Növényi tej készítése házilag – milyen alapanyagokat használhatunk?

Növényi tej készítése házilag – milyen alapanyagokat használhatunk?

A növényi tej, amint azt a neve is remekül sejteti, növényi alapanyagból készül. Kinézetre és felhasználásában is rendkívül hasonlít az állati tejhez. E típusú tejnek számos formája létezik, fő összetevőjének függvényében. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, mégsem újkeletű „találmányról” van szó. A növényekből készített tejhelyettesítő már évszázadok óta sütkérezik a különféle kultúrák gasztronómiai figyelmének osztatlan sugarában.

A növényi tej legnépszerűbb fajtái

A növényi alapanyagokból készített egészséges ital az esetek döntő többségében az állati tejet hivatott pótolni, így vegánok, laktózérzékenyek is fogyaszthatják azt. Számtalan fajátja létezik, készíthetik többek között szójából, mandulából, kókuszból vagy rizsből. S bár a felsorolt tejek különböznek az íz-világukban és a fehérjetartalmukban is, egy közös tulajdonságon osztoznak: laktózmentesek, illetve nem tartalmaznak koleszterint sem.

Mandulatej házilag – finom, krémes és egészséges is

Növényi tej házilag is készíthető, a következőkben mutatjuk, hogyan érdemes hozzálátni ehhez az egyébként egyáltalán nem nehéz feladathoz. Az alapanyag sokunk kedvence, a mandula. A mandulából készített tej rendkívül gazdag vitaminforrás, de bővelkedik foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban is.

Előkészítés

 

Ha mandulatejet szeretnénk készíteni otthon, ne feledjük el időben előkészíteni a fő alapanyagot, a mandulát. Mit jelent ez a gyakorlatban? Először öblítsük le párszor, majd éjszakára áztassuk be vízbe a mandulát. Így másnapra megpuhul és könnyebb lesz vele a munka.

A növényi tej elkészítése egyáltalán nem bonyolult! Előkészítéssel együtt (ha természetesen nem számítjuk az éjszakai „pihenő” időt), nagyjából 15-20 perc alatt elkészül. Az eredmény pedig önmagáért beszél. A házi mandulatej ugyanis nemcsak finomabb, mint a bolti verziója, de sokkal egészségesebb is.

Mandulatej házilag – Ezekre lesz szükségünk:

250-300 gramm mandula, 1 liter víz, 1 db vaníliarúd, 1 csapott k.k. őrölt fahéj, 1 csipet só (ínyenceknek fekete só), bármilyen édesítő vagy 2 db magozott datolya (előre beáztatva vagy leforrázva).

A növényi tej elkészítésének folyamata

Amikor a mandulák eleget áztak, szűrjük le a vizet róluk. Ideális esetben a mandulának 8-12 órára van szüksége, hogy megpuhuljon, ezért javasoltuk az éjszakai órákra időzített áztatást. Ha blansírozott, héj nélküli magokat használunk, a végeredmény hófehér növényi tej lesz.

Ha a mandulát leszűrtük, tegyük turmixgépbe az összes többi hozzávalóval együtt. A vaníliarudat hosszában vágjuk ketté és a belsejéből kikapart magokat tegyük a turmixba. A gépet állítsuk magas fokozatra, különösen, ha a mandula nem ázott eleget.

Amennyiben azt látjuk, hogy a mandula megfelelő állagúra turmixolódott, készítsünk be egy nagyobb tálat, tegyünk arra egy tejszűrő zsákot (ezt akár natúrboltból is beszerezhetjük, nagyon praktikus és sokoldalúan felhasználható konyhai kiegészítő), és töltsük meg azt a turmixszal.

Csak óvatosan! Ha a turmix már a zsákban, kezdjük el óvatosan nyomkodni azt, hogy a tej ki tudjon préselődni. Ez általában 4-5 percet vesz igénybe.

Amint a zsákból maximálisan kipréseltük a mandulatejet, azt üvegbe öntve akár 2-3 napig is tárolhatjuk a hűtőben. Ám a tapasztalat azt mutatja, általában az igencsak finom mandulatej nem „húzza ki” odáig, hamar elfogy, hiszen roppant ízletes, remekül passzol például a reggeli feketéhez.

Figyelem! A hűtőben pihenve a mandulatej hajlamos leülepedni, ezért használat előtt mindenképpen rázzuk össze alaposan, így tökéletesen élvezhetjük a semmihez sem hasonlító íz-harmóniát, amivel ez az egészséges növényi tej megajándékoz minket.

Miért érdemes elmerülni a növényi alapanyagokból készített tejek világában?

Cikkünk főszereplője, a mandulatej mellett számos egyéb növényi opció áll a rendelkezésünkre, ha közelebbi ismeretséget kötnénk azok izgalmas felhozatalával. És nem, nem csak abban az esetben, ha vegán életvitelt folytatunk, hiszen a növényi tej számos módon szolgálhatja az egészségünket.

A tehéntej kiváltására tökéletes alkalmas ital, ahogy említettük páratlanul bő forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Laktózérzékenység esetén is bátran fogyasztható, egészséges tejforrás, amiért kicsik és nagyon is egyaránt rajonganak. Ha házilag készítjük, jóval olcsóbban jövünk ki, mintha a boltból szereznénk be a heti adagunkat.