Itthon is egyre több a vegetáriánus és a vegán étterem

Itthon is egyre több a vegetáriánus és a vegán étterem

A vegán éttermek nyújtotta különleges kulináris élményt azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként húsevőnek vallják magukat. A vegán konyha gasztronómiai ízbombái segítenek betekintést nyerni egy teljesen más, növényi alapokon nyugvó étrendbe. Ki tudja? Talán épp ez az óvatos, mégis roppant kíváncsi kikacsintás indít majd el a teljes életmódváltás rögös, ám annál gyümölcsözőbb eredményekkel járó útján Téged is.

Alapvető különbségek

E cikk kétségtelenül kedvcsináló gyanánt íródott, ám még mielőtt rátérnénk arra, hová érdemes betérned egy finom és egészséges vacsora reményében, tisztázzuk a vegán és vegetáriánus étrend közötti alapvető különbséget. Az a személy, aki vegetáriánusnak vallja magát, követheti a szóban forgó életvitel könnyedebb, megengedőbb változatát is. Ennek tükrében, bár a húsfogyasztás tilos, de az olyan állati eredetű táplálékok, mint a tojás, a tej, vagy a tejtermékek megengedettek. A szigorú vegetáriánusok viszont, azaz a vegánok csak és kizárólag növényi eredetű tápanyagot visznek be a szervezetükbe.

Lássuk a hazai felhozatalt!

Magyarországon egyre több vegán illetve vegetáriánus étterem várja tárt karokkal az egészségtudatos vendégeket. Szerencsére a lista folyamatosan bővül, így ezen írásunkban kénytelenek voltunk csupán néhány ismertebb étterem bemutatására szorítkozni.

Vegán éttermek Budapesten

 

A vegán éttermek kategóriájában 4 fővárosi vendéglátóhelyet prezentálunk, természetesen nem rangsorolva azokat.

Napfényes étterem, ahol az elvek is számítanak

Sokak véleménye szerint, a vegán éttermek egyik legnagyszerűbbje a Budapest központjában található Napfényes Étterem és Cukrászda. Az étterem gazdag választékkal várja az éhes szájakat, akiknek a folyamatosan változó szezonális menüsor mellett, az állandó menükínálatot is módjukban áll végigkóstolni. A finom, egészséges ebédet vagy vacsorát házi készítésű italokkal öblíthetünk le, az i-re a pontot pedig az ínycsiklandozó desszertek valamelyikével tehetjük fel.

Kozmosz Vegán Étterem

A 100%-ban növényi alapanyagokat felhasználó vegán étterem szintén állandó étlappal, illetve heti különlegességekkel várja a kedves vendégeket. A VI. kerületben található intézmény büszke a környezettudatos célkitűzéseire, legutóbb például egy közeli óvoda vizes blokkjának energiahatékony átalakítását is megtámogatták.

Fűszerek és aromák bűvöletében: Great Bistro

A komoly szakértelemmel megalkotott, 100%-ban vegán és gluténmentes finomságok valóságos arzenálja vár Téged is, ha betérsz a Budapest V. kerületében található Great Bistro-ba. Itt aztán a gluténérzékenyek is elengedhetik magukat, hiszen az étterem által készített ételek 99%-a nem tartalmazza a szóban forgó anyagot. Az étterem egyébként egy házaspár közös álmának megvalósulása és már 4 éve élvez töretlen népszerűséget a hazánk fiai és a Magyarországot meglátogató külföldi turisták körében.

Vegán éttermek Budapest szívében: Flow Specialty Coffee Bar and Bistro

Az Andrássy úton található Flow Specialty Coffee Bar and Bistro nemcsak a vegán életmódot követők nagy kedvence, de minden kávéimádóé is. A hely hangulata megkapó, így akár könnyen a kedvenc törzshelyeddé is avanzsálhat.