Az ideális testsúly kiszámítása több tényezőn múlik

<strong>Az ideális testsúly kiszámítása több tényezőn múlik</strong>

Noha az elmúlt évtizedekben egyre többször találkoztunk azzal a megállapítással, miszerint az ideális testsúly elérése és megtartása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, valójában elég sok vita övezi ezt a kérdést. A legnagyobb problémát általában az okozza, hogy a legtöbb alkalmazott képlet túlságosan egyszerű, ezáltal gyakorta fals eredményt ad.

Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy sokan a kapott értékek alapján kezdenek például drasztikus fogyókúrába, máris egyértelművé válik, miért is problémás ez a metódus. Az ideális testsúly meghatározása ugyanis nem egzakt tudomány. Számtalan tényezőt kell figyelembe venni meghatározásánál és még így is szem előtt kell tartanunk, hogy amíg valóban jól érezzük magunkat a saját bőrünkben, addig pár plusz kilogramm felesleg nem feltétlenül jelent nagy gondot. Annak érdekében tehát, hogy az ideális testsúly meghatározása ne okozzon felesleges bonyodalmakat, feltétlenül érdemes a folyamathoz szakember segítségét kérnünk, így ugyanis biztosak lehetünk benne, hogy minden fontos szempont kellő mértékű hangsúlyt kap majd.

BMI kalkulátor életkor szerint – ezért kezeljük fenntartásokkal

Tudniillik a világhálón számtalan olyan oldalt találunk, ahol az ideális testsúly kiszámítása mindössze pár kattintással elvégezhető. Ezek a megoldások a legtöbb esetben csupán a nemünket, a születési évünket, valamint az aktuális testtömegünk mellett a magasságunkat veszik alapul a tervezésnél.

 

Ugyanakkor ha egy BMI kalkulátor életkor szerint határozza meg a többi adat alapján az optimális súlyunkat, akkor az így kapott számot mindig fogadjuk kétkedve. Tudniillik a tinédzserkor végén a legtöbb embernél megáll a növekedés folyamata, ezért a kornak ebből a szempontból nincs túl nagy jelentősége. Azaz ha egész pontosak akarunk lenni, akkor abból a szempontból nagyon is van, hogy a idővel szinte mindenkinél átalakul a testfelépítés, ez pedig további eltéréseket okozhat a számításokban. Az ideális testsúly mérése tehát ezzel a módszerrel soha nem lesz igazán pontos.

Létezik egyáltalán hiteles BMI kalkulátor?

Az elmúlt évtizedekben jó néhány különféle formula született – ilyen például a Robinson, a Miller, vagy épp a Devine – de ezeknél mindig ugyanazok az adatok szolgáltatják az alapot, csupán a súlyozásban térnek el egymástól.

Ha egy pillanatra belegondolunk abba, miszerint az ideális testsúly kiszámításánál ezek nem veszik figyelembe például a testzsír-izom arányt, sem a csontszerkezetet, akkor azonnal megértjük, miért nincs igazán olyan hiteles BMI kalkulátor, ami pár kattintással precíz eredményt adhat. Kiváló példa erre a kifejezett fitt és egészséges sportolók eredményei, hiszen az alacsony testzsír százaléknak köszönhetően náluk egy átlagos képlettel az a végeredmény születhet, hogy a BMI értékük túl magas. Ebből is tisztán látszik, miszerint ezek a kalkulációk gyakorta pontatlanok.

Miképp történjen az ideális testsúly kiszámítása?

Bár a könnyedén elérhető alternatívák hiányosságai jól láthatók, ezzel együtt kiindulási pontnak egész nyugodtan használhatók. Arra érdemes azonban nagyon odafigyelnünk, hogy olyan kalkulátor mellett tegyük le a voksunkat, ami az ideális testsúly tekintetében nem egy pontos értéket ad meg, hanem egy sávban határozza meg azt.

Így, ha nagyjából beleférünk ebbe a tartományba, akkor szinte biztosan nincs különösebb probléma a testtömegünkkel. Amennyiben precíz eredményt szeretnénk kapni, akkor nincs más megoldás, mint hogy szakemberhez fordulunk. Itt megtörténik a testzsír százalék mérése, megvizsgálják a csontsűrűségünket és emellett még megannyi olyan apró tényezőt, amivel sokkal pontosabban meghatározható a ránk érvényes ideális testsúly. A valódi kérdés azonban sokkal inkább az, megéri-e ezzel ilyen mélységekben foglalkoznunk.

Ideális súly – mindig az aktuális divat határozza meg?

Szakemberek ugyanis rávilágítottak arra, hogy az ideális súly meghatározása mind időben, mind térben igen nagy eltéréseket mutat.

Míg a hetvenes években másképp tekintettek erre a kérdésre például a jelen korral összehasonlítva, úgy az sem mindegy, Európában, vagy épp az Egyesült Államokban történik-e a felmérés. Ezzel együtt kétségtelen, hogy van összefüggés a magas BMI és az egészségügyi problémák megjelenése közt. Az szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy épp a diabétesz kapcsán az elhízás egyértelműen rizikófaktornak számít, így elengedhetetlen kellő hangsúlyt fektetni erre a kérdésre.

Azonban nem tanácsos az ideális testsúly mindenek elé helyezése sem. Kellően változatos étrenddel, rendszeres testmozgással a legtöbbször kiváló eredmények érhetők el, ha pedig úgy érezzük, további segítségre lenne szükségünk, akkor forduljunk specialistához. Így eljárva ugyanis garantáltan megkapjuk a szükséges útmutatást, ami alapján veszélytelen módon érhető el a hőn áhított ideális testsúly.