Bemutatjuk a sokféleképpen variálható hummust!

Bemutatjuk a sokféleképpen variálható hummust!

A hummust már biztosan felfedezted a török büfék kínálatában vagy az áruházak polcain. Számos ételhez kítűnően passzol, különleges ízvilággal rendelkezik, ezért sokan imádják. A hummus egy közel-keleti étel, melyet egyes források szerint a 12., más források szerint a 18. században fogyasztottak először. Ez igazából mindegy is, a lényeg, hogy népszerűsége azóta is töretlen a világ minden táján.

A hummus alapvető alkotóelemei a csicseriborsókrém és a tahini, vagyis a szezámpaszta, melyet előételként kínálnak többnyire pitával, de zöldségekkel mártogatósként, húsokhoz tálalva, sajtok kiegészítőjeként vagy akár egyszerű feltétként is megállja a helyét. Nem beszélve az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól: a hummus a csicseriborsónak és a szezámmagnak hála gazdag fehérjében, B-vitaminokban, E-vitaminokban, kálciumban, vasban, mangánban és rézben. Rendkívül tápanyagdús, sokrétű és laktató étel.

A hummus egyik fő összetevője a csicseriborsókrém

Az előre csomagolt hummus jó alternatíva rohanós hétköznapokra vagy ha gyorsan szeretnél bedobni valami finomat. A kész hummusnál azonban garantáltan ízletesebb a házi gyártású változat. Az elkészítése roppant egyszerű és viszonylag gyors is, a csicseriborsókrém a csicseriborsó mintegy 1,5 órás főzését követően botmixerrel és kevés víz vagy főzőlé adagolásával máris elkészíthető. De ha még tovább pörgetnéd a dolgokat, válassz konzervet, ez átmosást követően azonnal felhasználható.

 

A csicseriborsókrém után jöhet a paszta előállítása! Ne aggódj, a tahinivel sem lesz nehéz dolgod. Csupán annyit kell tenned, hogy az aranybarnára pirított szezámmagot olívaolajjal turmixolod mindaddig, amíg teljesen egyneművé nem válik az egész. Ezután hozzá kell adnod a csicseriborsóhoz (200 g csicseriborsóhoz 2 evőkanál tahini paszta szükséges), majd tovább turmixolni egy kis olivaolaj hozzáadásával.

Mindeközben ízesítsd sóval, citromlével, fehér borssal, római köménnyel és egy gerezd fokhagymával. További fűszerek is használhatóak a hummus előállításához, például igen kedveltek a chili paprikával, churry-vel vagy petrezselyemmel ízesített változatok is.

Máris korog a gyomrod egy finom hummusért? Vágj bele az elkészítésébe most!