Reggelizz, mint egy király! Milyen egy vegán reggeli?

Reggelizz, mint egy király! Milyen egy vegán reggeli?

A vegán reggeli, ahogyan maga a veganizmus is, merőben eltér nem csupán a hagyományosnak titulált reggelitől, de a vegetáriánusok első napi étkezéséhez képest is fundamentális változásokat találhatunk abban. A különbségek okait természetesen az étkezési szokásokban és az azokhoz szorosan kapcsolódó világnézeti kontrasztokban kell keresnünk.

A legfontosabb étkezés

A reggeli elfogyasztásának szüntelen sulykolása nem csupán a szigorú szülők prototípusának dogmája, de az orvosok és táplálkozási szakértők is kiemelt státuszba emelik a felébredést követő legalább 3 órán belüli első étkezést. Mert ugyan az éjszakát alvással töltjük, de a szervezetünk nem kapcsol ki teljesen, inkább regenerálódás címszó alatt felhasználja a vacsora alatt bevitt tápanyagokat. Az igen hasznos vitaminokat, fehérjéket és ásványi anyagokat pedig pótolni kell ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan és energiával tele vághassunk neki a napi teendőknek.

Lehet teljes értékű a vegetáriánus reggeli?

A vegetáriánusok ellenzik a húsok fogyasztását (a halfogyasztás képezhet kivételt). Egyesek egészségügyi, mások környezetvédelmi és humanitárius szempontokat vesznek figyelembe, amikor áttérnek erre az életmódra. A rendkívül megosztó étrendet ellenzők legnagyobb vesszőparipája a húsban megtalálható tápanyagok szükségességén alapszik. Az állati hús ugyanis a legnagyobb proteinforrásunk, de elengedhetetlen a B12 és a D vitamin, a cink, valamint az Omega 3 zsírsavak felvételében is.

Fehérjepótlás vegetáriánus módra

 

Szervezetünk 15%-át a fehérjék teszik ki, amelyek rendkívül jelentős szerepet töltenek be a testünk működése szempontjából. Ennél fogva, azok pótlása létfontosságú feladat. A tojás és a különböző tejtermékek azonban bőven fedezik a napi proteinadagunkat, ráadásul gond nélkül beiktathatjuk azokat a vegetáriánus reggelibe. További jó hír az is, hogy ezek az élelmiszerek B12 vitaminban is gazdagok.

Nehézségek a vegán reggeli körül

Jóval szűkebb a lehetőségek tárháza azoknak, akik vegán reggelit szeretnének összedobni. A vegán életmód követői ugyanis nem csupán a húst vetik meg, de minden más állati eredetű terméket, vagyis többek között a tojást és a tejtermékeket is. Pánikra viszont semmi ok, hiszen számos zöldség képes átvállalni a fehérjepótlást. Amennyiben a vegán reggeli zöldségsalátája avokádóval, karfiollal vagy brokkolival van megspékelve, az ajánlott napi adag fehérje garantáltan biztosítva lesz.

Vitaminbombának is megfelel a vegán szendvicskrém

Ha valaki azt gondolná, hogy a vegán vagy vegetáriánus reggeli unalmas és egysíkú, tuningolja fel a menüjét házi készítésű vegán szendvicskrémmel! A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ráadásul az internetes oldalak is roskadoznak a jobbnál-jobb receptektől. Csicseriborsó pástétom, köleskörözött, humusz és mogyorókrém, hogy csak néhányat említsünk az izgalmas variációkból. Ezek a finomságok azonban nemcsak ízletesek, de rendkívül egészségesek is, hiszen amellett, hogy kalóriát szinte alig tartalmaznak, vitaminforrásként verhetetlenek.

A teljes értékű étrend nélkülözhetetlen szereplője a gluténmentes zabpehely

A gluténmentes zabpehely szintén fölöttébb népszerű eleme a vegán és vegetáriánus reggeliknek. A zab ugyanis nem csupán fehérjedús élelmiszer, de olyan ásványi anyagokban is gazdag, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor és a kalcium. Leggyakrabban zabkásaként kerül az asztalokra (vegánok számára kókusz- vagy mandulatejjel), de emellett palacsinták és sütik kiváló alapanyaga is lehet.

A vitaminhiány és annak megelőzése

A zöldségekkel, gyümölcsökkel és gabonafélékkel tarkított vegán reggeli szinte minden szükséges tápanyagot gond nélkül biztosít, néhány esszenciális vitamint mégis roppant mód nehézkes (vagy teljesen lehetetlen) természetes módon a szervezetbe juttatnunk. Bár a D3 vitamin egyik forrása maga a napfény, önmagában ez a mennyiség kevés. Még ennél is komolyabb a helyzet a kizárólag állati eredetű ételekben, pl.: a vörös húsokban és a tejtermékekben található B12 vitaminnal, aminek a hiánya akár krónikus vérszegénységez vezethet. Szerencsére, ma már étrend-kiegészítő formájában gyorsan és egyszerűen orvosolhatjuk az említett anyagok bevitelét.