Hogyan védekezhetünk az allergiaszezon ellen?

Hogyan védekezhetünk az allergiaszezon ellen?

Ismét beköszöntött az allergiaszezon, ami sokunk számára szüntelen orrfolyást és tüsszögést, illetve köhögést hozhat magával. Szerencsére néhány házi praktika és tanács segítségével jelentősen csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket, hogy kényelmesen átvészeljük az előttünk álló hónapokat. Mire figyeljünk a mindennapokban? Mutatjuk!

Gondoskodjunk a megfelelő vitamin-utánpótlásról!

A létfontosságú vitaminok és nyomelemek rengeteget segíthetnek az allergia elleni harcban. A vitaminszükséglet fedezéséhez célszerű cinkben és C-vitaminban gazdag multivitamin készítményt választani. Természetesen ne csak az étrend-kiegészítőkre alapozzunk, hanem a szilárd ételekre is. Fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket minden nap, amelyek rosttartalmuknak köszönhetően még az emésztésünket is javíthatják.

A számunkra ideális készítmény kiválasztásában háziorvosunk segítségét is kérhetjük, de a multivitaminokkal nem lőhetünk mellé. Fontos, hogy ne csak az allergiaszezon kezdetekor, hanem egész évben támogassuk az immunrendszerünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Így az allergia mellett számos más betegséget is megelőzhetünk, vagy legalábbis csökkenthetjük a tünetek mértékét.

Fogyasszunk gyógynövényes teákat!

 

Napi 1-2 csésze gyógytea elfogyasztásával szintén sokat tehetünk az egészségünkért. Kifejezetten allergia ellen tanácsos csalánból vagy lándzsás útifűből készült teákat kortyolgatni. Azonban a máriatövissel és a körömvirággal is érdemes egy próbát tenni, hiszen ezek a gyógynövények is segíthetnek az allergia leküzdésében.

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen az allergénekkel szembeni sikeres harchoz. Ugyanis a vesék számára kellő folyadék szükséges a hisztamin és az allergének szervezetből való eltávolításához. Fogyasszunk naponta 2-3 liter folyadékot, lehetőleg tiszta víz és tea formájában.

Használjunk orrtisztító spray-t!

Az orrtisztító folyadékok eltávolítják az orrunkból a váladékot, aminek köszönhetően megszabadulhatunk a különböző allergénektől és baktériumoktól. Így könnyebben lélegezhetünk nappal és az éjszakai alvás során is, és kevesebb tüsszögéssel vagy köhögéssel kell számolunk a mindennapokban. Válasszuk a mangánnal dúsított, tengervizes és tartósítószer-mentes termékeket.

Tartsuk be pontosan az orrspray alkalmazási előírásait. Csakis a megengedett mennyiségben használjuk a spray-t, és még akkor se fújjunk többet belőle, ha úgy érezzük, hogy nagy szükségünk lenne rá. A spray túlzott használata helyett inkább szerezzünk be egy orröblítő eszközt, amellyel természetes úton tisztíthatjuk az orrüreget.

Viseljünk maszkot!

Habár az elmúlt években leginkább a koronavírus terjedésének megelőzése miatt hordtunk maszkot, de ez az allergiával szemben is remek döntés lehet. A maszkok hatékonyan szűrik a levegőt, így kevesebb allergén és por juthat a légutakba. Ha úgy érezzük, hogy a természetes kezelési lehetőségek nem vezetnek eredményre, vagy még jobban csökkentenénk az allergiás tüneteket, viseljünk maszkot akár minden nap.

Válasszunk megbízható, egészségügyi arcmaszkot. A lényeg, hogy megfelelően szűrje a levegőt, ezzel kímélve a légutakat. A maszkot pedig mossuk legalább 2-3 naponta, egyszerhasználatos típus esetén pedig cseréljük újra minden egyes nap.

Takarítsunk rendszeresen!

Otthonunkban szinte pillanatok alatt megtelepedhetnek az allergének és a poratkák, melyeket a lehető legrövidebb időn belül el kell tüntetnünk. Éppen ezért érdemes legalább heti 2 alkalommal alaposan kiporszívózni, hogy minden helyiségben friss levegőt teremtsünk. Akár légtisztítót is használhatunk, hogy még makulátlanabb légkör uralkodjon otthonunkban.

Sőt, hazaérkezve egy gyors zuhanyzás vagy fürdés is sokat segíthet. Ugyanis a bőrünkön is lerakódhatnak a szennyeződések, melyeket a legegyszerűbben víz segítségével távolíthatunk el. A ruháinkat, különösen a cipőnket pedig lehetőleg hagyjuk kint az ajtó előtt, hogy az allergének ne szálljanak tovább a szobákba.

Forduljunk orvoshoz!

Végül a legfontosabb tanács: ha hosszabb ideje küzdünk allergiával, forduljunk azonnal orvoshoz. Az allergiateszten gyorsan ki fog derülni, hogy konkrétan mire is vagyunk allergiásak. Ezután olyan gyógyszert írhatnak fel számunkra, amely nemcsak enyhítheti, hanem meg is szüntetheti az allergiás panaszokat. Akkor is jelentkezzünk vizsgálatra, ha a tünetek még elviselhetők, hiszen lehet, hogy kezelés hiányában idővel súlyosbodik majd a probléma.

Az allergiaszezon ellen a leghatékonyabban egészséges táplálkozással és légutaink tisztán tartásával, illetve a megfelelő gyógyszerek szedésével védekezhetünk. Figyeljünk kiemelten oda a vitaminszükségletünk biztosítására, továbbá a rendszeres otthoni takarításra is, hogy visszaszorítsuk az allergiával kapcsolatos tüneteket. Ha pedig még nem voltunk allergiateszten, jelentkezzünk minél hamarabb vizsgálatra!