Te eligazodsz a trópusi déli gyümölcsök világában?

Te eligazodsz a trópusi déli gyümölcsök világában?

Szívesen kalandoznál a trópusi déli gyümölcsök világában, de nem tudod, melyikkel milyen hatást is érhetsz el az egészséged szempontjából? Aggodalomra semmi ok! Jelen cikkünkben összeszedtük Neked a legizgalmasabb déli gyümölcsök listáját.

A banánon és narancson túl

Néhány évvel ezelőtt bizony e kettő fajta jelentette a magyar emberek számára a trópusi déli gyümölcsöket – a banán és a narancs. Ahogy aztán telt múlt az idő, és szélesedett a paletta is, hazánk fiai is sorra ismerkedtek meg az izgalmasabbnál izgalmasabb opciókkal. Manapság már pedig, hála a valóban gazdag felhozatalnak, nem kell külföldre látogatnod ahhoz, hogy megkóstolhasd ezeket az egyedi ízvilágú különlegességeket.

Trópusi déli gyümölcsök, amelyek már általánossá váltak a magyar gasztronómiában is

Idehaza „egzotikus gyümölcsök” gyűjtőnévvel illetjük mindazokat a finomságokat, amelyek a mediterrán és trópusi országokban őshonosak. Nem kell messzire mennünk, hogy a kosarunkba tegyük ezeket – a legtöbb nagyobb zöldséges és élelmiszer áruház polcain egész évben megtalálható az ananász, a mangó, a licsi vagy épp az avokádó. Sokak kedvence, a gránátalma, a mandarin, a grépfrút vagy a kókuszdió, bár szezonálisak, szintén könnyedén hozzájuk juthatunk, ráadásul reális árért cserében.

Már-már végtelen a déli gyümölcsök listája

 

Vannak azonban olyan ritkaságszámba menő trópusi déli gyümölcsök, amelyeket a magyar nagyközönség nem, vagy csupán hírből ismer – mégis érdemes azokkal közelebbi ismeretséget kötni, hiszen nemcsak különlegesek az ízvilágukban, de roppant egészségesek is.

Trópusi déli gyümölcsök – az egzotikus sárkánygyümölcs

A fehér húsú, piros vagy sárga héjjal és belül apró fekete magvakkal rendelkező sárkánygyümölcs kissé bizarrnak tűnhet mindazoknak, akik először találkoznak a szóban forgó déli gyümölccsel. A sárkánygyümölcsöt többen kaktuszgyümölcsnek, pitajának vagy pitahaya-nak hívják. Fontos tudni, hogy nem azonos a kaktuszfügével – annál jóval zamatosabb és édesebb is. Dél-Amerikában őshonos, de ma már szinte az összes trópusi országban termesztik. Érdekes neve egy vietnámi legendából ered. Régen úgy tartották ugyanis, hogy aki a gyümölcs húsát fogyasztja, erős lesz, akár a sárkány. Bár lehet, hogy a sárkánygyümölcs nem tesz bennünket legyőzhetetlenné, az biztos, hogy gazdag vitamin- és ásványianyagtartalmának köszönhetően jót tesz az emésztőrendszer működésének is. Frissen fogyasztva a legfinomabb.

Az immunrendszer őre

A Dél-kelet Ázsiában őshonos karambola (vagy más néven csillaggyümölcs) a fogyókúrázók nagy kedvence, hiszen kalóriát alig tartalmaz, viszont vitaminokból és hasznos anyagokból annál több van a különleges formájú gyümölcsben. A színe sárga, illetve zöldessárgás. Alapos mosást követően a héjával együtt is fogyasztható. Különleges csillagformájának köszönhetően előszeretettel használják koktélok, sütemények díszítésére, de természetesen önmagában is fogyasztható, például gyümölcssaláta formájában. A karambola erősítheti az immunrendszert, ezáltal téve a szervezetünket ellenállóbbá a különféle vírusos fertőzésekkel szemben.

Kiwano – zöldség vagy gyümölcs?

A kiwanot, avagy az afrikai tüskés dinnyét íze és külleme miatt a legtöbben gyümölcsként tartják számon, rendszertanilag mégis a zöldségek táborát gazdagítja. A megjelenése roppant különleges, a kívülről göcsörtös, sárgás héj alatt nagyobb magvakkal tarkított zöldszínű, lédús hús található. Az íze kissé fanyar, de pont emiatt olyan népszerű. Gazdag forrása a C-vitaminnak, emellett pedig nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így a diétázók is minden gond nélkül beépíthetik a mindennapjaikba a szóban forgó egzotikus gyümölcsöt.

