Miért jó edzőteremben végezni az alakformáló edzést?

Miért jó edzőteremben végezni az alakformáló edzést?

Mitől lesz jó az alakunk?

A tapasztalat azt mutatja, az alakformáló edzés hallatán sokak lelki szemei előtt a kardió gyakorlatok jelennek meg. Laikusként a szóban forgó edzés jelentését a zsírégetéssel is összemoshatjuk. Nos, a valóságban az alakformáló edzés elsősorban nem a plusz kilók eltüntetéséről szól, sokkal inkább az izmok tónusossá tételéről.

A címszereplő kérdés valószínűleg sok hölgy gondolatait foglalkoztatja. Mivel és miként érhetjük el a kívánt álomalakot? Szögezzük le még az elején: tartós változást csak és kizárólag teljes életmódváltással érhetünk el, aminek számottevő szegmense a rendszeres testmozgás. Jó alakunk pedig attól lesz, ha az izmainkat nem fedik el zsírpárnák, azok szépen kidolgozottá, markánssá válnak. Az, hogy kinek mi számít kidolgozottnak, tónusosnak, már abszolút személyfüggő.

A zsírvesztés nem egyenlő az alakformáló edzéssel

Tegyük fel, hogy fáradtságos munkával, egészséges étkezéssel leadjuk azt a bizonyos, roppant bosszantó 6-8 kilót, ami az utóbbi hónapokban, években megkeserítette a mindennapjainkat, viszont az izmaink formálására nem fektettünk nagyobb hangsúlyt. Ez esetben sajnos a végeredmény korántsem lesz teljes mértékben kielégítő és könnyen azt tapasztalhatjuk, hogy a testünk változásai, bár látványosak, mégsem a kedvünk szerint alakultak. A vállunk túl keskennyé lett, a fenekünk és a mellünk pedig eltűnt.

Izomépítéssel a szép alakért

 

Persze nem kell a kardunkba dőlnünk, ha a fenti negatív példát tapasztaljuk. Az alakformáló edzés keretén belül, az izomépítés, konkrétan a konditeremben végzett súlyzós edzés jelentheti a választ az imáinkra. A gyakorlatban ez a testmozgás lassabban égeti a kalóriákat, mint a kardió, viszont, ha kitartók vagyunk, a két legyet egy csapással elv alapján nemcsak a felesleges kilókat dobhatjuk le az edzések során, de az izmok formálását is kipipálhatjuk.

A kalóriaégetés egy új szintje

Természetesen a súlyzós edzésnek is megvan a maga kalóriaégető előnye, ráadásul formássá teszi az alakunkat. A témában végzett kutatások igazolják, hogy a testnek, még nyugalmi állapot esetén is sokkal több energiájába kerül az izmok, mint szövetek fenntartása. A fokozott energiatermelés több kalóriaégetéssel jár együtt, arról nem is beszélve, hogy az anyagcserét is felpörgeti. Miért van ez így? Nos, a súlyzós edzés különösen, ha nagyobb súlyokkal dolgozunk, jelentős mértékben megterheli a szervezetet. A testünk stresszként éli meg a szóban forgó tevékenységet, a testmozgás során elveszített tápanyagok pótlásához pedig extrasebességre kapcsol, így pedig a kalóriaégetés egy teljesen új szintjét tapasztalhatjuk meg.

Alaptalan félelem

Több lelkes kezdő, aki az alakformáló edzés gyanánt a súlyzós edzés rögös, ám annál eredményesebb újtára lép, attól tart, hogy akaratán kívül túlságosan is izmossá válik. Óhatatlanul is a TV képernyőjéről ismert, elképesztően izmos, sok esetben férfias jelleggel bíró body-builder hölgyekre asszociálunk ilyenkor. Természetesen ez a félelem abszolút alaptalan, sőt, a valóságban sokkal nehezebb készakarva megizmosodni, mint akaratunkon kívül az izmos testalkat csapdájába esni.

Konditerem-mentes alakformálás?

Az alakformáló edzés jegyében persze a súlyokkal végzett gyakorlatok kombinálhatóak az egyéb típusú testedzésekkel, így az úszással vagy igény szerint a jógával is. Az úszás alakformáló hatása már régóta ismert. Az úszás során számos izmunkat dolgoztatjuk meg, arról nem is beszélve, hogy a kardió edzések táborába tartozó mozgásforma a szív- és érrendszer működésére is pozitív hatással van.

A látszat csal

Sokunk kedvence a jóga, ami látszólag csak könnyed mozgásforma. Viszont ahhoz, hogy megfelelő módon tartsuk ki az ászanákat (pozitúrákat), komoly izommunkára van szükség. A neten a jóga kezdőknek kulcsszavakra rákeresve igazán érdekes gyöngyszemre bukkanhatunk: a Bikram jógára. A komoly edzésként is felfogható Bikram jóga órán résztvevők közel 40 fokos melegben izzadják végig a megerőltető gyakorlatokat. Ha az alakformálás a célunk és ezt mindenképpen jógával megfűszerezve szeretnénk elérni, a Bikram jógával való megismerkedést mindenképpen érdemes napirendre tűznünk.