Miből áll egy mediterrán diéta mintaétrend?

Miből áll egy mediterrán diéta mintaétrend?

Bár elsőre talán bonyolultnak tűnhet, bizony egy ízig-vérig mediterrán diéta mintaétrend összeállítása villámgyorsan elsajátítható. A déli országok lakói valahogy nem csak jókedvűek, de egészségesebbek is, mint honfitársaink, vagy közvetlen szomszédjaink, ebben pedig közrejátszik az eltérő étkezés is. A hagyományos magyar konyha az évszázados tradíciókra épül, ezáltal a nehéz fizikai munkához szükséges kalóriamennyiséget biztosítja.

Az egyszerű ételek előállítása persze kevesebb ideig tart, mint például egy mediterrán diéta mintaétrend kidolgozása, ugyanakkor rendszeres fogyasztásuk több hátulütővel is jár. A zsíros, szénhidrátban gazdag táplálék megterheli a szív- és érrendszert, túlságosan eltelít, ezáltal tompító hatással van ránk, mindemellett az emésztőrendszerünk számára sem ideális. Egy mediterrán diéta mintaétrend követésével hamar, szinte napokon belül érzékelni fogjuk a változást. További előny, hogy jóval kevesebb költséggel járnak ezek a receptek, mint ahogy azt előzetesen gondolnánk.

Miről is szól a mediterrán étrend?

Akik rendszeresen ellátogatnak Görögországba, vagy épp Olaszországba, bizonyára észlelik, hogy az ott élők egész másképp állnak hozzá az étkezésekhez. Lassan, megfontoltan fogyasztják el az ebédet és a vacsorát, hiszen bőven van rá idejük. Ezek az alkalmak gyakorta nem is kifejezetten az ételekről, sokkal inkább a társaságról szólnak. Ezekben az országokban nincs mediterrán diéta mintaétrend, hiszen évszázadok óta ugyanazokból a minőségi alapanyagokból dolgoznak a szakácsok és a háziasszonyok egyaránt.

 

Létezik egy, a szakértők által leírt, úgynevezett mediterrán étrend piramis, aminek az alapját épp a közösen eltöltött étkezések programja, illetve a rendszeres fizikai aktivitás adja. Ezt követik a legtöbbet alkalmazott hozzávalók, melyek közül kiemelkednek a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek, gyümölcsök és természetesen a mediterrán diéta mintaétrend elmaradhatatlan kiegészítői, a különféle fűszerek. Ugyancsak gyakorta kerülnek a tányérokra halak, illetve tengeri herkentyűk is, no és persze a hosszasan érlelt sajtok is alapvető élelmiszernek számítanak. Rendkívül ritkán fogyasztanak ugyanakkor vörös húsokat és cukrozott termékeket, tehát jól látszik, hogy a táplálkozás alapját az egészséges hozzávalók adják.

Az első lépést a könnyen elkészíthető mediterrán diéta receptek jelentik

Kétségtelen, hogy egyik pillanatról a másikra átállni a tradicionális magyar konyháról bizony nem egyszerű feladat. A legbölcsebb, ha ilyenkor a legegyszerűbben elkészíthető mediterrán diéta receptek kipróbálásával kezdünk, hiszen így az azonnali sikerélmény sokat segít a kitartásban. Érdemes elsajátítani például az olaszok alapszószát, ami a mediterrán diéta mintaétrend vázát is adhatja. Ehhez kiváló minőségű olívaolajra, fokhagymára, chilire és pár szem zamatos paradicsomra lesz csak szükség.

Fontos, hogy alacsony hőfokon hevítsük az olajat, hiszen a hozzávalókat nem akarjuk megégetni, csak annyi cél, hogy az ízüket kiengedjék. Ezt az bázist gyakorlatilag bármivel ízesíthetjük, tetszés szerint. Elkészíthetjük tonhallal, rákkal, de cukkinival, padlizsánnak, kapri- és olíva bogyóval akár vegán verziót is csinálhatunk. A mediterrán diéta mintaétrend tehát egyáltalán nem a bonyolult receptekről szól, sőt, épp ellenkezőleg. A legtöbb szósz némi gyakorlást követően játszi könnyedséggel elkészíthető annyi idő alatt, míg a tészta megfő. 

Miből álljon egy mediterrán étrend heti menü?

Mivel a hazai konyha receptjei olykor meglehetősen összetettek, a hétköznapok nem mindig teszik lehetővé a főzést, így aztán gyakorta pár napra előre elkészítjük az ennivalót. Egy mediterrán étrend heti menü esetében erre semmi szükség, hiszen nagyjából 15-20 perc elegendő egy ebéd, illetve vacsora összeállítására.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne lenne érdemes előre gondolkodni és legalább 4-5 napra kitervelni a mediterrán konyha soron következő elemeit. Így ugyanis rengeteg időt megspórolhatunk a felesleges boltba járkálások elkerülésével. Ilyenkor próbáljunk változatos recepteket választani, de mindig ügyeljünk a kiváló hozzávalók beszerzésére is.

Időhiányban szenvedőknek a mediterrán étrend a tökéletes választás

Mivel a hétköznapok a legtöbbünk számára kifejezetten zsúfoltak, így olykor a legjobb megoldásnak az tűnik, ha inkább rendelünk valami ennivalót, netán menüzünk egy hozzánk közel lévő étteremben. Időnként persze semmi komoly következménnyel nem jár, ha így teszünk, ám hosszú távon sem a szervezetünk, sem a pénztárcánk nem fogja díjazni ezt. A mediterrán étrend kiváló alternatívát jelenthet, hiszen gyorsan és olcsón készíthetünk egészséges ételeket. Ha pedig bármilyen kétségünk lenne menet közben a mediterrán diéta mintaétrend összeállításánál, akkor kérjünk segítséget dietetikus szakértőktől.