Hasznos tanácsok az egészséges életmód első lépéseihez

Hasznos tanácsok az egészséges életmód első lépéseihez

Manapság egyre többet hallani az egészséges életmód előnyeiről. A szóban forgó folyamat persze nem egy gyors elhatározás kérdése, így az is igaz, hogy az életvitelünk teljeskörű megreformálása, illetve a rossz szokásaink elhagyása sem megy egyik napról a másikra. Azok viszont, akik már egy ideje az egészséges életmód szabályai szerint élik a mindennapjaikat, csak buzdítani tudják a habozókat. Azzal ugyanis, ha az életünk egyes fontos szegmenseit, mint például a testmozgás vagy a táplálkozás, átvariáljuk, nemcsak az életminőségünk szintjét emeljük, de ellenállóbbá tesszük magunkat a vírusokkal, megbetegedésekkel szemben is.

Az egészséges életmód alappillérei

A szakemberek általában 5 alapelvet említenek, amelyek együttes kombinációja alkotja meg a test, a lélek és a szellem tökéletes balanszát. Ezen 5 princípium a következő: a helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás, a megfelelő mennyiségű friss víz fogyasztása, a minden igényt kielégítő pihenés és a mértékletesség. Ezek mindegyikét érdemes górcső alá venni, és alaposan megvizsgálni ahhoz, hogy valóban a magunkévá tudjuk tenni az egészséges életmód alapjait.

Egészséges táplálkozás – egymásnak ellentmondó tanácsok

Az internet hemzseg a jobbnál-jobbnak kikiáltott egészségügyi tanácsoktól. Az igazság viszont az, hogy ezek az eredményesnek vélt vezérelvek sokszor ellentmondanak még saját maguknak is, nem egy közülük hatástalan, sőt, akár az épségünket is veszélyezteti. Éppen ezért fektessünk fokozott figyelmet arra, hogy milyen forrásból tájékozódunk!

Az egészséges táplálkozás aranyszabályai

 

Míg a szakirodalom és az önjelölt egészségguruk tanácsainak labirintusában könnyű elveszni, jó tudni, hogy léteznek bizonyos egyszerű, mégis sokat próbált módszerek, amelyeket követve a magunkévá tehetjük a helyes táplálkozás alapjait.

A változatosságot ne veszítsük szem elől

A tapasztalatok szerint, azoknak a személyeknek, akik gondolatban már kacérkodnak az életvitelük megreformálásával, kitűnő motivációt nyújt, hogy az egészséges életmód jegyében az új ínyencségekkel feldobhatják a megszokott ételek unalmas, repetitív íz-világát. Az étkezések változatossá tétele ugyanis sarkalatos pontja a jó közérzetnek. Adjunk lehetőséget magunknak a különféle ízek megismerésére, hiszen a világ konyhája roppant változatos elemekből épül fel. Egyébként a kutatások is rávilágítottak arra, hogy a sokszínű étrenddel megadhatjuk a szervezetünknek mindazokat a fontos tápanyagokat, amelyekre szüksége van a megfelelő működéshez.  

Próbáljuk csökkenteni a zsírt és a lisztet

Különösen azoknak, akik ülőmunkát végeznek, roppant okos ötlet kivonni a főzési- és sütési folyamatokból a zsírt és a lisztet. Az ételek elkészítéséhez használjunk inkább olíva olajat. A zsírban sütés helyett inkább pároljunk, és lehetőleg fogyasszunk minél kevesebb fehérlisztet is.

A fő komponensek: a zöldségek

A főzési szokásaink megreformálását kezdjük a minél több zöldség étrendünkbe való beépítésével. A zöldségek gazdag vitaminforrások, így nemcsak az alakunk lesz azoktól jóval karcsúbb, de az immunrendszerünket is megerősítik.

Egy kis bűnözés azért megengedett

Az egészséges táplálkozás nem azt jelenti, hogy tiltólistára kellene tennünk az édességeket. Az édesszájúaknak egyébként is nagy szenvedés, ha az addig rendszeresen majszolgatott nassolnivaló egyik-napról a másikra eltűnik. Nassolni okosan is lehet, főleg, ha nem fehércukrot használunk az egyes finomságok elkészítéséhez, hanem természetes édesítőszereket – mézet, sztíviát. Odahaza is legyen mindig a kezünk ügyében gyümölcs, ha esetleg ellenállhatatlan vágyunk támad az édességek iránt.

Mediterrán étrend, avagy a spanyol nők titka

A mediterrán diétát már régóta az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb módszerek között tartják számon, azok, akiknek fontos az egészségük. A tudósok megfigyelték, hogy a Földközi-tenger környékén élő népek nagyon csekély százalékát érintik a szív- és érrendszeri megbetegedések. Sőt, a szóban forgó népcsoportok körében a daganatos megbetegedések is elenyésző számban fordulnak elő. A módszerrel hosszútávon a depresszió tünetei is hatékonyan enyhíthetők. A szakemberek úgy vélik, ez elsősorban a mediterrán étrendnek tudható be.

