Kocogás vagy futás?

Kocogás vagy futás?

Manapság egyre többet lehet hallani a kocogás pozitív élettani hatásairól – nem véletlenül. A futás lassúbb, kevésbé intenzív válfaja hosszútávon edzettebbé, ellenállóbbá teszi az embert, és nemcsak a súlyfeleslegtől való könnyes búcsút segíti elő, de jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére is.

A kocogás remekül formálja az alakot

A kocogás serkenti a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, emellett pedig a szellemnek és a léleknek is jót tesz. Miért szeretjük annyira? E testedzés sokak kedvence – ennek pedig megvan a nagyon is érthető oka. A legtöbb sporttal ellentétben ez a sport kortól és nemtől, illetve aktuális fizikai állapottól függetlenül bármikor elkezdhető, emellett pedig nincs szükség drága felszerelésre ahhoz, hogy belevessük magunkat az edzésbe.

A kocogáshoz tulajdonképpen az akaratunkon kívül nem kell más, mint kényelmes ruházat, no meg egy valóban jó minőségű futócipő. Még a fitness-terembe sem kell bérletet váltanunk – akár a legközelebbi parkban is kocoghatunk, ha úgy tetszik. Sőt, tulajdonképpen bárhol hódolhatunk egy-egy kellemes félóra erejéig a szenvedélyünknek, ahol arra alkalmas terepet találunk: focipálya, vidéki utak, de akár tengerpart is szóba jöhet, csak bírjuk szusszal.

Kocogás és futás – a két testvér

 

A futás és a kocogás technikájukban hasonlítanak egymásra, mégis van egy lényegi pont, amiben különböznek. A futás sebessége 8 km/h fölött kezdődik, a kocogásé viszont ezen tartomány alá esik. Amiben tehát a két mozgásforma végérvényesen különbözik egymástól, az a sebesség, tehát maga az intenzitás.

A mindenkit érdeklő kérdés: mivel lehet több zsírt égetni? Általában, ha megérik az emberben az elhatározás a sport irányában, a döntés katalizátora a súlyvesztés, kondinövelés és/vagy az egészségünk optimalizálása. Az esetek többségében a plusz kilóktól való megszabadulás bír a legnagyobb motiváló erővel. Az, hogy a kocogás közben mennyi kalóriát is égetünk, több tényezőnek a függvénye – a nemünk, a korunk, az aktuális súlyunk mellett a testmozgás intenzitása és időtartama is meghatározza az elégetett kalóriák számát.

Lássuk a számokat!

Vegyünk alapul egy 80 kilogrammos embert, aki 30 percen keresztül folyamatosan kocog. Ebben az időintervallumban körülbelül 420 kalóriát éget el. Ugyanez a személy, ha az adott időt futással tölti, közel 510 elégetett kalóriától vesz búcsút. Intenzív sétával ez a szám „csupán” 300 kalóriát takar. Egy 55 kilogrammos személy számára ezek a számok már teljesen másként öltenek formát: félóra alatt az adott személy kocogással 270-, futással 330- és sétával 210 kalóriát éget el.

Mit tegyünk, ha maximalizálnánk a testmozgás közbeni súlyvesztést?

Tény, hogy az aktuális fizikai erőnlétünk nagyban meghatározza az edzés intenzitását is. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, kezdőként valószínűleg nem sprinteléssel töltjük a sportolásra szánt időt, hanem fokozatosan felépítve magunkat és a rutinunkat, intenzívebb sétával indítunk. És ez nagyon is helyénvalló. Tudjuk jól, hogy az életmódváltás, így a rendszeres testmozgás is hosszú folyamat, amelyet lépésről-lépésre, fokozatosan kell bevezetni a mindennapjainkba.

Adjunk időt magunknak, a testünknek, hogy hozzászokjon a megváltozott körülményekhez. Ahogy az erőnlétünk is egyre javul, úgy növelhetjük a tétet: a sétába építsünk be néhány perces kocogást, majd, ha már ezt is könnyen vesszük, a kocogást „fűszerezzük” rövidebb-hosszabb sprintekkel. Így nem unjuk meg a sportot, ezenkívül, ha több változatos intenzitású edzést kombinálunk, a kalóriaégetés is magasabb szintre lép.

A kocogás boldoggá tesz!

Végül, de nem utolsó sorban fontosnak látjuk megemlíteni: a kocogás boldoggá tesz! Ezt talán nehéz elhinni, miközben fáradtan, intenzíven izzadva rójuk a megszokott köreinket, viszont igaz – futás, kocogás során az agyban felszabadul az úgynevezett endorfin hormon, ami eufóriát, boldogságérzetet okoz. Ez az állapot körülbelül az edzés 35.-40.-ik percében lép fel, és még órákig a tevékenység befejezése után is tart. E kedvező körülmények hatására könnyebben birkózunk meg a stresszes helyzetekkel – és minden tekintetben jobban érezzük magunkat.