A mediterrán konyha lehet a hosszú élet titka

A mediterrán konyha lehet a hosszú élet titka

A mediterrán konyha szinte minden gasztronómiai jellegű szaklap vagy internetes oldal állandó szereplője, és ezt a tagságot nem véletlenül érdemelte ki. Bár a magyar konyhának számunkra nincs párja, olykor érdemes más vidékek ízvilágát is kipróbálni. Sokan szeretik a pikáns mexikói ételeket, mások az egzotikus kínai fogásokért vannak oda. A mediterrán konyha szintén sokunk kedvence, azonban a Földközi-tenger partvidékének ízeit nem csupán ínycsiklandó jellege miatt érdemes górcső alá venni, hanem az egészségre gyakorolt fantasztikus hatásai miatt is.

Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú

Mindannyian teljes életet szeretnénk élni, amihez elengedhetetlen az egészséges életmód felé fordulás. Utópisztikusan hangozhat ugyan, de ez a szemléletváltás csak rajtunk áll. A káros szokások elhagyása, a kevesebb stressz és még több mozgás mellett, az egészséges táplálkozás sem elérhetetlen egy kis elszántság fejében. A helyes táplálkozást legtöbben valamilyen szigorú diétával azonosítják, aminek keretein belül búcsút kell intsünk egy csomó finomságnak. Valójában azonban ez korántsem így van.

Az egészséges étrend nem szabályok rendszere

Manapság már számtalan nagyon jólhangzó, gyors és ígéretes eredményekkel kecsegtető diétával, fogyókúrás módszerrel találkozhatunk a különböző internetes oldalakon és női magazinokban. A legtöbb ilyen metódus tényleg hatékony, de van egy óriási hátulütőjük: ha az ember egyszer abbahagyja a koplalást, a kilók azonnal visszajönnek, és legtöbbször nem is egyedül. Az egészséges étrendet ezért inkább életvitelszerűen érdemes követnünk, fokozatosan enyhítve a szigorú szabályokon, így építve be azt a mindennapjainkba. 

Alapok, amelyekből ne engedjünk

 

Az egészséges táplálkozás nem feltétlenül ott kezdődik, hogy kiiktatunk néhány élelmiszercsoportot, hanem változtatunk az étkezési szokásainkon. Ha lehet, a reggelit soha ne hagyjuk ki, sőt próbáljunk meg naponta legalább ötször étkezni, természetesen kisebb adagokban. Ha tehetjük, lefekvés előtt másfél – két órával már ne étkezzünk, hiszen az éjszaka folyamán a szervezetünk már nem érkezik lebontani a későn bevitt tápanyagokat. Mérsékeljük a mesterséges, cukrozott ételeket és italokat, de a napi szükséges folyadékmennyiséget mindenképp tartsuk be. Ez egy felnőtt ember esetében 2-2.5 liter víz. 

A modern kor betegsége

A szív- és érrendszeri problémákat manapság a modern kor betegségeként szokták emlegetni. Európában évente 4 millióan halnak meg szívelégtelenség vagy éppen stroke miatt. A helyzet súlyosságát mutatja a brüsszeli European Heart Network statisztikái is, miszerint az Öreg kontinensen az elhalálozások 45%-a valamilyen érrendszeri rendellenességre vezethető vissza. Európai viszonylatban sajnos hazánkban az egyik legrosszabb a helyzet, ugyanis dobogósok vagyunk az elhalálozások arányait tekintve. Mi vezetett idáig? Legtöbbször saját magunkat okolhatjuk, ugyanis az ilyen rendellenességek az esetek többségében a stresszes életmód, a káros szenvedélyek és az egészségtelen táplálkozás eredményeképp alakulnak ki.  

Miért érdemes szemeznünk a mediterrán konyhával?

 Ahol mi az utolsók között kullogunk, ott a Földközi-tenger partvidékén élő népek az élen járnak. A mediterrán konyha élvezői – franciák, spanyolok, görögök és olaszok – ugyanis jóval kevésbé veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri megbetegedéseket illetően. Sőt, különböző kutatások kimutatták, hogy Dél-Európában sokkal ritkább az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a különféle daganatos megbetegedések is. Az élvezetes ízek mellett tehát jóval nyomósabb érvek is szólnak a mediterrán konyha fogásainak átemeléséért.

A mediterrán étrend főbb szereplői

A déliek étkezése rengeteg zöldség és gyümölcs fogyasztásán alapszik. A friss, vagy lehetőleg minél kevésbé feldolgozott (tehát maximum párolt) zöldségek és gyümölcsök ugyanis semmivel sem pótolható vitaminforrásként szolgálnak, amelyek elengedhetetlen szervezetünk tökéletes működéséhez.

Mit ehetünk?

Vörös hús helyett inkább szárnyasokat fogyasszunk, vagy épp a tenger gyümölcseit. A mediterrán étrend egyik oszlopos tagja a hal, ugyanis az ebből készült étel Omega 3 zsírsavakban gazdag és számos hasznos ásványi anyagot is tartalmaz. A koleszterinszint kordában tartása érdekében állati zsiradék helyett inkább olívaolajat használjunk az ételek elkészítésénél. Ízesítés céljából pedig hanyagoljuk a sót, és próbáljuk ki a jóval egészségesebb és aromásabb fűszernövényeket, úgy, mint a bazsalikomot vagy az oregánót.

A mediterrán diéta igazából életmód  A mediterrán diétát bár nem kötik szigorú szabályokhoz, mégis átütő sikereket ért el a fogyasztók és az egészségügyi kutatók körében is. Az Egyesült Államokban például 2020-ban egymás után harmadszor választották a legegészségesebb diétának. Sikere pedig az egyszerűségében rejlik. Amennyiben tartózkodunk a tiltólistán szereplő élelmiszerektől, naponta több adag nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk (amit majd levezetünk egy könnyed 30 perces mozgással), máris egy óriási lépéssel közelebb kerülünk az egészségünk megőrzéséhez.