Tippek a kenyérsütő edény kiválasztásához

Tippek a kenyérsütő edény kiválasztásához

Milyen kritériumoknak kell megfelelni annak a konyhai kelléknek, amely a tökéletes kenyérsütő edény címére pályázik? Miért érdemes egyáltalán otthon kenyeret sütni, amikor a szupermarketek polcai tömve vannak különféle pékáruk változatos kínálatával? Mostani bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Előszóban eláruljuk: nem csupán a kenyér egyre dráguló árának okán érdemes elmerülni a házi kenyérsütés kihívásokkal teli, ámde izgalmas világában!

Kenyérsütés otthon?

De annyira macerásnak tűnik! Ha azt gondolod, a kenyérsütés nagyon körülményes és macerás – nos, félig-meddig valóban igazad van. De amint megérzed az éppen sülő friss kenyér semmihez sem fogható illatát, amint meghallod a ropogós héj ígéretes hangját, máris máshogyan fogsz vélekedni. Igen, a kenyérsütés tapasztalat hiányában, kezdőként kihívásokkal teli munka. Ám, ha némi gyakorlatot szedsz magadra, akár életre szóló szerelem is születhet, a család legnagyobb örömére.

A házikenyér sokkal egészségesebb étel, mint a bolti verziója, ráadásul, mivel Te vagy a szakács, pontosan tudod, mi kerül az asztalotokra. Másrészt manapság igen trendinek számít a régi a hagyományok felélesztése. A házikenyérrel meg aztán lehet büszkélkedni a vendégségbe hívott barátok előtt.

De miben süssük a kenyeret, avagy az ideális kenyérsütő edény nyomában

 

Nos, bármilyen hihetetlen, kenyérsütő edényként több konyhai alkalmatosság is tökéletesen funkcionál. Alapvetően bizalmat szavazhatunk az ezerarcú jénainak, de süthetünk kerámiaedényben, öntöttvas- vagy zománcedényben is.

Kenyérsütés sütőben jénaival – előnyök és hátrányok

A sokoldalú jénai tökéletesen alkalmas házikenyér sütéséhez is. Ha a jénai mellett teszed le a voksodat, ne feledkezz meg a sütőpapír használatáról (ideális esetben ez szilikonos sütőpapír). A szóban forgó konyhai kellék egyik verhetetlen előnye, hogy nagy népszerűsége miatt, szinte az összes háztartásban megtalálható.

Nem kell hát külön e célból kenyérsütő edényt vásárolnod. S mivel a jénai edény átlátszó, akár egész végig nyomon követheted a kenyér elkészültének folyamatát. Az edény fedelét és a kenyértészta tetejét még sütés előtt spricceld be kissé vízzel, így a kenyér gőzben sülhet. Ezt sütés közben semmi esetre sem javasoljuk, mert az üvegedény a víz hatására magas hőmérsékleten könnyen elrepedhet.

A kerámiaedény is jó választás

A nagymamáink által ezerszer használt cserépedény, a maga hamisítatlan nosztalgiájával remek megoldásként funkcionál, ha kenyeret sütnél. A kerámia edényt nyugodtan használhatod előmelegített sütőben, rácsra helyezve, a végeredményben, amit ez a konyhai kiegészítő nyújt, garantáltan nem fogsz csalódni.
Pro tipp: vásárlásnál részesítsd előnyben a nem mázas kialakítású modelleket, így azokat könnyen beáztathatod sütés előtt – hiszen tudjuk, a gőzképződés nagyon jót tesz a sülő kenyérnek.

Remek hőtartó: öntöttvas kenyérsütő edény

Praktikus a használata, remek hőmegtartó, kiválóan előmelegíthető, sokoldalúan alkalmazható. Természetesen a nemcsak sütőben, de akár kemencében is használható öntöttvas edényről beszélünk ilyen túlzás nélküli szuperlatívuszokban.

