Nézzük meg, hogy milyen a jó futócipő!

Nézzük meg, hogy milyen a jó futócipő!

Hogyan válaszd ki, hogy milyen a jó futócipő? Rengeteg márka és modell létezik. Ahhoz, hogy eldöntsd, melyik az igazán neked való, több szempontot is figyelembe kell venned. Egy nem megfelelően megválasztott futócipő komoly károsodásokat okozhat, a lábtól kezdve, az ízületeken át, egészen a gerincbántalmakig. Ennek oka, hogy nem ad megfelelő tartást futás közben és nem megfelelő terepre választottál futócipőt.

Kategóriák

Általában két kategóriába sorolhatóak a futócipők. Létezik terepre és aszfaltra való. Az aszfaltra alkalmas futócipőket úgy tervezték, hogy jó legyenek utcai aszfaltos futásokhoz, kemény felületű utakhoz. A leggyakoribb felület, amelyen futni szoktak az aszfaltozott vagy betonút. Ez egy olyan felület, amit mindenhol megtalálsz, bár ezen futni nagy terhet jelent az emberi testnek. Ezért úgy tervezték a betonútra való futócipőket, hogy könnyűek legyenek, ráadásul védjék a lábat a kemény felületre érkezéssel szemben.

A terepfutó cipők ehhez képest keményebbek, merevebbek. Más a füvön futni, mint a járdán. A fű puhább, ami garantálja a finomabb hatást a lábfejre, de ennek következtében az elrugaszkodás nagyobb erőt igényel. A füvön futás ezért lassúbb lesz, mintha kemény felületen futnál. A homokos területen való futás több mechanikus munkát igényel. A homok felülete kiszámíthatatlan, ezért sohasem tudhatod előre, hogy mikor merül el mélyebben a lábad a homokban. Az inak és az izmok több energiát igényelnek a stabilitás megőrzéséhez, mint amikor sík és szabályos felületen futsz. Tehát, hogy milyen a jó futócipő, függ a tereptől, amin a sportot végzed.

Milyen a lábállásod?

 

Az, hogy milyen a jó futócipő számodra, függ a lábállásodtól is. A futócipő választásnál ezt is figyelembe kell venned. Lábállás alatt azt értjük, hogy az átgördülés fázisában a boka milyen mértékben dől befelé. Három fajta lábállás létezik:

  • Pronálás: befelé dőlés, pronáló lábállás, azaz túlzott mértékű pronálás esetén a boka több, mint 15 fokkal bedől. Ezért a talp talpboltozat alatti alátámasztásával óvhatod a lábat.
  • Supinálás: kifelé dőlés. Supináló lábállás esetén a boka nem vesz részt a becsapódás tompításban, a futó a külső talpélén gördül végig. Ebben az esetben olyan cipő javasolt, ami középtalpában teljes hosszban megtalálható becsapódástompító technológia.
  • Neutrális lábállás, normál pronálás esetén neutrális, belső támasszal nem rendelkező cipő a megfelelő választás.

Milyen a jó futócipő?

Supináló, pronáló, neutrális? A kifejezések a futóstílusra vonatkoznak, hogy futás közben a lábfejed miként mozog, merre dől a talajfogás pillanatától kezdve a gördítésen keresztül egészen az ellépésig.

Supinált futócipő

Alulpronáló lábra való cipők. A supináló lábú futó külső talpélre érkezik, majd nem gördül kellően befelé a lába, ezért sérül a becsapódás tompításának a képessége. Jellemző a magas lábboltozat. Erre a lábra supinált futócipő kell, ami erősen párnázott, tehát átveszi a csillapítás feladatát. A supinált futócipő választása segít a lábat stabilizálni, mindenképp fontos, hogy a lábfejnek legyen lehetősége befelé dőlni, mozoghasson futás közben.

Futócipő pronáló lábra

Valójában a pronálás kívánatos dolog biomechanikailag, hiszen a kellő csillapításhoz a sarok vagy középtalp talajfogása után a lábfejnek némileg befelé kell gördülnie. A pronáló lábra való futócipők a túlzott befelé dőlés ellen védenek. Az ilyen lábnak alacsony a boltozati íve, így idetartoznak a lúdtalpas lábfejek is. A pronáló (lábra való) cipők erősen stabilizálnak, a sarkuk merevebb és gyakran jelentős boltozati emelésük van, ezzel akadályozzák meg a befelé dőlést.

Neutrális futócipő

A neutrális futócipőre jellemző a maximális talpközépi párnázottság és a minimum támogatás, nincs például erős boltozati emelése. A biomechanikailag hatékony futóknak való a neutrális futócipő, akik középtalpra vagy a lábfej elülső részére érkeznek és normális talpboltozattal rendelkeznek. Ha valakinek ideális a talajfogása, akkor nem is szabad szupináló vagy pronáló cipőt választania.

Hogy milyen a jó futócipő – több dologtól is függ, ha ezeket figyelembe veszed, biztosan megtalálod a számodra tökéletes példányt.