Letört a fogad? Így lesz pótolható

Letört a fogad? Így lesz pótolható

A fogletörés mindennapi életünkben számos okból adódhat, legyen az baleset, fogszuvasodás vagy más fogászati probléma. A fog elvesztése azonban nem jelenti azt, hogy örökre búcsút kellene mondanunk egy szép és egészséges mosolynak. A modern fogászati technológiák fejlődésével számos különböző fogpótló lehetőség áll rendelkezésre, amelyek segítenek visszaállítani az elveszett fogakat és visszaadni a pácienseknek önbizalmukat és esztétikai megjelenésüket.

  1. Fogpótló implantátumok:

Az implantátumok ma már az egyik leginnovatívabb és hatékony fogpótló módszernek számítanak. Ezek a műfogakat rögzítő csavarok olyan műanyag, kerámia vagy fém fogpótló elemeket tartanak, amelyek megfelelnek az elvesztett fog funkcionalitásának és esztétikájának. Az implantátumoknak köszönhetően az új fogak stabilak és természetesek, és hosszú távú megoldást kínálnak. Letört fog esetén elsősorban akkor érdemes a fogimplantátum mellett dönteni, ha a fog túlnyomó része letört és a bentmarad fog túlságosan megsérült. Ebben az esetben a foggyökeret eltávolítják és annak helyére ültetik be a fogimplantátumot.

Érdekel hogyan zajlik a fogbeültetés menete? Akkor itt egy részletes leírás a fogbeültetés menetéről! 

  1. Hidak és koronák:

Ha csak egy fog hiányzik, a híd vagy korona lehet egy kiváló megoldás. A híd egy vagy több mesterséges fogat foglal magába, amelyeket az adott területen lévő egészséges fogakra támasztanak. A korona egy olyan fogpótlási eljárás, amelyet egy károsodott vagy hiányzó fogra helyeznek, javítva annak formáját és funkcióját. Fogletörés esetén ez a leggyakoribb foghelyreállító eljárás, amennyiben a fog nem sérült meg túlságosan. Ha a letört fog gyökere és bent maradt felszíne ép, akkor a fogorvos várhatóan koronával fogja helyrehozni. A fogkorona fajtái közül ma már a fémmentes fogkoronák bizonyulnak a legjobb választásnak, hiszen ezek a cirkónium fogkoronák tökéletesen illeszkednek a fogak színéhez és formájához, így észrevétlenek.

Ha kíváncsi vagy milyen egy fémmentes fogkorona és hogyan történik a fogkorona felhelyezése, akkor kattints a linkre!

  1. Részleges és teljes fogpótlás:
 

Részleges fogsorokat alkalmaznak, ha csak néhány fog hiányzik. Ezek az egyedi kialakítású műfogsort tartják a meglévő fogakhoz. Teljes fogpótlás esetén egy teljes műfogsorral helyettesítik az elvesztett összes fogat. Mindkét megoldás esetén kényelmes és esztétikus fogpótlást biztosítanak.

  1. Rugalmas részleges fogsorok:

A modern fogpótlási technológiák közé tartoznak a rugalmas részleges fogsorok is. Ezek könnyű és rugalmas anyagból készülnek, ami kényelmes viseletet biztosít. A rugalmas fogsorok alkalmazkodnak a száj formájához, minimalizálva a kellemetlenségeket és segítve a természetes rágómozgásokat.

A fogletörés nem jelenti a végzetet a szép mosoly számára. Az elérhető modern fogpótló lehetőségek széles skálájának köszönhetően a fogorvosi kezelések hatékonyan helyreállíthatják az elvesztett fogakat. Fontos azonban, hogy minden páciens konzultáljon fogorvosával annak érdekében, hogy megtalálja a számára legmegfelelőbb fogpótló megoldást, és visszanyerhesse a ragyogó mosolyát és önbizalmát.