A zománc- vagy rozsdamentes kenyérsütő edény is beváltja a hozzá fűzött reményeket

Teljesen mindegy, hogy kerek vagy ovális, a rozsdamentes edény idilli módot kínál a ropogós, illatos és egészséges házikenyér elkészítéséhez. Fontos, hogy csak a sütőben is használható modellek alkalmasak erre. Felbecsülhetetlen praktikussága sokoldalúságának és strapabíró kialakításának tudható be. Hideg vagy előmelegített sütőben is éppúgy alkalmazható, mint kemencében. Ha szeretnél mindent tökéletesen csinálni, használd a már korábban említett szilikonos sütőpapírt, így garantáltan nem ragad le a kenyér alja.
Pro tipp: spricceld le az edény fedőjét vízzel, így biztosítva a sütéshez kellő gőz meglétét.

Bónusz: a házikenyér hűtéséről

Az illatos, forró kenyérbe legszívesebben azon nyomban beleharapnánk, ahogy kikerült a sütőből – persze ezt nem tehetjük meg, várnunk kell, míg az kihűl. A kenyér alja azonban könnyen be tud vizesedni, ha nem a megfelelő felületre helyezed a sütőből kivéve. E célból a hideg fém sütőrácsot ajánljuk, így a kenyér levegőzni, szellőzni tud, míg lassanként veszít forró hőmérsékletéből.

EZEK A SÜTŐFORMÁK HAGYOMÁNYOS KALÁCS SÜTÉSÉRE IS ALKALMASAK?

Egy ilyen sütő természetesen nem kizárólag kenyér készítésére használható. Egy zománcozott tál, illetve egy jénai kiválóan alkalmas közvetlenül hagyományos, vagy épp húsvéti kalács sütésére is.

Éppen ezért elengedhetetlen, hogy kellő körültekintéssel járjunk el a sütőforma kiválasztásánál. 

Rendkívül sokat számít a kenyérsütő forma anyaga és azon túl, hogy kizárólag a minőségi darabok megvásárlása ajánlott, a részletekre is oda kell figyelnünk. Például a tapadásmentes bevonattal rendelkező modellek ugyan univerzálisan jó opciónak tűnhetnek, mégis megfontolandó beszerzésük. Ha ugyanis a termék esetleg megsérül, akkor fennáll a veszélye, hogy a bevonat lekopik és a kisebb darabok az ételbe kerülnek. Ez akár egészségügyi kockázattal is járhat. Ezek a termékek inkább akkor jöhetnek számításba, ha csak alkalmanként tervezzük használni azokat. Nagyon fontos azonban, hogy ilyenkor se nyúljunk bele villával, fogóval, vagy bármilyen fém eszközzel, ami karcolná a felületet. 

Ugyancsak nagy könnyebbséget jelenthet, ha olyan modell mellett tesszük le a voksunkat, ami rendelkezik fogantyúval és persze mellett hőálló is egyben. Ez a használat során megvédhet minket az égési sérülésektől, hiszen a végeken lévő markolatok általában nem melegednek át annyira. A sütéshez ajánlott 220 C fok esetében ennek már kiemelt jelentősége lehet.

Az ide vonatkozó információkat a leírás általában tartalmazza, ezt mindig figyelmesen olvassuk el. 

Hogyan gondolkozzunk a kenyérsütő edények méretei kapcsán?

Egy kenyérsütő vonatkozásában a tartósság és az árak mellett figyelembe kell vennünk a komfortot is, hiszen hosszú távon csak akkor lehet eredményes a választásunk, ha az a kapacitását tekintve is tökéletesen megfelel igényeinknek. Például egy kenyérsütő forma 33 cm hosszal remek választást jelenthet, hiszen ebben nagyobb mennyiséget is elkészíthetünk egyszerre. 

Egy, vagy kétszemélyes háztartások esetében a 15, illetve a 28 centiméteres kenyérsütő lehet az ideális, míg nagyobb létszámnál akár a 35, 40 centis változatok is szóba kerülhetnek. A dimenziók vizsgálatánál az űrtartalmat is figyeljük, hiszen a 35 cm mellett például az is kardinális, hány literes az adott fém, üveg, vagy épp kerámia kenyérsütő.