Házi kenyér készítés otthon, tippek és ötletek

Házi kenyér készítés otthon, tippek és ötletek

Bár a házi kenyér készítés évszázados hagyomány, mégis, sokan csak a pandémia kitörésekor kezdtek kísérletezni vele. Az első sikerélmények után sokan megtartották ezt a szokásukat, hiszen a saját magunk által elkészített kenyér mindig örömöt okoz. Milyen liszt megfelelő a házi kenyér készítéshez? Ha valaki abszolút kezdő és hirtelen ötlettől vezérelve akar kenyeret sütni, a finomliszt is tökéletesen megteszi egy jó recepttel.

Az előgyártott kenyérlisztekkel – amelyek már tartalmazzák a lisztkeveréket, sikért – még jobb minőségű kenyeret készíthetünk. Sőt, ha különféle magvakat vagy fűszereket szórsz a tésztába, egészen különleges finomság kerül az asztalra, de akár mangalica zsírral vagy olívaolajjal is megbolondíthatod kenyered. Ha egyszer elkezded, úgysem lesz megállás – ezt tapasztalatból tudjuk – és hamarosan azt veszed majd észre, hogy újabb és újabb recepteket akarsz kipróbálni. Idővel igazi hobbiddá válik a házi kenyér készítés.

Az örök vitatéma: élesztő vagy kovász az, amitől igazán jó lesz a kenyér?

A közösségi oldalakon lévő csoportokban gyakran vérre menő viták zajlanak arról, hogy élesztővel vagy kovásszal készítve jobb-e a kenyér. Az élesztő mellett szól, hogy mindig kéznél van. Ha friss formában nem is tart mindenki a hűtőjében belőle, a porélesztő is megteszi, az pedig sokáig eltartható. Sokan azonban az élesztős kenyeret nem tartják igazi kenyérnek.

 

A hagyományos módon készített kovászos kenyérhez már kell egy kis gyakorlat, mivel a lisztből és vízből készült kovászt „életben” kell tartani. Ha ez sikerül, akkor mindig kéznél lesz ez az alapanyag. Érdemes utána nézni vagy utána kérdezni a kovászkészítés pontos módjának, mert az elején elég kényes a keverék egyensúlya. Magunk között szólva, hogy ki mit használ, az csak attól függ, kinek melyik ízlik jobban. Szóval a házi kenyér készítés szempontjából csak a te ízlésed számít.

Milyen az igazi kenyérsütő edény?

Az élesztő vagy kovász kérdésén kívül, a kenyérsütő edényt illetően is megoszlanak a vélemények. A kenyérnek ugyanis gőz kell ahhoz, hogy tökéletesre süljön. Manapság a modern sütőkbe már beépítik a gőzsütést és elég egy sütőlapra tenni a tésztát, de a régebbi változatoknál trükközni kell. Ezért van, aki cserépedényben, van, aki fém kenyérformában teszi a sütőbe a kelt kenyértésztát, de vannak, akik jénai tálban, vagy vaslábasban sütik ki napi betevőjüket.

Hogy melyik a legjobb választás?

Mindenkinek az, amit a legkönnyebben tud használni és elégedett a végeredménnyel. Az azonban a cserépedényre és a jénai tálra is egyformán igaz, hogy mielőtt a sütésnél a tésztát lefeded a fedéllel, ez utóbbit be kell nedvesíteni. Ez azért fontos, hogy még több gőz járhassa át a sütés első felében a kenyeret, ami így még levegősebbé és puhábbá válik. Ennek a legegyszerűbb módja az, ha folyóvíz alatt leöblíted a fedelet és úgy, csöpögve az edényre helyezed.

Vaslábas esetében azonban az edényt előre fel kell forrósítani a sütőben, csak aztán helyezhető bele a kenyértészta és kezdhető meg a sütés! Magát a tésztát a sütőbe való behelyezés előtt át kell kenni vagy meg kell spriccelni hideg vízzel, majd – miután elkészült a kenyér – még forrón meg kell ismételni a vizezést. Ennek eredményeképp a kenyér héja csillogó lesz és kellemesen berepedezik, amitől még étvágygerjesztőbb látványt nyújt.

Ez a legegyszerűbb mód: házi kenyér sütés géppel

Nincs időd vagy kedved a kenyértésztával való bíbelődéshez, a kovász etetéséhez, de szeretnél minden nap friss kenyeret az asztalodra? Vagy esetleg speciális étrendet kell tartanod, amikor pontosan tudnod kell, miből mennyi van az ételedben? Akkor a kenyérsütő gép számodra a legjobb megoldás! Egy ilyen eszközbe elég beletölteni az alkotóelemeket és a gép gondoskodik mindenről, legyen szó a tészta összeállításáról, dagasztásáról, kelesztéséről és sütéséről. A kenyérsütő gépek időzíthetőek, így, ha este mindent beállítasz rajta, akkor reggel már a friss, meleg kenyeret szeletelheted. Nyilván nem lesz olyan szép, mint egy edényben vagy lapon sütött, hagyományosan formázott kenyér, de ez nem is mindenkinek fontos.