Trópusi déli gyümölcsök – az örök kedvenc, a maracuja

A Dél-Amerikában őshonos maracuja már idehaza is roppant népszerűnek számít, nem véletlenül. Frissen is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle krémet vagy akár pürét is. A maracuja semmihez sem hasonlítható ízvilággal rendelkezik, ami, bár roppant markáns, mégsem tolakódóan karakteres. Nemcsak különféle vitaminokban, de ásványi anyagokban is bővelkedik. Sokak véleménye szerint kiváló a magas vérnyomás kezelésére is.

Miért is előnyös a trópusi gyümölcsök fogyasztása? 

A trópusi gyümölcsök fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, hiszen ezek az egzotikus gyümölcsök gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, és olyan enzimekben, amelyek hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez. A déligyümölcsök között megtalálhatók olyan különleges fajták, mint a kivi, a pitaja, a licsi vagy éppen a mangó, amelyek fogyasztása nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem a testünk számára is fontos tápanyagokat biztosítanak.

A kivi, amely Új-Zélandon néven ismert gyümölcsként vált világhírűvé, sötétzöld gyümölcshúsával és gazdag C-vitamin-tartalmával hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Az érett gyümölcs édes íze és szőlőhöz hasonló állaga miatt gyakran nyersen fogyasztják, de szirupot állítanak elő belőle, és tea készítésére is használják. A gyümölcs héja könnyen lehúzható, így kényelmesen fogyasztható akár fogyókúra idején is, hiszen száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.

A pitaja, vagyis sárkánygyümölcs, több kaktuszfajtának a gyümölcse, és a trópusokon őshonos. A legelterjedtebb sárkánygyümölcs a vörös színű, fehér húsos változat, amely éretten sárga színű gyümölccsé válik. A gyümölcsökből üdítőt vagy bort lehet készíteni, és édes, zamatos ízük miatt gyakran használják ételek díszítésére. Magas víztartalma miatt kiválóan alkalmas a szervezet hidratálására, miközben segíti az emésztést és szerepet játszik a zsír elégetésében.

A licsi, amely a szubtrópusi régiókban honos, az utóbbi időkben világszerte meghódította a piacokat. A licsi húsa fehér színű és édes ízű, emellett gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, például kalciumban. Nyersen fogyasztják, de gyakran használják lekvárba és dzsembe, sőt szeszes italokban is megtalálható. Egyesek még bort is készítenek belőle, amit Közép- és Dél-Amerikában ismertek el igazán.

A mangó, amely egy trópusi gyümölcs, az egyik legnépszerűbb déli gyümölcs. Az érett gyümölcs sárga színű, édes és zamatos ízű, míg az éretlen gyümölcs savanykás, és gyakran használják főzéshez vagy szószok készítéséhez. Magas vitamintartalmán túl a mangó különleges enzimeket is tartalmaz, amelyek a fehérje emésztésében nyújtanak hathatós segítséget, és erősítik a gyomrot.

A datolya és a kókuszdió szintén elengedhetetlen elemei a trópusi gyümölcsök sorának. A datolya magas olajtartalmánál fogva táplálja a száraz bőrt, míg a kókuszdióból szirupot állítanak elő, amelyet számos ital és desszert készítésére is használnak. A grépfrút, amely a mediterrán térségben is termesztett, különleges helyet foglal el, hiszen miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz, erősíti a gyomrot és segíti az emésztést.

A kvamkat vagy kumkvat egy kis ehető gyümölcs, amely sárga színű, és gyakran használják ételek díszítésére. Ennek az örökzöld fának a termése nyersen fogyasztható, de készítenek belőle lekvárt, dzsemet, sőt, tea készítésére is alkalmas. Ez az ehető gyümölcs gazdag C-vitaminban, és szőlőhöz hasonló állagú gyümölcsök közé sorolható.

A trópusi gyümölcsök tehát nemcsak különleges gasztronómiai élményt nyújtanak, hanem rendkívül sokoldalúan felhasználhatók, miközben fogyasztásuk az egészségre is jótékony hatással van. Az ezekből készült gyümölcslé, szirup vagy akár desszertek gazdagítják az étrendet, és hozzájárulnak a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.