Mi a csatni és hogyan készül?

Mi a csatni és hogyan készül?

A csatni (angolul chutney) egy dél-ázsiai eredetű fűszeres szósz, amely az elmúlt években az európai gasztronómiában is igen népszerűvé vált. A szóban forgó finom étek elkészítése egyáltalán nem igényel semminemű komolyabb konyhatechnikát vagy tapasztalatot – így azok is könnyűszerrel remekelhetnek a csatni elkészítésében, akik egyébként nem járatosak a gasztronómiában.

Egyszerű és nagyszerű

A fűszeres, karakteres szósznak gyümölcsből és zöldségből készített variánsai is vannak, de nem ritka, amikor e kettőt egymással kombinálva tálalják a csatnit. Az elkészítésének számtalan variációja létezik, így, ha megszereztük a szükséges alaptudást, kedvünkre variálhatjuk a csatni receptet is, szabad teret engedve a fantáziánknak és a kreativitásunknak. A siker kulcsa a minőségi alapanyagok használata – bár ez tulajdonképpen minden ínycsiklandozó étel tekintetében elmondható.

Gyümölcsből készített szószok – célkeresztben az alma és a szilva

Idehaza az almából és a szilvából készített szósz a menő, amelyek tulajdonképpen nagyon hasonlítanak a gyümölcslekvárra. Lássuk, hogyan készülnek ezek a finomságok!

Alma csatni alap recept

 

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj,
  • 1 kávéskanál ánizs,
  • 1 darab szárított chili,
  • 0,5 kávéskanál kurkuma,
  • 3-4 nagyobb alma,
  • 3 evőkanál cukor és
  • 25 ml víz.

Első lépésként mossuk meg az almákat alaposan, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Következő lépésként melegítsük fel a vajat, majd tegyük hozzá a fűszereket, vagyis a kurkumát, az ánizst, illetve a szétmorzsolt chilit is. Ha a fűszerek megpirultak, adjuk hozzá a mixtúrához az alma kockákat és pároljuk az egészet 5 percig. Ha letelt az 5 perc, adjuk hozzá a vizet is, és addig pároljuk fedő alatt, amíg az alma teljesen szét nem fő. Utolsó lépésként adjuk hozzá a már majdnem kész csatnihoz a cukrot, és lassú tűzön addig főzzük, amíg teljesen lekvár-szerűvé válik.

Szilva csatni – fűszeresen édes finomság a konyhából

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • 2 darab csillagánizs,
  • 2 teáskanál fahéj,
  • 1 késhegynyi gyömbér,
  • 0,5 tk szegfűszeg,
  • 1 kg szilva,
  • 2 lilahagyma,
  • 15 dkg cukor és
  • 1 dl almaecet

Kezdjük a főzést a szilvák alapos megmosásával, kimagozásával, majd kis kockákra való vágásával. Hevítsük fel az olívaolajat, majd tegyük hozzá cukrot és az apró kockákra vágott lilahagymát. Pár perc párolás után adjuk hozzá a szilvát, amelyet kis kevergetés után az összes többi fűszer is követ. A szószt kis lángon főzzük készre körülbelül 40 percig, nem megfeledkezve a folyamatos kevergetésről sem (különben odaég). Mielőtt levennénk a tűzről a chutney-t, adjuk hozzá az almaecetet is, s ha már olyan sűrű, mint a lekvár, késznek is nyilváníthatjuk a fűszeres finomságot. Ne feledkezzünk meg a darabos fűszerek eltávolításáról sem a chutney-ból. A szóban forgó karakteres étel egyébként hűtőben hosszabb ideig is eláll.

Miért érdemes chutney-t készíteni?

Segíti az emésztést, meghozza az étvágyat és felfrissíti az étkezési szokásainkat – ez a csatni! Bármelyik ételhez tökéletesen passzol, igazi szín- és ízkavalkád lévén pedig az egész család új kedvencévé avanzsál.

Bármelyik csatni recept tökéletes lehet

Bármilyen ételről is legyen szó, azt tapasztalhatjuk, hogy a receptek közt igen nagy eltérések mutatkozhatnak és bizony egy csirke egytálétel, vagy egy torta vonatkozásában ez akár komoly dilemmát is jelenthet. Megeshet, hogy egyáltalán nem a szánk íze szerinti ízvilágot kapjuk, és így csalódás lesz a végeredmény. 

Nos ez az indiai szósz egy üdítő kivételnek számít. Noha a hagyma ugye a csatni egyik fő alapanyaga, az erős fűszerezés – gondoljunk csak a curry ízvilágára – mellett gyakorlatilag bármiből készíthető. 

Lehet savanyú – bár az ecet miatt amúgy is az lesz -, de akár édes is. Némi bors, fokhagyma és vöröshagyma hozzáadásával pedig kifejezetten pikáns végeredményt kaphatunk. 

Roppan kedvelt a körte csatni is, de a mangó csatnival se tudunk mellélőni. További hozzávaló lehet még a balzsamecet, a paradicsom, a sütőtök, a gesztenye, de bátran tehetünk bele céklát, vagy akár a cseresznye is jó választás lehet, különösképp, ha édes és gyümölcsös krémet szeretnénk enni. 

Van, aki nem szereti, ha annyira csípős a szósz, ezért a borssal, chilivel mindig bánjunk finoman. Egy nagyobb adaghoz is elegendő egy teáskanál cayenne bors, inkább a zöldségekből, gyümölcsökből tegyünk többet, megőrizve a könnyed hatást. 

A csatni receptek tehát nem véletlenül ennyire változatosak. Bármelyik mellett is határozunk, biztos telitalálat lesz és az étvágyhozó falatkák elmaradhatatlan kellékévé válik konyhánkban.