Mit jelent a vegán fehérjepor?

Mit jelent a vegán fehérjepor?

A vegán fehérjepor kiváló alternatíva diétához, edzéshez, nem csak vegánoknak. A növényi eredetű fehérjeporok tej- és laktózmentesek, így a manapság sokaknál előforduló tej vagy laktózérzékenység esetén is bátran fogyaszthatók.

Miért olyan egészséges a vegán fehérjepor?

Az elmúlt években több kutatást is végeztek, melyben arra keresték a választ, hogy miért hat jótékonyan a szervezetre a vegán fehérjepor. Arra a megállapításra jutottak, hogy gazdag aminosavakban, leucinban és valinban. Ezek nagyon hasznosak az izomépítésben. A vizsgálatok szerint az izomtömeg növelése szempontjából igen fontos a bevitele a szervezetbe. Nagy mennyiségű arginint tartalmaz, amely csökkenti a vérnyomást. A kenderből előállított vegán fehérjepor tirozinban és L-argininben gazdag, de megtalálható benne a lizin, a metionin és triptofán is. Ezeknek hormonális szerepük van.

Rizsfehérje

Ahogyan az étkezésre szánt rizsek esetében, itt is megkülönböztetünk barna, illetve fehér rizsből készülő fehérjeporokat. Nagy előnyük, hogy könnyen felszívódnak. Gluténmentesek, ezért glutén érzékenység esetén is alkalmazhatók. A piacon kapható termékek közül a barna rizsből készült fehérjeporok jellemzően többe kerülnek a magasabb gyártási költségek miatt. Ugyanakkor ezen termékek beltartalmi értékét magasabbnak tartják.

Borsófehérje

 

A borsóban található természetes fehérjék rendkívül jól hasznosulnak. Az egyik legjobban felszívódó növényi fehérjeforrás. A borsófehérje tartalmazza mind a kilenc, fehérjét alkotó esszenciális aminosavat, melyeket szervezetünk nem tud előállítani. Könnyű emészthetősége révén a szervezet szinte teljesen képes felhasználni és beépíteni szöveteibe. Ízeit tekintve semlegesnek mondható. A húsra emlékeztető textúrát kettő változat biztosítja. Granulátum és kocka formájában elérhetőek, így a húsos ételek szuper jól reprezentálhatóvá válnak velük.

Szójafehérje

A szójafehérje egy növényi alapú, fehérjedús étrend-kiegészítő, amely szójababból készül. A szójabab egy magas fehérjetartalmú hüvelyes, ám napjainkban erősen megoszlanak a fogyasztásának előnyeiről és hátrányairól alkotott vélemények.