A magtej, mint alternatíva

A magtej, mint alternatíva

A tejhelyettesítő italok egyik kedvelt típusa a magtej. Ez valamilyen olajos mag őrleményéből, víz és cukor hozzáadásával készül. A leggyakoribb a mandulából, mogyoróból vagy kesudióból készült magtej. Ásványianyag és D-vitamin tartalma magasabb, mint a gabonatejé, és a benne található zsírok összetétele is kedvezőbb, annak ellenére, hogy a nevét adó magot jellemzően nem túl nagy mennyiségben tartalmazza. Egy liter mandulatej mandulatartalma a legtöbb típusnál mindössze 2% körüli. Ugyanakkor házilag is elkészíthető, még ha nem is olyan egyszerűen, mint a gabonatejet. A magtej kiváló alternatíva azok számára, akik nem tudnak, vagy nem akarnak tejet fogyasztani.

Hogyan juthatunk magtej italhoz?

Néhány változatot megvehetünk az üzletekben, bio boltokban, viszont meglehetősen drágák, a családi kasszát jelentősen megterhelik. Sajnos többnyire cukor és adalékanyagok felhasználásával készülnek, így egészségesnek nem mondhatók.
A magtejet elkészíthetjük otthon a tűzhelyen főzéssel, botmixer általi pépesítéssel, szűréssel. Ez az eljárás nagyon körülményes és időigényes, úszik az egész konyha, és sok mosogatnivaló is keletkezik. Ráadásul ez sem egy olcsó megoldás, viszonylag nagy mennyiségű alapanyagot igényel, amiből nem keletkezik túl sok tejhelyettesítő, így ez a módszer meglehetősen gazdaságtalan.
Előállíthatjuk egy speciális készülékkel is a magtejet, amelybe csak bele kell tenni a nyers alapanyagokat, a többi a gép dolga: az automatikusan lefutó programok gondoskodnak a főzésről, darálásról, és mindez egy gombnyomással történik. A végén csak szűrni kell, a készülék tisztán tartása pedig rendkívül egyszerű, és gyors művelet.

Felhasználhatóságuk ugyanolyan széleskörű, mint a tejé:

  • fogyaszthatjuk közvetlenül, de
  • készíthetünk belőle kakaót,
  • használhatjuk sütéshez, főzéshez,
  • habarhatunk, vagy akár
  • palacsintát is süthetünk vele, valamint
  • kiváló desszertek, turmixok készülhetnek az olyan tejhelyettesítő italokból, mint a magtej.

Beltartalmi értéküket a mindenkor felhasznált alapanyagok mennyisége, minősége határozza meg.