Mit takar a vegetáriánus életmód?

Mit takar a vegetáriánus életmód?

Manapság már egyre többünkben tudatosul az egészséges étkezés fontossága, amelynek ékes bizonyítéka a vegetáriánus életmód robbanásszerű elterjedése. A növényi eredetű ételek fogyasztásán alapuló táplálkozási gyakorlat azonban sokkal több, mint egy múló trend. Ez az évezredekre visszatekintő irányzat igazából egy összetett, több komponensből álló világnézet.

A vegetáriánus eszme kezdetei

A vegetáriánus étrend első követői a Kr. e. 8. századi Indiában éltek, viszont ők inkább vallási ideológiájuk miatt nem ettek húst. Sőt, az akkori dzsainisták a gyökereket is megvetették, mivel azok elfogyasztása a növény pusztulásával jár. Európában elsőként az ókori görögök utasították el az állati eredetű ételeket. Pitagorasz – akinek tételét mindenki álmából felkeltve is fújja – szerint az állatoknak is lelkük van, így a húsuk fogyasztása már-már a kannibalizmus szintjét súrolja. Hasonló elvet követett még Platón, Szókratész és Hippokratész is.

Egészséges életmód a sötét középkorban

Nem kell történésznek lennünk ahhoz, hogy tudjuk, a középkor nem a higiéniai szokások gyakorlásának kora volt – a vegetarianizmus is szinte teljesen megszűnt ezekben a századokban. Ennek hátterében ismét vallási okok álltak, ugyanis a keresztény Biblia nem tiltotta a hús fogyasztását, kivéve, ha az valamilyen pogány istenség számára feláldozott állat része. Az egészséges étkezés és a kizárólagosan növényi alapú ételek fogyasztásának visszatérésére egészen a 19. század közepéig kellett várni.

A vegetarianizmus felemelkedése

 

Az európai felvilágosodással párhuzamosan Anglia lett az első ország, ahol az emberek vevők lettek a vegetáriánus étrend újra feltalálására. 1812-ben kinyomtatták az első vegetáriánus receptkönyvet, majd 1847-ben megalakult a Vegetáriánus Társaság, a modern gondolkodású, egészséges életmódra való törekvés és a húsmentes étkezést preferáló fiatalemberek gyülekezete. Ezt a kezdeményezést több másik is követte Európa szerte, így hazánkba is eljutott, ahol 1883-ban létrehozták a Magyarországi Vegetáriánus Egyesületet.

Milyen okok húzódhatnak a vegetáriánus étrend követése mögött?

Ma már közel 400 millió vegetáriánust tartanak számon, ami egy óriási mennyiség. Az viszont, hogy milyen indíttatásból tértek át a csak növényi alapú étkezésre, már kevésbé szerteágazó. Nagy számban vannak azok, akik az állatok iránti empátia miatt preferálják a zöldséget és gyümölcsöt, míg mások környezetvédelmi szempontokat tartanak szem előtt. Az ókor emberéhez hasonlóan ma is rengetegen vallási okokból nem nyúlnak húshoz, hiszen a buddhizmus, a hinduizmus és az iszlám követőit is szigorú szabályok kötik, amennyiben asztalhoz ülnek.

A vegetarianizmus válfajai

Ahogyan az lenni szokott, minél többen követnek egy ideológiát, az annál kevésbé marad homogén. Az idő előrehaladtával egyre lazábban vették a feltételeket, ami csoportosulásokhoz vezetett a vegetarianizmuson belül. A legkevésbé „vaskalaposak” a szemivegetáriánusok, akik a halat és baromfihúst sem vetik meg. A laktovegetáriánusok és az ovovegetarianizmus hívei már megvetik a húst, de az állatok tejét (és az abból készült termékeket), illetve a tojást már nem. A vegetáriánus eszme igazi képviselői, azaz a vegánok, viszont semmilyen állati eredetű táplálékot nem tűrnek meg.

Az egészséges étkezés zászlóshajója a vegetáriánus étrend lenne?

Az, hogy az egészséges életmód és a vegetarianizmus megfér e egymás mellett, még ma is heveny viták tárgyát képezi a tudósok és az átlagemberek között. Ettől függetlenül a húsmentes étkezésnek bizonyítottan megvannak a maga egészségre vonatkozó előnyei. Számos kísérlet alátámasztja, hogy a vegetáriánus étrend csökkenti az epe- és vesekő, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Kordában tartja a vérnyomást, ennek következtében a szívbetegségek és a stroke esélye is redukálódik. Sőt, mivel a vörös hússal ellentétben a növények nem tartalmaznak hemovasat, a vegák a vastagbél- és a végbélrák ellen is védettebbek.

A táplálkozási piramis mást mutat

A táplálkozási szakértők döntő többsége egyoldalúan kitart amellett, hogy egészséges táplálkozásról kizárólag akkor beszélhetünk, ha az teljes, azaz a szervezetünk minden hasznos tápanyagot megkap, ami elengedhetetlen a tökéletes működéséhez. Reprezentálásként megalkották az úgynevezett táplálkozási piramist, amely nem csupán a legmeghatározóbb élelmiszercsoportokat teszi közszemlére, de az ajánlott adagok mennyiségét is. Vegetáriánus szemszögből viszont az a bökkenő, hogy a piramis építőkockái között ott vannak a húsok, a tejtermékek és a tojás is, bár ez utóbbi kettőt a legtöbb vegetáriánus fogyasztja.

A vegetáriánus életmód hátulütői

Ha dióhéjban szeretnénk összefoglalni a vegetáriánus táplálkozás árnyékos oldalát, azt mondanánk: csak abban az esetben eredményes, ha okosan és tudatosan állunk az életvitelünk megreformáláshoz. Bár manapság sorra nyílnak a vegetáriánus ételeket kínáló vendéglátóhelyek, mégis több odafigyelést igényel ezen étrend követése nyaraláskor, vendégségben vagy akár a munkahelyi étkezések során. Okos tervezéssel, és a megfelelő mennyiségű információkkal felvértezve magunkat azonban nem lehetetlen a szóban forgó egészséges életvitel kialakítása.