Készítsünk szejtánt otthon!

A szejtán a növényi fehérjeforrások egyik legnépszerűbbike. A húsmentes időszakok, legyen szó akár rövidtávú, akár hosszútávú vagy egy egész éltre szóló intervallumról, ilyen vagy olyan oknál fogva relevánsak lehetnek az életünkben. Viszont, mivel világunkban a hús számít a leggazdagabb fehérjeforrásnak, annak okos pótlásáról gondoskodni kell. A szervezet szempontjából ugyanis elengedhetetlen a megfelelő fehérjepótlás. Ezt a szerepet töltheti be a sokak által csak búzahúsként ismert szejtán.
A búzahús remek húspótló
A szejtán megfelelően elkészítve állagában és ízében is hasonlíthat a húsra, ám ami kiemeli a növényi fehérjeforrások soraiból, az a tápanyagtartalma – bár hozzá kell tennünk, hogy az aminosavak közé tartozó lizinben például nem bővelkedik.
Fontos megjegyezni, hogy kizárólag nem hagyatkozhatunk erre, mivel nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Ezért fontos a változatos étrend, amely további növényi- vagy vegetáriánus és mediterrán étrend esetén, állati eredetű fehérjéket is tartalmaz.
Gluténérzékenyek, csak óvatosan!
A szejtán búzasikérből készül, ami nem más, mint a gabonafehérje. A gabonafehérje pedig, nos, a sokak által mumusnak kikiáltott gluténből áll. Abban az esetben, ha allergiásak vagyunk a gluténre, esetleg valamilyen oknál fogva kizártnak tartjuk annak fogyasztását, sajnos a szejtánról is le kell mondanunk.
A szejtán úgy „viselkedik”, mint a hús
A fentiekben már megjegyeztük, miszerint a búzasikérből készült szejtánnal számos esetben helyettesíthető a hús. Persze ezzel nem azt állítjuk, hogy a hasonlóság olyannyira megtévesztő, hogy a két táplálék simán összekeverhető.
Az viszont igaz, hogy a szejtán elkészíthető úgy, mint a hús. Tehetjük szószos raguba, felkockázva vagy egészben is süthetjük, igény szerint akár ki is ránthatjuk. A búzasikér a legtöbb bioboltból illetve táplálékkiegészítőket értékesítő webáruházból beszerezhető.
Sok bioboltban maga a szejtán is kapható, ám nem feltétlenül kell azonnal a pénztárcánk után kapnunk, hiszen odahaza is könnyűszerrel elkészíthető. Sőt! Sokak szerint, a megfelelő recept birtokában a házi búzahús sokkal finomabb, mint a bolti verziója.
Házi szejtán– mire lesz szükségünk?
A hozzávalók 2 adaghoz:
- 12,5 dkg búzasikér,
- 5 dkg finomliszt,
- 1 tk. só,
- bors ízlés szerint,
- 1,5 dl víz,
- 0,5 ek. szójaszósz
Elkészítés:
A búzasikért egy edényben alaposan elkeverjük a liszttel, illetve a sóval és a borssal. Ha ezzel kész vagyunk, hozzáadjuk a fél evőkanál szójaszószt és a vizet. Addig keverjük a masszát, amíg az gumis állagot nem kap. Ezt a gumi-szerű, ragacsos masszát félretesszük legalább 15-20 percre.
Amíg a massza pihen, vizet forralunk (körülbelül 2 liter), egy csipetnyi sóval. A szejtánt kettő-három egyforma méretű darabra vágjuk, és beletesszük a forrásban lévő vízbe. Legalább 3 percig hagyjuk főni, majd kivesszük a darabkákat a vízből.
A forró vizet még ne vegyük le a tűzről! A búzasikérgombócokat vékony csíkokra vágjuk, majd visszatesszük azokat a forró vízbe, és további 4 percig főzzük. Amint letelt a megadott idő, kivehetjük a szeleteket a vízből, majd szűrőbe téve várjuk meg, hogy lecsöpögjön.
Van, aki szódabikarbónával szereti
Ahogy az már csak lenni szokott a receptekkel, a búzasikérnek is számtalan elkészítési variációja kering a köztudatban. Ahány ház, annyi szokás, a fenti példa pedig csak egy a sok izgalmasabbnál-izgalmasabb elkészítési mód közül.
Számos háziasszony például abszolút nem tesz lisztet a búzasikérhez, inkább kevés szódabikarbónával keveri azt össze. Abban az esetben, ha ezt a variációt preferáljuk, egy, az állagában sokkal légiesebb, könnyedebb, nem annyira hús-, mint inkább tésztaszerű finom végeredményt kapunk.
Mások, a karakteresebb ízvilág érdekében a vízhez, amiben az étel fő, vegamix fűszerkeveréket adnak. Amint azt láthatjuk, érdemes kísérletezni, minél több variációt kipróbálni annak érdekében, hogy rábukkanhassunk a nagybetűs Igazira.
Milyen ételekhez passzol a búzasikér?
Önmagában fogyasztva, pörköltbe, brassóiba, pácolásra, grillezéshez, pizza feltét gyanánt vagy húsdarálóval ledarálva, darált hús helyettesítésére is alkalmas. A búzasikér, kiváló húspótló lévén sokféleképpen fogyasztható. Igazából azt is mondhatnánk, a lehetőségek e tekintetben végtelenek.
Az sem gond, ha megmarad
Túl sok szejtánt készítettünk? Aggodalomra semmi ok! Az elkészített szeletelt vagy kockázott búzahús remekül fagyasztható, s aztán kiolvadva fogyasztható.