Divatba jöttek a fermentált ételek

Divatba jöttek a fermentált ételek

A fermentált ételek kifejezés hallatán Te sem igazán tudod, mire is gondolj pontosan? Bár a fermentálás valóban idegennek tűnhet, a valóságban egy többezer éves módszerről van szó – és az is egészen bizonyos, hogy tudtodon kívül már Te magad is számtalanszor fogyasztottál fermentáción átesett finomságokat. Jelen cikkünk ezt a kétségtelenül izgalmas témát hivatott górcső alá venni. Tarts velünk, és azt is eláruljuk, miért érdemes minél többször fermentált ételt beiktatnod az étkezéseidbe.

De mit is jelent pontosan a fermentálás?

A szóban forgó eljárás tulajdonképpen az ételek tartósítását szolgáló ősi módszer. Egyesek szerint Kínából, mások szerint Japánból származik. Egy biztos: a fermentálás többezer éves múltra tekint vissza. A tartósítási eljárással erjesztett ételeket készíthetünk. A fermentálásnak a tejtermékek mellett a zöldségeket és a gyümölcsöket is alávethetjük.

A fermentáció folyamata során az élelmiszereket bizonyos enzimek vagy mikroorganizmusok alakítják át, erjesztik meg. Az így kapott eredmény kémiai szemszögből vizsgálva az eredetinél egy jóval egyszerűbb vegyületté válik. A mikroorganizmusok ugyanis apró részekre bontják az adott táplálékot, így az a továbbiakban – mivel előemésztettnek számít- könnyebben emészthető meg az emberi szervezet számára.

A fermentált ételek tápanyagtartalma átalakul

 

A fermentáció során az erjesztett élelmiszer tápanyagtartalma nagymértékben megváltozik: a szervezet, illetve a megfelelő bélműködés szempontjából hasznos bioflavonoidok és fitoösztrogének szabadulnak fel. Ezek hatékonyan támogatják a bélflórát, az erjesztés során keletkező szerves anyagok pedig a bélnyálkahártya egészséges állapotát tartják fenn.

Miért hasznosak egészségügyileg a fermentált ételek?

A szervezetünk egészen biztosan meghálálja a fermentált ételek (natúr joghurt, túró, savanyú káposzta stb.) gyakori fogyasztását. A legegyszerűbb úgy elképzelni a fermentált ételt, mint az előre kicsomagolt ajándékot: aminek a szétszedésével már nem kell külön bajlódnunk, annak azonnal örülhetünk.

Ebből a „kicsomagolásból” különösen a legyengült, rossz egészségügyi állapotban lévő személyek profitálhatnak, hiszen a szervezetüket úgy juttathatják hasznos tápanyagokhoz, hogy nem kell megterhelniük azt külön az emésztési procedúrával. Élelmiszer-allergiától szenvedőknek, illetve azoknak, akiknek a bélflórája erősödésre szorul, a fermentált ételek jelenthetik a választ az imáikra.

Zöldség fermentálás – kezdjük az alapokkal

Ha a fermentálás útjára lépnél, kezd a tanulást a káposzta savanyítással. Ez a C-vitaminban gazdag étel káliumban és kalciumban is bővelkedik, és hatékonyan támogatja a bélműködést. Rosttartalma kiemelkedő, így szorulás esetén is remekül bevethető.

A házilag erjesztett káposztát akár egy ötliteres üvegben is fermentálhatod. Nyert ügyed van, ha nagyfejű, tömör káposztát választasz – ezt óvatos mozdulatokkal le kell majd reszelned. Az üveg aljára tegyél kaprot és tormát, ezek a fűszerek finomabbá teszik a végeredményt.

Az apróra vágott káposztát rétegelni kell: egy réteg, alaposan megnyomkodott káposztára kerül egy rétegnyi só, bors, babérlevél, apróra vágott paprika. Ismételd a rétegezést, amíg meg nem telik az üveg. Az üveg tetejére helyezz valamilyen nehezebb súlyt. Az erjedési időt (1-2 hét) megrövidítheted, ha a súly alá kenyérszeletet helyezel.

Gyümölcs fermentálás – egészséges gyümölcslé néhány lépésben

A gyümölcs fermentálással isteni és roppant egészséges gyümölcslevet kaphatsz. E célból használhatsz almát, epret, cseresznyét vagy akár meggyet is – tulajdonképpen bármit, aminek épp szezonja van. A tisztára mosott gyümölcsöket vágd fel, tedd az üvegbe és öntsd fel (előzőleg felforralt, majd kihűtött) vízzel.

A tökéletes arány: egyharmad gyümölcs, kétharmad víz. A gyümölcsöket szorítsd le az üvegben, azoknak nem szabad a vízfelszínén lebegni, hiszen akkor megrohadnak. A leszorításhoz üveg vagy műanyag leszorítót használj, mert ezek könnyen tisztán tarthatók.

Az üveget zárd le. Három-négy nap után már nyugodtan megkóstolhatod a finom, kissé savanykás üdítőt. Ha túl savanyúnak érzed az italt, édesítheted azt cukorral is (ezt a fermentálás során is megteheted). Az egészséges gyümölcslé akár hetekig is eláll a hűtőszekrénybe téve.

Fontos azonban tudni, hogy a fermentálással készült gyümölcslevek minden esetben tartalmaznak valamennyi alkoholt! Ez a fermentálás folyamata során természetes módon keletkezik.