Hagyományos kovászos uborka készítése

Hagyományos kovászos uborka készítése

A hagyományos kovászos uborka tipikusan nyári csemege – az elkészítésének első lépése ugyanis az, hogy megbízható forrásból ellenőrizzük az elkövetkező napok időjárását. Abban az esetben ugyanis, ha a soron következő napok melegnek ígérkeznek (a hőmérséklet nem kúszik alább 30 Celsiustól), bátran belevághatod a fejszédet ebbe az egyébként igencsak egyszerű és egészséges „ropogtatnivaló” elkészítésébe.

Bátran vágj bele – az eredmény sikere előre borítékolható

Konyhai tapasztalat hiányában sokan ódzkodnak a hagyományos kovászos uborka elkészítésétől, mondván, „ez nekem úgysem sikerülhet”. Ha Te is szkeptikus vagy a gasztro-tevékenység végkimenetelét illetően, engedd meg, hogy rávilágítsunk: ha betartod a kovászos uborka elkészítésének egyes lépéseit, az eredmény sikerességét egész nyugodtan előre borítékolhatod!

Néhány szóban a hozzávalókról

A hagyományos kovászos uborka készítésének kellékei, hozzávalói: egy darab 5 literes üveg, 2,5 kg uborka, 3 liter víz, 3 evőkanál só, egy csomag kapor, fokhagyma, egy nagy szelet kenyér (lehetőleg kovásszal készült).

A nulladik lépés: a víz előkészítése, avagy miért puhul meg a kovászos uborka?

 

A hűsítő nyári finomság abban az esetben váltja be a hozzá fűzött reményeidet, ha jó ropogós. Sokaknak azonban mégsem sikerül elérni ezt a megfelelő állagot. A tapasztalt háziasszonyok szerint a roppanós kovászos uborka titka a nulladik lépésben rejlik, azaz a főzéshez használt lé elkészítésében.

Mielőtt tehát hozzálátnál a kovászos uborka tényleges megvalósításához, magát a vizet készítsd elő a másnapi főzéshez. Forralj fel 3 liter vizet, adj hozzá 3 evőkanál sót, majd hagyd kihűlni a folyadékot. Másnap ezt a lét fogod használni az üvegbe rakásnál, és mivel nem melegen öntöd majd rá az uborkákra, azok nem puhulnak meg, hanem finom roppanósak lesznek.

Az ideális kovászolni való uborka az…

Nagy, minimálisan 10 cm hosszúságú, és 3 cm átmérőjű. Az ennél kisebb darabok csemegeuborkának számítanak. Ne feledkezzünk meg az alapos mosásról sem. A tökéletes végeredmény érdekében az üveget és az uborkákat is alaposan meg kell mosnunk. Annak érdekében, hogy elkerüljük azt, hogy keserű uborka is bekerüljön az üvegbe, vágjuk le az egyes darabok végeit, majd azt megnyalva ellenőrizzük le az uborka ízét. Ha a levágott rész keserű, vágjunk le még többet a szóban forgó zöldségből. Ezután persze öblítsük le az uborkát.

A roppanós kovászos uborka bevágásáról

A megtisztított uborkák bevágására több módszer is létezik. Az egyik legnépszerűbb, miszerint az uborka egyik oldalán hosszában-, a másik oldalán pedig a hosszú bevágásokra merőlegesen vágjuk be a zöldséget úgy, hogy a végeken érintetlenül hagyunk 1-1 cm-t. Ez azért fontos, mert így az uborka nem esik szét, viszont, ha kedvünk tartja, könnyen „hasábjaira” roppanthatjuk azt.

A hagyományos kovászos uborka berakása

Tegyük az üveg aljára az előre bekészített kaporcsokrot, majd arra szépen sorban az uborkákat. Az uborkák egymás mellett katonásan sorakozva sokkal kevesebb helyet foglalnak el, mintha csak úgy random beleszórnánk azokat az üvegbe. Az uborkák közé tehetjük a megtisztított fokhagymadarabkákat is (sokan például a szemes feketeborsra is esküsznek, mint ideális kovászos uborka fűszer).

Ha már majdnem megtelt az üveg, tegyünk az uborkák tetejére még egy kis kaprot, illetve a szelet kovászos kenyeret. Ezután már csak a kihűtött sós vízzel való felöntés marad, illetve magának az üvegnek a lezárása. E célból elég, ha egy kistányért használsz. Tegyél alá egy mély edényt, ami felfogja az érés során kifolyó levet. A kifolyt levet majd pótold az e célra félretett felöntőlével.

Hagyjunk neki 2-3 napot

A hagyományos kovászos uborka a nyári hőségben 2 nap alatt készül el, de hűvösebb időben ez 3 nap is lehet. Erre az időre tedd az üveget napos helyre. Ha letelt a 2 nap, szedd ki a már kész kovászos uborkát egy zárható edénybe. A levét ráöntve, a hűtőszekrényben huzamosabb ideig is eláll. A tapasztalat viszont azt mutatja, erre szinte sosem kerül sor. Sokkal hamarabb elfogy ez a kifogástalan nyári csemege, mintsem elveszítené a tartósságát a hűtőben. Ha ugyanis rendre betartottad a fenti lépéseket, az elkészült egészséges finomságra garantáltan az egész család apraja-nagyja rá fog járni.