Mindannyiunknak egyedi az alvásigénye

Mindannyiunknak egyedi az alvásigénye

Az alvásigény egyénenként változó. Más alvásigénye van a babáknak, a gyerekeknek, a felnőtteknek – sőt, a megfelelő, minőségi alvás jegyében különböző igénnyel rendelkeznek a nők és a férfiak is.

Néhány szóban az alvás fontosságáról

A kielégítő alvás elengedhetetlen az egészségünk tekintetében. Itt nem csupán az alvással töltött órák mennyiségéről, de a minőségéről is beszélünk. Amíg mi alszunk, addig a szervezetünk regenerálódik (az alvással töltött órák során a sejtosztódás fokozottan megy végbe, míg a sejtelhalás tempója redukálódik). Ha az alvásigényednek mérten maradéktalanul ki tudod magad pihenni, másnap energiával telten, frissen ébredsz. Ez a mentális és fizikai éberség segít abban, hogy hatékonyan megbirkózz az előtted álló feladatokkal, és produktív lehess a munkádban.

Alvásigény – nem kőbe vésett szabály a napi 8 óra

A már-már ökölszabályként kezelt megállapítás, miszerint a napi 8 órás alvás a megfelelő az egészségesen működő szervezet szempontjából, manapság már sokkal inkább rugalmasabban kezelt tény. Igen, vannak, akiknek 8 órát kell aludniuk ahhoz, hogy másnap kipihenten ébredjenek – de akkor sem kell kétségbe esni, ha azt tapasztalod, a számodra már 6-7 óra is elegendőnek bizonyul.

Ideális alvásmennyiség – de mégis, mennyi az annyi?

 

A National Sleep Foundation, azaz az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány 2015-ben közleményt adott ki, amelynek fő témája az egyes életkorokban lévők megfelelő alvásigénye volt. A közlemény alapját több korábbi tanulmány (körülbelül 300) eredménye szolgáltatta. A közleményben nem csupán az ajánlott, de a kórosnak számító alvásmennyiségről is hasznos adatokat közöltek. Bár valóban jó kiindulási pontnak számítanak, ha a saját alvásigényed kiszámítása a célod, mégsem szabad elfelejtened, hogy ez mindig egyéni, speciális szükséglet, amit sok esetben az adott körülmények, élethelyzet is nagyban befolyásol.

Alvásigény – az újszülöttektől az idősekig

Az újszülöttek, csecsemők ideális alvásigénye napi 14-12 óra. A kisgyerekek, illetve az óvodás korú gyerkőcök esetében ez a szám már „csupán” napi 11-10 alvással töltött óra. Az iskoláskorú gyermekek és a tinédzserek alvásigénye 9-8 óra, míg a fiatal felnőttek (a 18 és 25 év közöttiek) már napi 7-8 órás alvással pihenhetik ki magukat a legmegfelelőbben. A felnőttek esetében a napi 7-9 óra lenne az ideális, de már a 6-7 órás pihenés is elegendőnek bizonyul. Az idősebbek (64 év felettiek) alvásigénye nagyban redukálódik. Számukra már az 5-6 órás alvás is elég.

A jóból is megárt a sok

A rendszeres túl kevés alvás veszélyezteti az egészségünket – viszont ki gondolta volna, hogy a jóból is megárt a sok? Azok a felnőttek ugyanis, akik gyakran alszanak többet napi 8 óránál, veszítenek a produktivitásukból.

Ha homokszem kerül a gépezetbe – az alvászavarról

Az alvászavar gyakori rendellenesség. A huzamosabb ideig tapasztalt nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás miatt romlik a teljesítményünk, gyengül az immunrendszerünk, ingerültebbek, levertek leszünk. Az alvászavarnak több fajtája is létezik, a leggyakrabban tapasztalt típus az álmatlanság (insomnia).

Az alvászavar okai – mi állhat a háttérben

A leggyakoribb alvászavar probléma, az álmatlanság mögött több kiváltó ok is meghúzódhat.

  • Fizikai okok – többek között hormonális – vagy az idegrendszert érintő rendellenességek.
  • Pszichés okok, mint a rendszeresen tapasztalt stressz, korábbi negatív események okozta trauma, szorongás.
  • Élettani okok: elsősorban az öregedést soroljuk ide (az idősebbeknek egyre kevesebb az alvásigényük), de a nem megfelelő minőségű körülmények (például kényelmetlen ágy) is ide tartoznak.
  • Pszichiátriai okok: a szorongásnak és a depressziónak szinte minden esetben kötelező velejárója az insomnia.
  • Gyógyszerek, drogok használatából eredő okok, például a túlzott koffeinfogyasztás, az alkoholizálás, drogfogyasztás, de még az altatók folyamatos használata is okozhat álmatlanságot.

Az alvás világnapja – ünnepeljünk tökéletes pihenéssel!

Mint már szinte mindennek, az alvásnak is van világnapja -amit mi mással, mint egy remek pihenéssel ünnepelhetsz meg a legfrappánsabban. E jeles nap minden évben március második hetének péntekjére esik.