A mediterrán étrenddel akár hosszútávra is tervezhetünk

Az, hogy az egészségünkre kifejezetten jó hatással van a mediterrán vidékeken honos gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, megkérdőjelezhetetlen. Az pedig, hogy a hatékony fogyás zálogaként számontartott étrendet könnyű követni, már igazán csak hab a tortán.

Fókuszban az olasz és a görög konyha

Azoknak, akik szeretik az egzotikus, pikáns ízeket, a mediterrán diéta egyáltalán nem fogyókúrának, sokkal inkább izgalmas kulináris kalandnak tűnhet. Mivel az étrendnek nincsenek kőbe vésett, szigorú szabályai, a lehetőségeink is jóval tágabbak, mint a hagyományos fogyókúrák esetében. Ha bizalmat szavazunk a mediterrán étrendnek, minél több friss zöldség és gyümölcs kerül a tányérunkra, de a halak változatos arzenáljával, illetve a lencse különféle típusaival is közelebbi ismeretséget kötünk. Amit mindenképpen kerülnünk kell, az a túlzott vöröshús és állati eredetű tejtermékek fogyasztása.

A Google a barátunk

Ha tanácstalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogyan kezdjük meg az olasz-, illetve görög konyhára való áttérést, hívjuk segítségül az internetet. A neten ugyanis szép számban találunk diéta mintaétrendeket, így tulajdonképpen annyi a dolgunk, hogy kiválasszuk a legszimpatikusabbnak ítélt menüsort a felhozatalból.

Nincs egészséges élet sport nélkül

Korábban már megemlítettük, hogy a rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik fontos alappillére. Persze nem kötelező a professzionális sportolók nyomdokába lépni, ahhoz, hogy kirobbanó formába kerüljünk. A különféle gyakorlatoknak is ezer formája van, így ki-ki az igényire és a fizikumára szabva megtalálhatja az ideális módját a testedzésnek.

Már napi 30 perc séta is sokat segít

Az edzés sikerének a fokozatosság a titka. Nem szabad azonnal a legmegterhelőbb gyakorlatokba belevetnünk magunkat, hiszen az hosszútávon nem eredményes. A szakemberek egybecsengő véleménye az, hogy már napi 30 perces könnyed séta is számos pozitív hatással van az egészségünk szempontjából, különös tekintettel a szív- és érrendszerre.

A sport oldja a stresszt

Bizonyított tény, hogy azok, akik rendszeresen sportolnak, sokkal könnyebben birkóznak meg a stresszes helyzetekkel. A testmozgással ugyanis fokozottabban termelődik az endorfin – vagyis a boldogság-hormon- a szervezetünkben, amitől javul az aktuális kedélyállapotunk is.

A sport ellenállóbbá teszi a szervezetünket a megbetegedésekkel szemben

Azzal valószínűleg nem lepünk meg senkit, ha kijelentjük, a rendszeres mozgás javítja az immunrendszer működését, ellenállóvá tesz minket a vírusokkal szemben. Sőt, az edzéssel az asztma, illetve a cukorbetegség súlyossága is radikálisan csökkenthető.

Az otthoni edzéssel is csodás alakunk lehet

Nem kell feltétlenül személyi edző segítségét kérni, kellő affinitással és a megfelelő forrással, például YouTube videókkal mi magunk is megismerkedhetünk a testépítés izgalmas világával. Az otthoni edzéssel egyébként rengeteg időt, energiát, sőt pénzt is spórolhatunk – hiszen nem kell kifizetnünk a kondibérletet. Funkcionális-, kardio vagy súlyzós edzés? A választás teljes mértékben a saját elképzeléseinkre szabható!

Apropó, személyes igények!

Az egészséges életmódra való áttérésben, így a táplálkozási szokásaink megreformálásában és a szimpatikusnak vélt mozgásforma megtalálásában is az az egyik legjobb, hogy a döntés a mi kezünkben van. A hatékony diétáknak se szeri, se száma, így némi idő fejében gond nélkül meghozhatjuk azt a döntést, amivel a legkönnyebben tudunk azonosulni. Az edzés vonatkozásában is rajtunk állnak a kardinális döntések. Ha például koránkelők vagyunk, egész nyugodtan időzíthetjük a testmozgást a korai órákra, de az sem jelent gondot, ha csak az esti órákban tudunk időt szakítani az edzésre. Otthon, egyedül vagy teremben, profik között? A kérdések megválaszolását és az alternatívákat az igényeinkre simíthatjuk.

Ne adjuk fel! Ha már elhatároztuk magunkat, a legfontosabb, hogy ne hagyjuk, hogy valami eltérítsen a kijelölt útról!