Indul a befőzés! Lekvár készítése egyszerűen

Indul a befőzés! Lekvár készítése egyszerűen

A befőzés az egyik olyan módszer, mellyel könnyedén tartósíthatóak a gyümölcsök és zöldségek. A finom falatok jól jönnek a téli, vitaminhiányos időszakban, ráadásul felidézik bennünk a nyár hangulatát és ízeit. Az emberiség szeret enni, így nem meglepő, hogy évezredes hagyománya van a tartósításnak. A sózás, erjesztés, szárítás és a legújabb módszer, a fagyasztás mellett a befőzés az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás. A befőzés nem más, mint a különféle termények hőkezelés utáni légmentes lezárással való tartósítása. Ez így kicsit bonyolultan hangzik, de ha azt mondjuk, hogy főzés után befőttes üvegekben rakjuk el a finomságokat, már mindenki pontosan érti a lényegét. A befőzés legfontosabb része a légmentesítés, sok esetben ezen csúszik el az egész és emiatt penészedik meg az elkészült élelmiszer.

A befőzés nem bonyolult dolog

A hőkezelés – magyarul a főzés – után a befőttek, lekvárok csavaros tetejű befőttes üvegekbe kerülnek. A sikeres befőzés alapja a makulátlan tisztaság. Ajánlatos az üvegeket előző este alaposan kimosni és hagyni, hogy reggelig maguktól megszáradjanak. Ne használj semmilyen papírtörlőt vagy konyharuhát, mert az azokból származó apró szálak miatt megromlik a lekvár. Minden gyümölcsnek és zöldségnek más és más a főzési ideje, függően az elérendő végeredménytől és az egyén ízléstől is. Egészen a peremig kell tölteni az ízletes főzetet, majd le kell zárni az üveget. Ezt követően néhány percre egyszerűen fejre kell állítani a lekvárt, hogy légmentessé váljon a csomagolásában és így elkerülhető legyen a penészedés. Ezt követi a dunsztolás. Száraz dunszt alkalmazásakor az üvegbe töltött lekvárokat – még forrón – ruhával vagy újságpapírral vastagon kibélelt dobozba tesszük és jól betakarjuk, hogy lassan hűljenek ki. Egy vagy két napig hagyjuk állni, majd felcímkézés után mehetnek a kamrapolcra.

Lekvár készítése egyszerűen

Ugyan régen Magyarországon – még az I. Világháború előtt – a cukormentes befőzés volt a megszokott módszere a hőkezeléses tartósításnak, addig mára már sokan cukorral készítenek lekvárt. Manapság a lekvár készítése cseppet sem bonyolult feladat, hiszen a modern élelmiszeriparnak hála, már jó ideje létezik az úgynevezett befőzőcukor. Ez már hozzáadott, zselésítő pektint és némi tartósító hatású szorbinsavat is tartalmaz, így nem kell külön kimérni az egyes adagokhoz szükséges mennyiségeket, egyben van minden. Csak annyi befőzőcukorra van szükség, ami elegendő az aktuális, befőzni való gyümölcs súlyához, illetve ízlés szerint némi citromsavra vagy természetes citromlére az édesség ellensúlyozására. Ez a módszer jelentősen lerövidíti a lekvár főzési idejét és az eredmény is mindig jó lesz.

A befőzés és az eperlekvár készítése családi program is lehet!

 

Az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, az eper szezonja sajnos meglehetősen rövid, így nem meglepő, hogy aki teheti, befőz néhány üvegnyi lekvárt belőle. Az eperlekvár készítése pedig összehozza az egész családot, a gyerekek is segédkezhetnek benne, természetesen a biztonságos munkafolyamatoknál. Ilyen a hibátlan gyümölcsök kiválogatása, megmosása, száraktól való megszabadítása.

A lekvárnak szánt eper megvásárlásakor mindig számolj rá legalább 10%-ot a szükséges mennyiségre, mert az előkészítés során nagyjából ennyi veszteség keletkezik. Az epret sose mosd sokáig folyó víz alatt, mert az érzékeny gyümölcs könnyen megsérülhet. Körülbelül 10 percre áztasd be hideg vízbe, ennyi idő alatt leáznak az eprekről a rájuk ragadt földszemcsék, egyéb szennyeződések. Ezután öblítsd le a csap alatt, majd a nagyobb szemeket vágd félbe és rakd egy nagy fazékba és add hozzá a cukrot a gyümölcsökhöz.

Egy fakanállal keverd addig, míg a cukor fel nem olvad az eper levében, ezután kezd csak melegíteni. Van, aki egyben hagyja az eperszemeket és gyümölcsdarabokban gazdag lekvárt főz, mások inkább botmixerrel pürésítik forralás előtt a cukros epret, hogy homogén szerkezetű finomságot kapjanak. Hogy melyik fajtát választod, az egyéni ízlésedtől függ. Az eperlekvár befőzés nem igényel sok időt, mikor már nem habzik, egy kistányérra cseppents ki egy keveset. Ha kihűlés után nem folyik, már kész is az isteni finomság!

A dunsztolást követően a bontatlan üvegek hűtés nélkül is elállnak, akár évekig. Érdemes a lakás leghűvösebb részén, száraz, napfénytől mentes helyen tárolni őket. Felbontást követően a lekvárokat a hűtőben kell tartani és záros határidőn belül el kell fogyasztani. Ha cukormentes, vagy csökkentett cukortartalmú eperlekvárt készítesz, legfeljebb egy heted van arra, hogy felhasználd, mert gyorsan romlik!