Létezik vegyszermentes arckrém?

Létezik vegyszermentes arckrém?

A bio arckrém csak illúzió? Merül fel a kérdés azokban a hölgyekben, akik különösen nagy gonddal választják ki az általuk használt kozmetikumokat. Először is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk mit értünk bio termékek alatt. Másfelől pedig azt is tudnunk kell, hogy milyen jellemzői vannak egy bio arckrémnek. Honnan ismerhetjük fel? Milyen összetevőket tartalmazhatnak? Ha ezekre a kérdésekre választ kapunk, akkor máris közelebb kerülhetünk az igazsághoz.

Mit lehet bio névvel illetni?

Az elmúlt időszakban nagy népszerűségre tettek szert a természetes alapanyagokból készített kozmetikumok. Ez azonban magával hozta, hogy a boltok polcain rengeteg “ bio ” felirattal ellátott készítményt találunk. Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy valójában mit is kennek az arcukra, mivel ápolják a bőrüket, ám a tudatos vásárlókat érdekli, hogy valóban azt vásárolják meg, amit szeretnének. A bio kifejezés a görög “biosz” szóból ered, ami magyarul azt jelenti, hogy élet.

Nyers fordításban tehát a bio valami olyan dolgot jelöl, ami az élettel kapcsolatos, „élethez tartozó”, élettel teli. Az európai országokban kizárólag azok a termékek kaphatják meg ezt a minősítést, amelyek megfelelnek az írásba foglalt feltételeknek. Ilyen például, hogy a kozmetikumok készítéséhez kizárólag természetes alapanyagokat használnak. Az összetevők termesztésekor nem használnak mesterséges anyagokat, illetve a termék előállításakor környezetkímélő anyagokkal, technológiákkal dolgoznak.

Mit jelent a bio arckrém?

 

A megnevezett feltételek alapján a bio arckrém olyan szépségápolási termék, ami környezetbarát alapanyagok és technológiák által került kifejlesztésre, természetes összetevőket tartalmaz, vegyszermentes és az emberi szervezetre nézve egészséges. Más néven vegán arckrémnek is nevezhetjük, hiszen a gyártók által felhasznált alapanyagok növényi eredetűek. Ez azt jelenti, hogy nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű színezékeket, zselésítő anyagokat, méhviaszt.

Napjainkban rengeteg kozmetikumot állatokon tesztelnek, mielőtt forgalomba hozzák. Ezzel szemben, a bio arckrémek teszteléséhez nincs szükség erre, hiszen nem lehetnek káros hatással élő szervezetre. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy a bio arckrém mindenmentes arckrém, ami semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz. Ez azonban nem így van, ugyanis nem lehet azt mondani, hogy teljes mértékben E számoktól mentesek lennének.

Az EU előírások értelmében az olyan összetevők, mint amilyen például a kalcium -karbonát, a borkősav, a lecitin , az aszkorbinsav és a nátrium-hidroxid megengedett alkotóelem. Ha az ezeket jelölő E-számokat látjuk a termékeken, ne ijedjünk meg! Ez még nem jelenti azt, hogy a bio kozmetikum csak mese lenne. A természetes, bio , illetve vegán jelzőkkel illetett, hivatalosan is ezeknek számító termékek igenis léteznek, csak a felhígult kínálatban nem mindig egyszerű rájuk bukkanni.

Ne dőljünk be a jól csengő feliratoknak! Ha találunk egy jónak tűnő bio arckrémet, akkor tájékozódjunk a gyártóról és alaposan nézzük végig az összetevők listáját. Ha így teszünk, akkor nem érhet csalódás minket.