Mire jó a szójaszósz?

Mire jó a szójaszósz?

A szójaszósz szójababpasztából készül erjesztés által. Alapvetően ételízesítőként használják, több változata is ismert. Van, amelyhez búzát adnak, másik verziójához árpát kevernek. A szósz az ázsiai konyha egyik nélkülözhetetlen ízesítője, a japánok például elképzelhetetlennek tartják a főzést szójaszósz nélkül.

De nem csak főzéshez, hanem sütéshez, mártások elkészítéséhez is előszeretettel alkalmazzák. Talán azt is mondhatnánk, ami a magyaroknak az őrölt pirospaprika, az az ázsiai nemzeteknek a szójaszósz. Sokoldalúan felhasználható ételízesítő, ami gyakorlatilag a hagyományuk részévé vált.

Világos és sötét szójaszósz – mi a különbség?

Ahogy a korábbiakban megjegyeztük, a szósznak, elkészítése szerint több variációja is ismert. Mégis, döntően két nagy csoportra osztható az ízesítő adalék: világos és sötét szószra. A világos szószok könnyebbek, íz-világukban sósabbak, ezzel ellentétben a sötét verzió textúrájában gazdagabb.

Honnan ered a szójaszósz?

 

Nem meglepő módon a szójaszósz Kínából indult el térhódító útjára, az már viszont annál meghökkentőbb, hogy mikor tette azt. Egy 150-ből származó szótár ugyanis már utalást tesz rá, mint kedvelt ételízesítőre. A szósz tehát lassan kétezer éve kiolthatatlan része az ázsiai gasztronómiának. Az elnevezése is beszédes: a „sicse” szóból származik, ami kínai nyelven annyit tesz, kiváló. Európában a 18. századtól vált kedveltté.

Mire jó a szójaszósz?

A fentiekből kiderül, a szósz valóban sokféleképpen ízesítheti meg az ételeinket. Idehaza leggyakrabban húsokhoz használják, hiszen glutamát tartalmának köszönhetően pazarul fokozza azok ízét, gazdag élménnyel ajándékozva meg a „fogyasztót”. Nemcsak a főtt húsokhoz, a grillezett csemegékhez is jól passzol. Sokan húspácként is előszeretettel használják.

A vegánok és vegetáriánusok körében is népszerűnek számít

A szójaszószt a vegánok és vegetáriánusok is szívesen alkalmazzák, pontosan húsos ízhatása miatt. A szósszal ugyanis a tiszta növényi ételeknek is húsos ízt adhatunk.

Az örök vita: egészséges vagy nem?

Az ázsiaiak kedvence régóta képezi vita tárgyát: vannak, akik eskü alatt vallják, gazdag tápanyagforrásként rendkívül jót teszünk a szervezetünkkel, ha rendszeresen ízesítjük az ételeinket a szójababból készült szósszal. Mások szerint a szójaszósz egészségre gyakorolt pozitív hatása erősen megkérdőjelezhető. Vannak, akik szerint csak a fermentált szójatermékek rendelkeznek előnyös tulajdonságokkal, a többit kerülni érdemes.

Amit a szójaszósztól nem lehet elvenni

Tény, hogy a szósz gazdag forrása a változatos ásványi anyagoknak és a vitaminoknak is. A szójababnak rendkívül jelentős a fehérjetartalma, így sokan szívesen építik be az étrendjükbe, különösen, akik szénhidrátszegény diétát követnek. A szójaszósz ezenkívül jó hatással van a koleszterinszintre is, ezt alapvetően magas linolsav és linolénsav tartalmának köszönhetjük.

Ami ellene szól

A szójának azonban megvannak a maga kétségtelen negatívumai is. Többek között olyan anyagokat tartalmaz, amelyek meggátolják a hasznos tápanyagok szervezetben történő felszívódását. A szójababból készített ízesítő az emésztő enzimek munkáját is megnehezítheti, sőt, bizonyos anyagai akár a pajzsmirigy működésére is negatívan hathatnak.

A szójabab a kétes értékű második helyett tudja a magáénak a génmódosított élelmiszerek rangsorában (az első a kukorica). S bár hosszútávon az emberiség még nem ismeri, milyen hatásai vannak a génmódosított élelmiszereknek, valljuk be, ha ezt a szót halljuk, semmi jóra nem számítunk – s ehhez még brit tudósnak sem kell lenni.

Együk vagy ne együk – ez itt a kérdés?

Kerüljük hát vagy ritkán (és csínján) ugyan, de ízesíthetjük azzal az ételeinket? Nos, ezt ki-ki döntse el magának. Azonban, ha az utóbbi út mellett tettük le a voksunkat, a minőség iránt támasztott elvárásainkból semmiképp se engedjünk! Vásárlásnál a tiszta fermentált változatát vegyük le a polcról, és tanulmányozzuk át alaposan a termék címkéjét is: a tetemes mennyiségű cukorral és vízzel dúsított szószokat inkább mellőzzük! Ha eredeti szójaszószt szeretnénk beszerezni, azt mindenképpen tegyük ázsiai vagy kifejezetten japán üzletből.