Minden, amit a himalájasó kapcsán tudni érdemes

<strong>Minden, amit a himalájasó kapcsán tudni érdemes</strong>

Gyakorta találkozhatunk eltérő véleményekkel a himalájasó kapcsán, hiszen nagyon sokan tulajdonítanak irányába pozitív élettani hatásokat, míg legalább ugyanennyi ember vallja, miszerint nem sokban különbözik a hagyományos, asztali verziótól. Mint az életben oly sokszor, úgy az igazság itt is valahol félúton van, ám ahhoz, hogy pontosan átlássuk, mitől vált ennyire népszerűvé ez az alternatíva, elsőként azt kell vizsgálnunk, mit is takar a himalájasó kifejezés.

A hagyományos konyhasó a világ legelterjedtebb fűszerének tekinthető, ráadásul nem csupán ételízesítésre, hanem tartósításra is használják. A nátrium-klorid megfelelő mennyiségű bevitele ráadásul az egészségünk szempontjából is kardinális jelentőséggel bír, ennek tükrében nem meglepő tehát, hogy a só hatalmas piaccal rendelkezik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vásárlók nyitottak az újdonságokra, aminek a himalájasó tökéletes példája. Érdekesség, miszerint eleinte kifejezetten csak a megkapó kinézetének köszönhetően kezdett elterjedni, majd a sikert követően láttak napvilágot az első olyan vizsgálatok, amik rámutattak élettani hatásaira.

Rózsaszín himalája só – remek üzlet, vagy hatékony csodaszer?

Noha sokak számára csalódást keltő lehet az információ, ám ez az ásványi anyag valójában nem az ázsiai hegységből származik, hanem jó néhány száz kilométerrel odébb bányásszák, egész pontosan Pakisztánban.

 

A Khewra sóbánya a világon a második legnagyobb és évente rengeteg – mintegy negyed millió – turistát vonz. Innen származik a rózsaszín himalája só, ami villámgyorsan meghódította az egész világot, különleges színével és kár is lenne tagadni, a remek marketingjének köszönhetően. Egy dolgot ugyanis mindenképpen szem előtt kell tartanunk, amikor mérlegelünk, mégpedig hogy a himalájasó jelentősen költségesebb, tudniillik nem ritka a négy-ötszörös árkülönbség sem. A legfőbb kérdés tehát az, megéri-e ennyivel többet költenünk, vagy igazándiból nem kapunk annyi pluszt a pénzünkért, hogy ez indokolt legyen.

Miben más a himalájasó?

Elsősorban megjelenésében és némiképp összetételében is. Összetéveszthetetlen árnyalatát vastartalmának köszönheti, emellett pedig jellemzően sokkal nagyobb szemcsemérettel is rendelkezik, mint az asztali só. Ráadásul több mint 80 olyan ásványi anyag található meg benne, ami utóbbiban egyáltalán nincs jelen.

Ez természetesen roppant örömteli hír, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a himalájasó 98 százaléka nátrium-klorid és a többi összetevő a maradék két százalékon osztozik csupán. Ennek tükrében sajnos a plusz ásványi anyagok olyan elenyésző mennyiséget jelentenek, ami aligha van különösebb befolyással az egészségünkre. Főképp, ha figyelembe vesszük, miszerint az ajánlott napi bevitelek eléréséhez rengeteg sót kellene elfogyasztanunk, ami már önmagában is lehetetlen, ráadásul hihetetlenül egészségtelen is. Ezzel együtt is ez az előny a himalájasó mellett szól, miképp az is kétségtelen, hogy valamivel kevesebbet kell belőle fogyasztani, ezzel pedig elősegítjük a magas vérnyomás elkerülését. Ugyanígy előnyösebbnek mondható a fekete só alkalmazása is a hagyományos, asztali alternatíváknál.

Mire használható a sótégla?

Ugyanakkor ennek az ásványi anyagnak többféle alkalmazási módja is ismeretes. Amellett, hogy kiváló ízesítő, tartósításra, valamint egyes típusait a levegő tisztítására, ionizálására is felhasználják.

A himalájasó alapanyagból készült sótégla pedig akár színterápiás eszközként is kiváló, hiszen megvilágítva kellemes melegséget áraszt magából. Igény esetén akár komplett belső falakat is felépíthetünk így, vagy kiegészítőként sóbarlangban is elhelyezhetjük.

Természetesen arra mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hogy ez az anyag meglehetősen sérülékeny, így olyan helyeken, ahol nagy igénybevétellel kell számolnunk, nem tanácsos a telepítése. A himalájasó segítségével készült téglák inkább díszítőelemként funkcionálnak, ezt persze áruk is tükrözi.

A himalája sószappan rengeteg jótékony hatással bír

Ugyancsak közkedvelt felhasználási mód, amikor a formára csiszolt kristályt testápolási célra alkalmazzák. A himalája sószappan gyakorlatilag bármelyik bőrtípusra megfelelő és használata nagyjából megegyezik a testápolókéval.

Elősegíti a bőr regenerálódását, lezárja, de nem tömíti el a pórusokat, ezáltal az visszanyeri ideális nedvességtartalmát. Alkalmazását megelőzően érdemes konzultálnunk bőrgyógyászunkkal, ám a himalájasó használata gyakorlatilag kockázatmentes. Egyszerűen csak vizezzük be a kristályt és óvatosan kenjük be vele magunkat. A kezdeti feszítő érzés gyorsan elmúlik, ezért nem tanácsos olajat, vagy bármilyen krémet felvinnünk, hiszen így megakadályozzuk a természetes faggyútermelődést.