Mire figyelj, ha kezdőként vágsz bele a futásba?

Mire figyelj, ha kezdőként vágsz bele a futásba?

A futás kezdőknek elsőre nehéznek tűnhet. Ám, ha nem restek nekiállni és lefutják az első kilométereket, megérzik, hogy csak “gyakorlás” kérdése a fejlődés. A futás egyik sajátossága, hogy azt hisszük tudjuk mekkora távot tudunk megtenni. Amikor viszont elkezdünk futni és átesünk azon a bizonyos holtponton, szinte megállíthatatlanokká válunk. Odáig persze el kell jutni. Mielőtt nekiállnánk kezdőként a futásnak, pár dolgot érdemes szem előtt tartanunk.

Futás kezdőknek: az első lépések

Amikor megfogalmazódik a fejünkben a futás gondolata teljesen természetes, hogy ezer kérdés merül fel bennünk. Most ezekre igyekszünk átfogó és részletes választ adni. Milyen edzettségi szint kell a futáshoz? Vannak, akik abszolút a nulláról kezdik úgy, hogy előtte semmi mást nem sportoltak. Ilyenkor különösen fontos odafigyelni arra, hogy mozgás előtt alaposan bemelegítsük az izmainkat, utána pedig lenyújtsuk azokat. Nem érdemes túl magasra tenni a lécet, teljesen kezdőként az is szép eredmény, ha lefutjuk életünk első kilométerét. A kérdésre tehát a válasz: minimális edzettségi szinttel is bátran el lehet kezdeni fokozott óvatossággal.

A gyakorlás teszi a mestert – ez a közmondás a futásra is igaz.

Ha kitartóak vagyunk és az első alkalom után többször is hódolunk a futás örömének, akkor szépen feljavul az állóképességünk és egyre edzettebbek, fittebbek leszünk. Érdemes kikérni a háziorvos véleményét? Ha egészséges vagy és nincsenek ízületi panaszaid, akkor nincs szükség arra, hogy egyeztess az orvossal. Ha viszont bármilyen panaszod van vagy volt, akkor nem árt, ha ő is tud a futási szándékodról. Túlsúly esetén is érdemes véleményt kérni tőle. Ez esetben lehet azt tanácsolja, hogy előtte egy kevésbé megerőltető kardio edzéssel kezdj, a futásnak pedig akkor állj neki, amikor már kicsit kevesebbet mutat a mérleg. A plusz kilók miatt ugyanis fokozott terhelésnek teheted ki a bokádat, térdedet. Ugyanúgy érdemes beiktatni az orvosi konzultációt, ha épp babát vársz vagy rendszeresen szedsz valamilyen gyógyszert.

Milyen ruha, felszerelés kell a futáshoz?

 

Az egyik legnagyobb pozitívum, hogy könnyen elérhető és olcsó edzésforma a futás. A ruházatra nem kell több ezreket elkölteni, főleg az elején, amikor még csak ismerkedünk a mozgással. A futás kezdőknek nagyon vonzó alternatíva, de nem tudhatjuk, hogy csak egy futó kalandunk lesz vele vagy hosszútávon is elköteleződünk mellette. Addig, amíg ez nem derül ki, teljesen felesleges drága sportruhára, cipőre költeni. A későbbiekben viszont egy jó futócipőre mindenképp szükség lesz. Ha biztosra akarsz menni, akkor keress olyan üzletet, ahol felmérik a lábad formáját, pontos méretét, egészségét és ennek alapján ajánlanak neked futócipőt. Ami a felszerelést illeti egy övtáska jó, ha kéznél van és ha zenét is szeretnél hallgatni közben, akkor egy karra vagy csípőre rögzíthető telefontartó is praktikus választás.

Edzésterv alapján fussak?

A futás kezdőknek nem épp a legkönnyebb mozgásforma. Ezzel jó tisztában lenni. Éppen ezért az elején a kocogás és sétálás kombinációjával érdemes kezdeni. Ha hosszútávra tervezel, akkor mindenképpen érdemes készítened egy heti tervet, hogy melyik napokon tervezed a mozgást és hány kilométert szeretnél lefutni. Fontos, hogy lépésről lépésre haladj, hogy ne terheld túl magad. Ha nagy elánnal nekilendülsz, előfordulhat, hogy hamar kiég a szenvedély lángja. Ha az első időszakban semmilyen edzéstervet nem csinálsz, az sem baj. Teljesen jó, ha annyit futsz, amennyi éppen jól esik.

Futás kezdőknek 40 felett is

A futás egy kortalan sport. Fiatalokat, középkorúakat, sőt akár időseket is láthatunk futni. Mindenkit a saját tempója, edzettségi szintje szerint. A futás 40 felett is népszerű mozgásforma, hiszen bárhol, bármikor végezhető. Bármilyen korosztályban is vagyunk, az első lépések mindig ugyanazok. Az első kilométerek lefutása, majd a megfelelő sportcipő és felszerelés beszerzése. Végül pedig a kitartó gyakorlás. 40 év felett fokozott figyelemmel kell lenni az izmok, ízületek védelmére és a fokozatosság elvének betartása is különösen fontos.