Fantasztikus zöldség és gyümölcs italköltemények

Fantasztikus zöldség és gyümölcs italköltemények

A smoothie igazán remek választás azoknak, akik egy kis frissítő vitaminbombára vágynak. Valahogy mindig a tavaszi-nyári időszakban kerülnek előtérbe, amikor nagyobb hangsúly helyeződik az egészségünk megőrzésére, testünk formába hozására, de ezeket az italokat egész évben érdemes fogyasztanunk. Alapanyag tekintetében nincs kőbe vésve, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket használhatunk. Érdemes szezonális finomságokat választanunk, de ha fagyasztott gyümölcsök állnak rendelkezésre, ez esetben is ínycsiklandó végeredményt érhetünk el.

Mi az a smoothie ? Miben különbözik a turmixtól?

Turmixnak általában azt az italt nevezzük, ami valamilyen gyümölcsöt, például banánt, epret, málnát, illetve valamilyen tejet vagy joghurtot tartalmaz. Ezzel szemben, a smoothie színtiszta növényi alapanyagokból készül. A hígításhoz pedig nem tejet, hanem gyümölcslevet vagy vizet használunk. Mindkettő esetében igaz, hogy bármilyen alapanyagból készülhetnek. Ilyen szempontból tehát nehéz különbséget tenni a kétféle ital között. A smoothie készítés során azonban a gyümölcsök, zöldségek mellett, gyakran belekerül mogyoróvaj, csoki vagy valamilyen olajos mag is a pohárba.

A smoothie készítés tudománya

A művelethez szükségünk van egy smoothie készítőre. A kisebb, 3,5 literes változatát már akár 10.000 Forint ért be tudjuk szerezni. Nagyon fontos, hogy olyat válasszunk, ami képes megbirkózni a fagyasztott alapanyagok feldolgozásával is, hiszen sok esetben azok felhasználásával készítjük a kedvenc italainkat. Ha nemcsak otthon szeretnénk fogyasztani, hanem magunkkal vinnénk, hogy például a munkahelyünkön vagy bárhol máshol fogyasszunk el, akkor érdemes olyan gépet választani, ami mobilis. Elkészíteni nagyon egyszerű, jóformán csak egy dologra kell odafigyelnünk, a folyadék és a gyümölcs megfelelő arányára. Ha kevés a nedvesség, akkor túl sűrű, kanállal fogyasztható ételt kapunk. Ha túl sok folyadékot öntünk bele, akkor túl híg állaga lesz. Igazából ízlés dolga, hogy milyen formáját szeretjük. Sokaknak az válik be, ha nem túl sűrű, de nem is túl híg.

Előnyök a fogyasztását illetően

Ha szeretnénk megőrizni a fittségünket, egészségünket, akkor nagyon fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk és odafigyeljünk a megfelelő mértékű tápanyagok bevitelére. Többek között a napi minimális rostbevitelt is érdemes szem előtt tartani, ami átlagosan 25-30 g. A smoothie italok rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy bejuttassuk a szervezetünkbe a megfelelő vitaminokat, ásványi anyagokat és a napi rostbevitelünket is feltornázzuk. Jótékony hatása a felhasznált gyümölcsök, illetve más alapanyagok, például olajos magvak szerint változik. Bármit is teszünk bele, számíthatunk arra, hogy javul az anyagcserénk, szebb lesz a hajuk, bőrünk, jobban fogjuk érezni magunkat és fittebbek leszünk. Fogyasztásuk kifejezetten ajánlott fogyókúrázóknak, hiszen pótoljuk az esetleges tápanyaghiányt. Reggel és este is bátran ihatjuk. A reggeli órákban válasszunk magasabb kalóriatartalmú hozzávalókat, este pedig készítsük tisztán zöldségekből, kalóriaszegényebb gyümölcsökből!