Finom falatok ebédre vagy vacsorára

Finom falatok ebédre vagy vacsorára

A vegetáriánus ételek hallatán hajlamosak lehetünk olyan ételekre gondolni, amiket nem szívesen fogyasztanánk rendszeresen. Elvégre ki akar állandóan ízetlen zöldségeket enni? A valóság azonban az, hogy a vegetáriánus életmód hívei rengeteg ízletes alapanyag közül válogathatnak. Ott vannak például a hüvelyesek, a gyümölcsök, a szója, de a humusz és más alternatív fehérjeforrást jelentő alapanyag is rendelkezésre állnak. Ha vegetáriánus és nem vegán étrendről van szó, akkor a tojást és tejtermékeket sem feltétlenül kell kispórolnunk a receptekből. Csak egy kis kreativitás és leleményesség kell ahhoz, hogy összeüssünk néhány finom falatot.

Mi a különbség a vegetáriánus és a vegán táplálkozás között?

A mindennapi szóhasználatban nem mindig teszünk különbséget a vegetáriánusok és a vegánok között. Ha valakire azt mondjuk, hogy vega, akkor azt értjük alatta, hogy az illető nem eszik húst. Ennek azonban több aspektusa, változata is létezik. Gyakran felmerül e témában, hogy a hal például húsnak számít-e? Illetve mi a helyzet azokkal az élelmiszerekkel, amelyek alapvetően állatokból erednek? Gondolunk itt például a tojásra, tejfölre, sajtra, illetve más tejtermékre. A vegetáriánus táplálkozásnak három szintjét különböztetjük meg:

  • Ovo- lakto vegetáriánus: ennek a csoportnak a képviselői mellőzik a húsételeket, tojást, illetve tejtermékeket viszont rendszeresen fogyasztanak.
  • Laktovegetariánus : ebbe a kategóriába azokat soroljuk, akik nem esznek sem húst, sem tojást, tejtermékek viszont szerepelnek az étrendjükben.
  • Vegán: a vegánok kizárólag növényi eredetű táplálékokat vesznek magukhoz, kerülnek mindenféle állati eredetű összetevőt, beleértve a tojást és a különböző tejtermékeket is.

Amikor tehát vegetáriánus ételekről beszélünk, akkor tejet, tejfölt, joghurtot, sajtot és tojást is felhasználhatunk az ebéd vagy vacsora elkészítéséhez.

Mi az a szejtán ?

 

Miért érdemes fogyasztani? A vegák nem fogyasztanak húst, ami azt jelenti, hogy valamilyen más módon ki kell elégíteniük a fehérje szükségletüket. Az egyik opció a szejtán fogyasztása, amit a magyar nyelvben gyakran emlegetünk úgy, hogy búzahús. Elnevezése utal arra, hogy alapanyaga a búzasikér, egy olyan gabonafehérje, ami kétféle növényi fehérjéből tevődik össze. Az egyik a gliadin , a másik pedig a glutenin . Ezek mellett, más típusú fehérje, zsír, cukor és keményítő is található benne. A búzahússal bármit lehet csinálni, amit a hagyományos húsokkal. Meg lehet főzni, sütni, de akár pörköltet vagy más vegetáriánus ételeket is lehet készíteni belőle. Ha kirántjuk, pácolás után grillezzük , akkor is ínycsiklandó étel lesz a végeredmény. Magának a búzasikérnek semleges íze van, így kedvünk szerint fűszerezhetjük. Nagyjából a húsokra jellemző ízvilágot kapunk. Egyedül talán állagban különbözik, ugyanis a szejtán még alapos főzés, sütés, grillezés után is picit rágósabb.

A mediterrán konyha ínycsiklandó fogásai

Ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni és vegetáriánus ételekkel szeretnénk kiegészíteni az étkezésünket, akkor a mediterrán konyha ideális választás lehet. Még a fogyókúrázók is megtalálhatják azokat a finomságokat, amiket be tudnak illeszteni az étrendjükbe. A mediterrán konyha tele van friss alapanyagokkal, sajtokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, halakkal és szárnyasokkal. A hívei nem feltétlenül töltenek időt a kalóriaszámolgatással és nem minden esetben hagynak el bizonyos ételcsoportokat. Inkább arra fókuszálnak, hogy a rossz zsírokat jó zsírokra cseréljék, a vajat olívaolajjal vagy kókuszolajjal helyettesítsék, a vörös hús helyett pedig halat vagy szárnyasokat egyenek. Ami pedig szintén nagyon fontos, hogy a mediterrán konyha egészséges édességeket kínál az édesszájúaknak. Így a “bűnbeesés” csak félig-meddig válik azzá.

Hogy kapcsolódik a vegetáriánus életmód a mediterrán ételekhez?

Úgy, hogy a mediterrán vidéken élők gyakran mellőzik a húsételeket és sok esetben növényi alapanyagokat használnak az ebédjük, vacsorájuk elkészítéséhez. Aki húsmentes receptek után kutat, tőlük mindenképpen megéri inspirálódnia.