilók lefaragására is.

Súlyzós edzés helyett saját súlyos edzés

Jó hírünk van azoknak, akik esetleg attól tartanak, hogy az odahaza végzett testmozgás kisebb vagyont emészt majd fel, tekintve a szükséges felszerelések beszerzését. A hagyományos súlyzós edzés helyett ugyanis kipróbálhatjuk a saját testsúlyos gyakorlatok elvégzését is – amelyek tulajdonképpen ugyanolyan eredményesek is lehetnek, mint a segédeszközökkel végzett mozgás. A saját súlyos testmozgás az egyik legtermészetesebb módja a fizikai erőnlétünk növelésének. Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, íme néhány tipikus mozgásforma: fekvőtámasz, kitörés, hasprés, guggolás vagy plank.

Erősítő edzés, avagy a következő szint

Ha már úgy érezzük, fittebbé váltunk és készen állunk a szintlépésre, az erősítő edzés is terítékre kerülhet. Fontos tudni, hogy a szóban forgó testmozgáshoz már komolyabb előkészületek, illetve komplett programterv is szükséges.

Torna a maximális izomnövelés jegyében

Az erősítő edzés, amit gyakorta súlyzós edzésnek is szoktak nevezni, nagy szerepet játszik az izomtömeg növelésében, legyen szó a hasizom- vagy hátizom erősítéséről, esetleg a külső- vagy belső combizmok hangsúlyosabbá tételéről. A látványos izomzat és a tónusos alak kialakítása mellett a gyakorlatokkal a kondíciónkat, így az egészségügyi állapotunkat is minőségibbé tehetjük, akár odahaza is.

A természet szerelmesei a kinti edzést is nyugodtan kipróbálhatják

A futás megszámlálhatatlanul sok előnnyel jár az egészségünk szempontjából. Fittebbé, kitartóbbá tesz minket, a fogyásban is hatékonyan besegít, emellett pedig a depresszió leküzdésében is nagy szerepet játszik. Ez utóbbit azzal magyarázzák, hogy a futás közben endorfin termelődik a szervezetünkben, amit a legtöbben csak boldogság-hormonként ismerünk. Odakinn a szabadban róva a kilométereket, megszabadulhatunk a minket emésztő problémáktól és stressztől is.

A futás minden szempontból roppant praktikus

A kezdő életmódváltók gyakorta szavaznak bizalmat a sportnemek közül a futásnak. Ez többnyire azért van így, mert a futás, mint szabadidős tevékenység nem igényel komolyabb anyagi befektetést vagy rákészülést, nincs napszakhoz vagy fizikumhoz kötve, emellett pedig szinte bárhol végezhető.

A kezdő futók először a kocogással próbálkozzanak

Nagy különbség van kocogás és futás között. Az előbbi tevékenység esetén maximum 8km/h-s tempóval haladunk, míg a futás vonatkozásában ez a tartomány az említett tempó fölött kezdődik.

Fejlődik az állóképesség is

A tapasztalt futók azt tanácsolják a kezdőknek, hogy ne adják fel, még abban az esetben sem, ha a kezdeti időszakot gyakorta tarkítja az izomláz vagy az erősebb fáradtság-érzés is. A futással ugyanis nő az állóképességünk, így egyre többre és többre leszünk képesek. A rendszeres testmozgással lefaraghatjuk a nemkívánt kilókat, a zsírégető gyakorlatokkal pedig valódi bombaalakot varázsolhatunk magunkat, arról nem is beszélve, hogy az immunrendszerünket is jóval ellenállóbbá tesszük.

Az úszás minden izmunkat megdolgoztatja

Hasonlóan a futáshoz, az úszás is alaposan próbára teszi az egész testünket, hiszen minden apró izmunkat be kell vetnünk ahhoz, hogy a vízfelszínen maradjunk. Különösen a tartóizmokat éri nagy terhelés a vízben, legyen szó a mellúszásról, vagy akár a gyorsúszásról. Az úszásnemek közül egyébként az említett két típus számít a legnépszerűbbnek.

Milyen hatással van a szervezetünkre az úszás?

Az említett testmozgás jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, illetve erősíti a légzőszerveket is, hiszen koncentrált és kontrollált légzésszabályozásra „kényszeríti” a testünket. Az úszás emellett javítja a sejtek oxigénnel való ellátását, segíti az emésztőrendszer működését is. A szakértők szerint az úszás a fogyásban is nagy szerepet játszik, hiszen szépen formálja az egész testet.

Sosem késő megtanulni úszni!

A gyerekek sokkal könnyebben tanulnak meg úszni, mint a felnőttek. Felnőttkorban a gátlásaink akadályozhatják a szóban forgó mozgásforma magabiztos elsajátítását. Ne hagyjuk azonban, hogy a félelmeink uralkodjanak felettünk! Ha van az otthonunk közelében uszoda, a soron következő úszásoktatásra beiratkozva, ha nem is a profi sportolók, de a magabiztos úszók szintjére tornázhatjuk fel magunkat.

Az egészséges életmód nem csupán a rendszeres mozgás függvénye

Ha végképp eldöntöttük, a rossz szokásainkat hátrahagyva egészséges életvitelre térünk át, a sport mellett a helyes táplálkozásra is fokozott figyelmet kell szentelnünk. Az egészséges táplálkozás vonatkozásában fontos a mértékletesség elvét észben tartani. Egyetlen ételt sem szükséges végérvényesen tiltólistára tennünk, csupán ismernünk kell a határainkat. A zsírt, a cukrot és a fehérlisztet igyekezzünk csökkenteni a sütés-főzés során, és kerüljön minél több zöldség és gyümölcs a tányérunkra.

Egészséges táplálkozás – tanácsok megbízható forrásból Ha egyre többször kacérkodunk a vegetáriánus vagy a vegán életmóddal, illetve az egészséges életvitel gondolatával, viszont nem tudjuk, milyen irányba induljunk el, jó ötlet az interneten található számos tanulmányokból ihletet meríteni. Az információgyűjtés manapság nem nagy ördöngösség, így némi időráfordítás fejében a mélységeiben megismerhetjük ezt a vitathatatlanul izgalmas életformát.