Mennyi időt szabad egyszerre monitor előtt tölteni?

Mennyi időt szabad egyszerre monitor előtt tölteni?

Amióta a technológia fejlődésnek indult, azóta a számítógép előtt való ülés mennyisége is jelentősen megnőtt. A több órán át való görnyedés és a monitor kék fénye pedig egyáltalán nem tesz jót az egészségünknek. Azonban van megoldás arra, hogy megfelelően kivédjük ezeket a hatásokat!

Mennyi legyen a monitor előtt egyhuzamban töltött idő?

A címben szereplő kérdést már igencsak nehéz megválaszolni, hiszen napjainkban nagyon sokféle munkaköri és kikapcsolódási típus kapcsolódik a számítógéphez. Ezek pedig különböző mértékben fárasztják a szemünket és a testünket. Átlagosan azonban körülbelül óránként érdemes szüneteket tartani, viszont ez is egyénileg változhat. Szemüvegesek esetében megeshet, hogy már harminc perc után fárasztóvá válik a monitor nézése. Ráadásul a monitor előtt töltött idő típusa is befolyásolja ezt a számot. Ha fókuszált munkát végzünk, sokkal hamarabb elfáradunk, mint akkor, ha egy jó filmet nézünk vagy játszunk. A monitor fajtája is befolyásoló tényező. Egy smart monitor, amely rendelkezik kékfényszűrővel, sokkal kíméletesebb a szemnek, vagyis kevésbé fáradunk el, mint az alap monitorok esetében.

Milyen problémák jelentkezhetnek a folyamatos számítógépezés miatt?

Manapság már nem ritka, hogy akár napi 14-16 órákat is eltöltenek sokan a számítógép előtt. Ez nem csak a fiataloknál gyakori, akik iskola után használják a gépet, hanem a felnőtteknél is sokszor a home office vagy az irodai munkák miatt. Ez a folyamatos gép előtt ülés egyrészt különféle mozgásszervi problémákat okozhat, mint például nyak- és hátfájdalmakat, isiászt vagy éppen deréktáji problémákat. Másrészt a szemünk könnyen elfáradhat, aminek következtében romolhat a látásunk, de akár kötőhártya gyulladás is kialakulhat. Egy szó, mint száz: a folyamatos monitorbámulás nem egészséges, viszont könnyen orvosolható, ha bevetünk pár praktikát.

Tartsunk rendszeresen szünetet!

 

Dolgozhatunk a gép előtt naponta hosszú órákat, de játszhatunk is anélkül, hogy az egészségünk bánná, amennyiben szüneteket tartunk. A feladattól függően 25-30 percenként vagy óránként érdemes körülbelül 5-10 perces szüneteket beiktatni. Ilyenkor főzzünk egy teát, igyunk egy kávét, vagy egyszerűen csak álljunk fel és sétáljunk kicsit. Ha gyakran elfelejtünk szünetet tartani, mert például könnyen belefeledkezünk a számítógépezésbe, akkor jó módszer, ha telefonon beállítunk egy kevésbé hangos, de mégis hallható jelzőhangot eleinte. Idővel úgyis automatikusan képesek leszünk magunktól érzékelni, hogy mikor kell szünetet tartanunk. A szünetek alatt akár kicsit tornázhatunk is. Kinyújtóztathatjuk az elgémberedett testrészeinket, tornáztathatjuk a nyakunkat, vagy bevethetünk pár jógagyakorlatot.

Tornáztassuk meg a szemünket néha!

A számítógépezés másik nagy hátránya, hogy a szemünk könnyen elfáradhat. Ezt főleg azok érzik meg igazán, akik egyébként is szemüvegesek. Viszont ennek is van megfelelő ellenszere. Amikor szünetet tartunk, tornáztassuk meg kicsit a szemünket. Mivel a monitor előtt folyamatosan egyetlen irányba nézünk, ezért a szünet idején kicsit mozgassuk meg a szemünket más irányba is. Ezen kívül a fókuszt is váltogassuk. A monitor előtt ugyanis folyamatosan egyetlen távolságra fókuszálunk, ezért idővel emiatt is elfáradhat a szemünk. Viszont ha néha megállunk, és például kitekintve az ablakon távolra, majd közelre nézünk pár percig ezt váltogatva, hatékonyan tudjuk frissíteni és tornáztatni vele a szemünket.