Miért fontos a kikapcsolódás?

Miért fontos a kikapcsolódás?

„Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek…” – figyelmeztet minket Hofi Géza a kikapcsolódás fontosságára. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a magyar kabarétörténelem koronázott királyával mindannyian egyet is értünk. A kikapcsolódás teljes joggal követel helyet magának a mai modern, rohanó életmódot folytató emberek mindennapjaiban, hiszen lazítás nélkül nem csak az egészségünket tehetjük tönkre, de pszichésen is kizsigerelhetjük magunkat.

A kikapcsolódás fontossága és módjai

A kikapcsolódás tehát lételeme minden egészséges embernek, elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes életet élhessünk. A pihenésnek általában két féle változatát szoktuk gyakorolni. A passzív pihenés ugyanúgy magába foglalja a nyugodt relaxációt, a gondtalan tévénézést és természetesen az alvást is. Ne érezzünk bűntudatot, ha bármelyiket is „űzzük”, hiszen ezek elementáris dolgok, amelyek esszenciálisak a szervezetünk számára. A pihentető szabadidőtöltés eredményeként testileg és szellemileg is regenerálódunk, így megújult erővel véghatunk neki a mindennapok megpróbáltatásainak.

Miért fontos az aktív pihenés?

A pihenés fogalma egyénenként mást és mást takarhat. Bár a passzív pihenés mindenki számára nélkülözhetetlen, olykor időt kell szakítanunk az aktív pihenésre is. Ez a típusú időtöltés már nagyobb intenzitású ugyan, de csupán kellemes fáradtságot okozhat. Leginkább azoknak ajánlott, akik a munkájukból adódóan kevesebbet mozognak, és testi felfrissülésre vágynak. 

Sporttal a test és a szellem egységéért

 

Az aktív pihenés legelterjedtebb formája természetesen a sport. Ez egy rendkívül sokrétű és szerteágazó tevékenységi forma, amelynek keretein belül mindenki megtalálhatja a számára leginkább kielégítő verzióját. Sportolhatunk egyénileg (tenisz, úszás, testépítés), de játszhatunk csapatban is (futball, röplabda, kézilabda). Amennyiben mégsem vágyunk teljesítményorientált elfoglaltságra, válasszuk az arany középutat, az aktív turizmust.

Túrázás, avagy vissza a természetbe!

Abban az esetben, ha szeret új helyeket felfedezni és szeretné rég nem használt izmait is megmérettetni, a bakancsos túrákat Önnek találták ki! A téli túraútvonalak közül kiemelten népszerű a Magas-Tátra, amely lélegzetelállító látványával garantáltan leveszi fáradt lábairól. Túrázás alatt tehát nem csupán az otthon gondjait hagyhatja maga mögött, de fantasztikus, új élményekkel is gazdagodhat.

A kerékpározás élettani előnyei A bakancsos túrázás mellett hazánkban egyre inkább elterjedőben van a kerékpározás is, mint az aktív pihenés egyik alternatívája. Amellett, hogy a biciklizés az agyunkat is kikapcsolja, élettani szempontból is rendkívül hasznos elfoglaltság. Először is fitten tart, hiszen szinte minden izmunkat megmozgatja, tehát kardió gyakorlatnak is első rangú. Másrészt pedig kiválóan hat a szív- és érrendszerre, ami a kerékpározás ciklikus mozgásformájának köszönhető. De igazából bármelyik tevékenységet is választjuk aktív pihenésként, testünk és lelkünk egyaránt hálás lesz érte, aminek a kedvező hatásait már néhány alkalom után könnyen észrevesszük.