Ínycsiklandó vegán édességek nem csak vegánoknak

Ínycsiklandó vegán édességek nem csak vegánoknak

A vegán édesség egy kis nyalánkság, amit nem csak vegánoknak érdemes megízlelniük. Valljuk be a legtöbb desszert kis jóindulattal sem illeszthető be a vegán étrendbe. Szinte minden receptben van tojás, tej, tejföl vagy túró, amik mind állati eredetű összetevőknek minősülnek. Ha ezek kihagyásával szeretnénk alkotni valami olyan finomságot, ami nem csak az elveinknek felel meg, hanem ízre is finom, akkor szükségünk van a megoldásfókuszra, no meg egy csipet kreativitásra.

Pár tudnivaló a veganizmusról

A vegánságot vagy más néven a veganizmust étkezési szokásként emlegetjük. Sok esetben azonban ennél többről van szó. A hozzá kapcsolódó filozófia szerint a vegánok minden állati eredetű terméket, élelmiszert mellőznek az étrendjükből. Ezzel együtt pedig nem hajlandók árucikként tekinteni az állatokra, mint ahogy azt a társadalom nagy része teszi. Ebből fakad, hogy a vegánok nem csak az étkezésükben tudatosak nagyon, hanem abban is, hogy milyen ruhákat hordanak, milyen kozmetikumokat, tisztálkodási terméket választanak. Sokan úgy gondolják, hogy a vegánok valamiféle aszkéták, hiszen sok “jó dologról” mondanak le az a fent említett elveik miatt, beleértve az állati eredetű alapanyagokból készülő desszertek fogyasztását is. És valóban, a tányérjukra biztosan nem kerülnek ilyen desszertek, másmilyenek viszont igen.

Vegán édesség golyók

A golyó formájú desszertek alapszabálya: alaposan gyúrd össze és jóízűen fogyaszd el. Finomak, egészségesek és rendkívül könnyen el lehet készíteni őket. Azt is mondhatnánk, hogy se perc alatt össze lehet dobni őket, ha rendelkezésünkre áll néhány olyan alapanyag, amik nagyon jól harmonizálnak egymással. Az avokádó, étcsoki és fagyasztott gyümölcs kombóból például bármikor megalkotható néhány formás trüffel golyó. A keverés és összegyúrás folyamata mindössze 15 perc, a mohók ezt követően máris enyhíthetik a vegán édesség iránti vágyukat. Akik pedig bírnak még várni, nekik érdemes hűtőbe tenni a golyókat, hogy a megfelelő hőmérsékletre hűljenek.

Klasszikus sütik vegán módra

 

Egy kis nyalánkságra az édesszájú vegánok is kaphatók. A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül kell lemondaniuk a klasszikus süteményekről, tortákról és egyéb “anyáinktól tanult” desszertekről. Csak egy kis odafigyelést és ötletességet igényel a receptek újragondolása, átalakítása. Ha a hagyományos alapanyagokat kicseréljük vegán alternatívákra, máris az asztalunkra kerülnek az ínycsiklandó vegán édességek. Ha nem csak az állati eredetű összetevőket kerüljük, hanem a cukrot és esetleg a glutént is, akkor a cukormentes torta vagy a mindenmentes torta keresőszó alatt érdemes receptek után keresgélni.

Házi joghurtok vegánoknak

Visszatérve a gyors és könnyű vegán édességekhez, a növényi joghurtok, krémek megízesítésével is hihetetlenül gyorsan tudjuk csillapítani az étvágyunkat. Csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy milyen gyümölcsöket, magvakat és egyéb finomságokat keverünk el a joghurtunkba. Ha pedig egy kicsit kiadósabbá szeretnénk tenni, akkor a zabpehelyről és a granoláról sem szabad elfeledkezni. Ezek nem csak táplálóbbá teszik a desszerteket, hanem az ízüket is feldobják.