Te eligazodsz a trópusi déli gyümölcsök világában?

Te eligazodsz a trópusi déli gyümölcsök világában?

Szívesen kalandoznál a trópusi déli gyümölcsök világában, de nem tudod, melyikkel milyen hatást is érhetsz el az egészséged szempontjából? Aggodalomra semmi ok! Jelen cikkünkben összeszedtük Neked a legizgalmasabb déli gyümölcsök listáját.

A banánon és narancson túl

Néhány évvel ezelőtt bizony e kettő fajta jelentette a magyar emberek számára a trópusi déli gyümölcsöket – a banán és a narancs. Ahogy aztán telt múlt az idő, és szélesedett a paletta is, hazánk fiai is sorra ismerkedtek meg az izgalmasabbnál izgalmasabb opciókkal. Manapság már pedig, hála a valóban gazdag felhozatalnak, nem kell külföldre látogatnod ahhoz, hogy megkóstolhasd ezeket az egyedi ízvilágú különlegességeket.

Trópusi déli gyümölcsök, amelyek már általánossá váltak a magyar gasztronómiában is

Idehaza „egzotikus gyümölcsök” gyűjtőnévvel illetjük mindazokat a finomságokat, amelyek a mediterrán és trópusi országokban őshonosak. Nem kell messzire mennünk, hogy a kosarunkba tegyük ezeket – a legtöbb nagyobb zöldséges és élelmiszer áruház polcain egész évben megtalálható az ananász, a mangó, a licsi vagy épp az avokádó. Sokak kedvence, a gránátalma, a mandarin, a grépfrút vagy a kókuszdió, bár szezonálisak, szintén könnyedén hozzájuk juthatunk, ráadásul reális árért cserében.

Már-már végtelen a déli gyümölcsök listája

 

Vannak azonban olyan ritkaságszámba menő trópusi déli gyümölcsök, amelyeket a magyar nagyközönség nem, vagy csupán hírből ismer – mégis érdemes azokkal közelebbi ismeretséget kötni, hiszen nemcsak különlegesek az ízvilágukban, de roppant egészségesek is.

Trópusi déli gyümölcsök – az egzotikus sárkánygyümölcs

A fehér húsú, piros vagy sárga héjjal és belül apró fekete magvakkal rendelkező sárkánygyümölcs kissé bizarrnak tűnhet mindazoknak, akik először találkoznak a szóban forgó déli gyümölccsel. A sárkánygyümölcsöt többen kaktuszgyümölcsnek, pitajának vagy pitahaya-nak hívják. Fontos tudni, hogy nem azonos a kaktuszfügével – annál jóval zamatosabb és édesebb is. Dél-Amerikában őshonos, de ma már szinte az összes trópusi országban termesztik. Érdekes neve egy vietnámi legendából ered. Régen úgy tartották ugyanis, hogy aki a gyümölcs húsát fogyasztja, erős lesz, akár a sárkány. Bár lehet, hogy a sárkánygyümölcs nem tesz bennünket legyőzhetetlenné, az biztos, hogy gazdag vitamin- és ásványianyagtartalmának köszönhetően jót tesz az emésztőrendszer működésének is. Frissen fogyasztva a legfinomabb.

Az immunrendszer őre

A Dél-kelet Ázsiában őshonos karambola (vagy más néven csillaggyümölcs) a fogyókúrázók nagy kedvence, hiszen kalóriát alig tartalmaz, viszont vitaminokból és hasznos anyagokból annál több van a különleges formájú gyümölcsben. A színe sárga, illetve zöldessárgás. Alapos mosást követően a héjával együtt is fogyasztható. Különleges csillagformájának köszönhetően előszeretettel használják koktélok, sütemények díszítésére, de természetesen önmagában is fogyasztható, például gyümölcssaláta formájában. A karambola erősítheti az immunrendszert, ezáltal téve a szervezetünket ellenállóbbá a különféle vírusos fertőzésekkel szemben.

Kiwano – zöldség vagy gyümölcs?

A kiwanot, avagy az afrikai tüskés dinnyét íze és külleme miatt a legtöbben gyümölcsként tartják számon, rendszertanilag mégis a zöldségek táborát gazdagítja. A megjelenése roppant különleges, a kívülről göcsörtös, sárgás héj alatt nagyobb magvakkal tarkított zöldszínű, lédús hús található. Az íze kissé fanyar, de pont emiatt olyan népszerű. Gazdag forrása a C-vitaminnak, emellett pedig nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így a diétázók is minden gond nélkül beépíthetik a mindennapjaikba a szóban forgó egzotikus gyümölcsöt.

Trópusi déli gyümölcsök – az örök kedvenc, a maracuja

A Dél-Amerikában őshonos maracuja már idehaza is roppant népszerűnek számít, nem véletlenül. Frissen is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle krémet vagy akár pürét is. A maracuja semmihez sem hasonlítható ízvilággal rendelkezik, ami, bár roppant markáns, mégsem tolakódóan karakteres. Nemcsak különféle vitaminokban, de ásványi anyagokban is bővelkedik. Sokak véleménye szerint kiváló a magas vérnyomás kezelésére is.