Tippek a kenyérsütő edény kiválasztásához

Tippek a kenyérsütő edény kiválasztásához

Milyen kritériumoknak kell megfelelni annak a konyhai kelléknek, amely a tökéletes kenyérsütő edény címére pályázik? Miért érdemes egyáltalán otthon kenyeret sütni, amikor a szupermarketek polcai tömve vannak különféle pékáruk változatos kínálatával? Mostani bejegyzésünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. Előszóban eláruljuk: nem csupán a kenyér egyre dráguló árának okán érdemes elmerülni a házi kenyérsütés kihívásokkal teli, ámde izgalmas világában!

Kenyérsütés otthon?

De annyira macerásnak tűnik! Ha azt gondolod, a kenyérsütés nagyon körülményes és macerás – nos, félig-meddig valóban igazad van. De amint megérzed az éppen sülő friss kenyér semmihez sem fogható illatát, amint meghallod a ropogós héj ígéretes hangját, máris máshogyan fogsz vélekedni. Igen, a kenyérsütés tapasztalat hiányában, kezdőként kihívásokkal teli munka. Ám, ha némi gyakorlatot szedsz magadra, akár életre szóló szerelem is születhet, a család legnagyobb örömére.

A házikenyér sokkal egészségesebb étel, mint a bolti verziója, ráadásul, mivel Te vagy a szakács, pontosan tudod, mi kerül az asztalotokra. Másrészt manapság igen trendinek számít a régi a hagyományok felélesztése. A házikenyérrel meg aztán lehet büszkélkedni a vendégségbe hívott barátok előtt.

De miben süssük a kenyeret, avagy az ideális kenyérsütő edény nyomában

 

Nos, bármilyen hihetetlen, kenyérsütő edényként több konyhai alkalmatosság is tökéletesen funkcionál. Alapvetően bizalmat szavazhatunk az ezerarcú jénainak, de süthetünk kerámiaedényben, öntöttvas- vagy zománcedényben is.

Kenyérsütés sütőben jénaival – előnyök és hátrányok

A sokoldalú jénai tökéletesen alkalmas házikenyér sütéséhez is. Ha a jénai mellett teszed le a voksodat, ne feledkezz meg a sütőpapír használatáról (ideális esetben ez szilikonos sütőpapír). A szóban forgó konyhai kellék egyik verhetetlen előnye, hogy nagy népszerűsége miatt, szinte az összes háztartásban megtalálható.

Nem kell hát külön e célból kenyérsütő edényt vásárolnod. S mivel a jénai edény átlátszó, akár egész végig nyomon követheted a kenyér elkészültének folyamatát. Az edény fedelét és a kenyértészta tetejét még sütés előtt spricceld be kissé vízzel, így a kenyér gőzben sülhet. Ezt sütés közben semmi esetre sem javasoljuk, mert az üvegedény a víz hatására magas hőmérsékleten könnyen elrepedhet.

A kerámiaedény is jó választás

A nagymamáink által ezerszer használt cserépedény, a maga hamisítatlan nosztalgiájával remek megoldásként funkcionál, ha kenyeret sütnél. A kerámia edényt nyugodtan használhatod előmelegített sütőben, rácsra helyezve, a végeredményben, amit ez a konyhai kiegészítő nyújt, garantáltan nem fogsz csalódni.
Pro tipp: vásárlásnál részesítsd előnyben a nem mázas kialakítású modelleket, így azokat könnyen beáztathatod sütés előtt – hiszen tudjuk, a gőzképződés nagyon jót tesz a sülő kenyérnek.

Remek hőtartó: öntöttvas kenyérsütő edény

Praktikus a használata, remek hőmegtartó, kiválóan előmelegíthető, sokoldalúan alkalmazható. Természetesen a nemcsak sütőben, de akár kemencében is használható öntöttvas edényről beszélünk ilyen túlzás nélküli szuperlatívuszokban.

A zománc- vagy rozsdamentes kenyérsütő edény is beváltja a hozzá fűzött reményeket

Teljesen mindegy, hogy kerek vagy ovális, a rozsdamentes edény idilli módot kínál a ropogós, illatos és egészséges házikenyér elkészítéséhez. Fontos, hogy csak a sütőben is használható modellek alkalmasak erre. Felbecsülhetetlen praktikussága sokoldalúságának és strapabíró kialakításának tudható be. Hideg vagy előmelegített sütőben is éppúgy alkalmazható, mint kemencében. Ha szeretnél mindent tökéletesen csinálni, használd a már korábban említett szilikonos sütőpapírt, így garantáltan nem ragad le a kenyér alja.
Pro tipp: spricceld le az edény fedőjét vízzel, így biztosítva a sütéshez kellő gőz meglétét.

Bónusz: a házikenyér hűtéséről

Az illatos, forró kenyérbe legszívesebben azon nyomban beleharapnánk, ahogy kikerült a sütőből – persze ezt nem tehetjük meg, várnunk kell, míg az kihűl. A kenyér alja azonban könnyen be tud vizesedni, ha nem a megfelelő felületre helyezed a sütőből kivéve. E célból a hideg fém sütőrácsot ajánljuk, így a kenyér levegőzni, szellőzni tud, míg lassanként veszít forró hőmérsékletéből.