Tápanyagok, amik nélkül nincs egészség

Az egészséges életmód alapja a megfelelő tápanyagbevitel.A mondatot valószínűleg mindannyian hallottuk már, de mit is jelent ez pontosan? Mik azok a tápanyagok, hogyan csoportosíthatjuk őket, és milyen szerepet töltenek be az életünkben? Az alábbiakban ezt kíséreljük meg összefoglalni, és bemutatni a legfontosabb mikro- és makrotápanyagokat.
A tápanyagok csoportosítása
Minden élelmiszer legfontosabb jellemzője a tápanyagtartalma: ez alapján dönthető el, hogy annak fogyasztása mennyire kedvez a szervezetünknek. Testünk ezeket a tápanyagokat ugyanis nem képes saját maga előállítani, ezért pótlásukról nekünk kell gondoskodni, így biztosíthatjuk azt, hogy energiához jussunk, egészségesek maradjunk vagy éppen növekedjünk, fejlődjünk.
A makrotápanyagok közé soroljuk a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat, míg mikrotápanyagnak tekinthetjük a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Ezen kívül elmaradhatatlan a víz szerepe, melyet nehéz a két kategória egyikébe besorolni. Abból a szempontból mindenképpen makrotápanyagnak tekinthető, hogy az élethez nélkülözhetetlen, és nagy mennyiségben van rá szükségünk, az azonban kétségtelen, hogy energiával nem lát el minket.
Ismerjük meg a tápanyagokat egy kicsit közelebbről!
Makrotápanyagok
A legegyszerűbben megfogalmazva ezek azok a vegyületek, melyek energiát szolgáltatnak a szervezetünknek. Nagyon fontos, hogy a testünknek mindhárom makrotápanyagra szüksége van, tévhit tehát az, hogy a szénhidrátok és a zsírok fogyasztását kerülnünk kell. Egy egészséges, átlagos felnőtt ember étrendje ideális esetben 45-60 százalékban szénhidrátból, 20-35 százalékban zsírokból és 10-20 százalékban fehérjékből áll: sportolók és aktív életmódot folytatók számára ez utóbbi arány akár 20–25 százalék is lehet.
Fehérje
Nem véletlen, hogy a fehérje a sportolók egyik kedvenc étrendkiegészítője, hiszen proteintartalma hozzájárul az izomtömeg fenntartásához és növekedéséhez, valamint a normál csontozat fenntartásához. A sport az izmokat érő megterheléssel jár, ezért fontos odafigyelni a megfelelő tápanyagbevitelre. Egy kiadós edzés után egy finom fehérjeturmix vagy egy ízletes fehérjeszelet különösen jól eshet.
Zsír
Ezek a vegyületek jelentős energiaforrást jelentenek számunkra, emellett pedig vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, sőt, még ízt és állagot is adnak az ételeinknek. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyik fajtáit fogyasztjuk: a transzzsírsavakat érdemes elkerülni, a telítetlen zsírok fogyasztása azonban csökkentheti a vér LDL-koleszterinszintjét, ezáltal pedig hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez is.
Szénhidrát
Ez a szerves vegyület szénből, oxigénből és hidrogénből áll, és a legfontosabb tápanyag a szervezet energiaellátásában. A szénhidrátok hozzájárulnak a normál agyműködéshez, az élelmi rostok pedig a bélműködést is elősegíthetik, a cukor és a fehér liszt helyett azonban érdemes a lassú felszívódású, összetett változatokat előnyben részesíteni.
Mikrotápanyagok
A mikrotápanyagok, bár a szervezet számára nélkülözhetetlenek, nem szolgáltatnak energiát, szerepük azonban így is rendkívül jelentős.
Vitaminok
Ezek a szerves vegyületek hiába rendkívül fontosak a testünk számára, az önmagától nem képes előállítani őket, így pótlásukról nekünk kell gondoskodnunk: ha nem így teszünk, akár komoly hiányállapot kialakulásával is számolhatunk. A vitaminok szabályozzák a bennünk lezajló biokémiai reakciókat, részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban, és hatással vannak a növekedésre, a regenerálódásra és az immunrendszer erősségére is.
Ásványi anyagok
Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, az ásványi anyagok közé sorolható minden tápanyag, ami nem szolgáltat energiát, nem szerves vegyület (vitamin), de fontos a szervezet működéséhez. A feltétlenül szükséges, vagy esszenciális ásványi anyagok közé tartozik a kalcium, a foszfor, a magnézium, a nátrium vagy éppen a kálium.
Figyeljünk az egyensúlyra
Nincs egészség a megfelelő tápanyagbevitel nélkül: a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok és az ásványi anyagok egyaránt nélkülözhetetlenek a szervezetünk megfelelő működéséhez. Ha egy kis figyelmet fordítunk ezek megfelelő arányú fogyasztására, hosszú távon javíthatjuk az egészségünket és megelőzhetjük számos betegség kialakulását, érdemes tehát egy kicsit alaposabban megismerkedni velük – a fentiek ehhez nyújthatnak nagy segítséget.