Minden, amit tudni kell az ezerarcú tahiniról

Minden, amit tudni kell az ezerarcú tahiniról

A tahini, a keleti országok kedvenc gasztronómiai alapanyaga, egyre több magyar háztartás szerves részévé válik. A szóban forgó pépes massza tulajdonképpen a szezámmag krémessé turmixolásának a végeredménye. A külső jegyeiben a mustárra emlékeztető pép sokoldalú kulináris felhasználást tesz lehetővé, és különlegessé teszi a megszokott ételeket. Amellett, hogy roppant finom, a tahini az egészségünk szempontjából is hasznosnak bizonyul.

Célkeresztben az egészséges életmód

A tahini magas zsír- és kalóriatartalommal rendelkezik, ám ezek a zsírok hasznosak. A szív- és érrendszeri panaszokkal küzdőknek egyenesen ajánlott a massza rendszeres fogyasztása, hiszen az bizonyítottan megtámogatja a szóban forgó területeket. A vegetáriánusok is előszeretettel építik be a táplálkozási szokásaikba a tahinit, hiszen annak magas fehérjetartalma remekül pótolja a húsmentes étrend hiányosságait. A keleti finomság emellett gazdag forrása a különféle ásványi anyagoknak, és nemcsak az ízületet, de a csontokat is remekül megerősíti.

Hogyan készül a tahini házilag?

Nos, ha kedvet kaptunk a kóstolóhoz, akár mi magunk is elkészíthetjük a masszát odahaza a konyhánkban. Ehhez nem kell mást tenni, csak megpirítani a sütőben az előre bekészített szezámmagot. Amint a magok szép aranyszínűre pirultak, vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a szezámmagot az aprítógépbe egy kevés sóval, daráljuk amíg massza-szerűvé nem válik, majd 2-3 kanál olaj segítségével krémesítsük. Igény szerint természetesen az élelmiszerboltokban is hozzájuthatunk a már kész produktumhoz.

Milyen ételekhez illik leginkább a tahini?

 

A massza felhasználása roppant színes skálán mozog. A sült zöldségekre locsolva isteni ízű, de tulajdonképpen a falafeltől kezdve, a szendvicseken keresztül, egészen a süteményekig mindenhez passzol.

Az allergiások legyenek óvatosak Sajnos azonban nem mindenki élhet a karakteres ízű közel-keleti különlegességgel. Sokaknál ugyanis allergiás rohamot vált ki a szezámmag, így számukra a pép fogyasztása értelemszerűen nem ajánlott.