Léböjt diéta – a legfontosabb tudnivalók

<strong>Léböjt diéta – a legfontosabb tudnivalók</strong>

Napjainkban már számtalan különféle fogyókúrás módszerrel és speciális étrenddel találkozhatunk a világhálón, ezek közül az egyik legnagyobb népszerűségnek a léböjt diéta örvend. Ennek alapvetően egyszerű okai vannak, hiszen rendkívül egyszerűen kivitelezhető, nem igényel sem különleges hozzávalókat, vagy épp drága gépeket és emellett nem hogy kevés plusz időráfordítással jár, de egyenesen spórolhatunk is vele az elvégzendő napi teendőinket illetően.

A léböjt diéta ugyanakkor fokozott körültekintést igényel, mert rosszul végezve akár sokkal többet árthat, mint amennyit használ. Ennek megfelelően, ha nem rendelkezünk kellő rutinnal és átfogó ismeretekkel a dietetika területén, akkor feltétlenül kérjük ki egy profi szakember útmutatását és kövessük lépésről lépésre a kapott tanácsokat. Különös figyelmet kell ugyanis fordítanunk a megfelelő ásványi- és tápanyag bevitel egyensúlyára, különben a léböjt diéta végeztével nem érjük el azt a célt, amit szerettünk volna.

Mi is egész pontosan a léböjt kúra lényege?

Több tényező okán is ennyire népszerű ez a módszer, tekintve, hogy gyors, olcsó és könnyedén követhető. Ráadásul az elterjedt nézetek szerint a léböjt kúra egyszerre segíti a fogyást és a méregtelenítést. A szakértők ezt az elmúlt években már cáfolták, ugyanis a szervezet méregtelenítését a máj és a vese látja el, ez pedig független attól, éppen milyen állagú tápanyagot fogyasztunk. A léböjt diéta legfőbb eleme ugyanis pontosan ez, hiszen a legfontosabb szabály, hogy kizárólag folyékony halmazállapotú ételeket fogyaszthatunk.

 

Ezek zömét gyümölcsök és zöldségek teszik ki, így aztán vitathatatlan, hogy a léböjt diéta során egészséges tápanyagok kerülnek a szervezetbe. Ezzel együtt azonban arról sem szabad megfeledkezni, miszerint az, ha valamiből túl sokat fogyasztunk, szinte mindig egészségügyi kockázattal jár együtt. Nincs ez másképp a folyadékok vonatkozásában sem, azaz semmiféleképpen sem ajánlott a léböjt diéta túl hosszú ideig történő huzamos alkalmazása. Már ebből is látszik, hogy nem igazán tanácsos egyedileg kísérletezni, főképp nem kétes eredetű információk alapján. Ugyanakkor egy ilyen fajta időszakos étrend az egészséges életmód elérésének egyik alapköve lehet.

Kezdésnek tökéletes a 3 napos léböjt

Az első és legfontosabb, hogy ne tekintsünk csodaszerként erre a módszerre. Ne várjunk jelentős súlyvesztés és semmiféleképpen sem szabad koplalásra alkalmazni. Tudniillik ha mindent az előírásoknak megfelelően végzünk, akkor is szinte elkerülhetetlen a bizonyos mértékű fogyás, ugyanis a testtömeg bizonyos fokig ilyenkor átrendeződik.

Ennek igen egyszerű oka van, mégpedig az, hogy egy átlagos étkezési mód mellett a léböjt diéta garantáltan kalóriadeficittel jár. Ha pedig a szükségesnél – azaz a felhasználtnál – kevesebb tápanyagot viszünk be, akkor szervezetünk lebontja a raktározott zsírt – rosszabb esetben pedig az izomrostokat -. Bármelyik is következik be, az eredmény az lesz, hogy a mérleg kevesebbet mutat majd már pár nap elteltével is. Ugyanakkor ha ez hirtelen következik be, például egy nagyon szigorú böjt alatt, úgy a testünk vészüzembe kapcsol és amint visszatérünk a megszokott étrendhez, azonnal raktározni kezd.

Így eredményezhet a léböjt diéta úgynevezett jojó effektust, azaz amíg tart a kúra, addig fogyunk, ám azt követően jelentős súlygyarapodást tapasztalhatunk. Ez rendkívül bosszantó – és egyben káros – következmény, amit kizárólag fokozatossággal tudunk elkerülni. Emiatt kezdetben bőségesen elegendő, a 3 napos léböjt kúra és ez alatt a 72 óra alatt is törekedjünk arra, hogy ne fogyasszunk az addig megszokottnál jelentősen kevesebb kalóriát.

Érdemes-e léböjt csomag beszerzésére költeni?

Miképp arról már esett szó korábban, a léböjt diéta nem igényel különleges kiegészítőket, vagy épp nehezen beszerezhető alapanyagokat. Bár a piacon szép számmal akad előre összeállított léböjt csomag, minimális kreativitással és egy turmixgép birtokában bárki elkészítheti percek alatt az étkezéseit. Ennek tükrében nem igazán éri meg ilyenre költeni, sokkal bölcsebb, ha friss és minőségi zöldségeket, gyümölcsöket vásárolunk, illetve beszerzünk egy komplex vitaminkészítményt, ami kellő támogatást nyújt az immunrendszerünknek.

A léböjt diéta előnyei

Összességében ugyanis rendkívül sokat profitálhatunk egy-egy jól végrehajtott léböjt diéta eredményeiből. Egyfelől kiváló kiindulást jelenthet egy hosszan tartó fogyókúra felé, hiszen ez is egyfajta életmódváltásnak tudható be. Ha a kúra hatására sokkal több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk és visszafogjuk az előre feldolgozott élelmiszerek vásárlását, már sokkal előrébb leszünk. Ugyancsak vizsgálatok bizonyítják, miszerint a léböjt diéta pozitív hatással van a bélflóra állapotára, sőt, a fokozott nitrogén-oxid termelésnek köszönhetően a szív- és érrendszer állapotának megóvásában is nagy szerepe van.