4 kímélő mozgásforma, amit mindenkinek érdemes lenne beépíteni az életébe  

kímélő mozgásformák

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen az egészséges életmód fenntartásához. Az intenzív edzés vagy a nagy megterheléssel járó sporttevékenység azonban nem mindenki számára jelent vonzó alternatívát, sokan ezért inkább bele sem kezdenek az aktív életmód gyakorlásába.

Szerencsére számos olyan kímélő mozgásforma létezik, melyet bárki könnyen beilleszthet a mindennapokba akkor is, ha túlsúly vagy valamilyen egészségügyi probléma miatt a megterhelő edzés nem jelent megoldást: az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

1. Séta

Azok számára, akik most kezdenek bele a különböző mozgásformák megismerésébe, a séta lehet a legjobb megoldás. Ehhez ugyanis gyakorlatilag semmi másra nincs szükség, mint egy kényelmes cipőre, és már indulhatunk is. Hagyjuk otthon az autót, esetleg szálljunk le a tömegközlekedési eszközről néhány megállóval korábban, és sétáljunk minden nap legalább néhány kilométert.

 

Jó megoldás az is, ha a telefonunk lépésszámlálóját használjuk: először tűzzünk ki kisebb, könnyen teljesíthető célt, például 5000 lépést, aztán folyamatosan emeljük a tétet akár 10-15 ezer, vagy ennél is több megtett lépésre.

És hogy miért érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat? Erre több válasz is adható. A séta javítja a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, de a szívbetegségek kockázatát is. A rendszeres gyaloglás emellett segít a testsúly megtartásában, esetleg csökkentésében – hiszen mozgás közben kalóriát égetünk, és ehhez még csak meg sem kell erőltetni magunkat –, de az anyagcserét is javítja, segítve az emésztést.

Egy nyugodt séta, melynek során a gondolatainkba mélyedhetünk vagy teljes hangerőn hallgathatjuk a kedvenc zenéinket, emeli a hangulatot, csökkenti a stresszt, ezáltal javítja a mentális egészségünket, amire manapság mindenkire szüksége van.

2. Jóga

A jóga is egy remek kímélő mozgásforma, ami bárki számára hasznos lehet, előnyei azonban némiképp eltérhetnek az előzőekben ismertetettektől.

Ez a sport már egy kicsit összetettebb, mint a séta, az alapok elsajátítása azonban nem ördöngösség. A legjobb persze az, ha kikérjük egy jógaoktató véleményét legalább a kezdő lépésekről, de ez nem feltétlenül szükséges, hiszen rengeteg videó és oktatási anyag érhető el az interneten is.

Az viszont nagyon fontos, hogy ha most ismerkedünk a jógával, legyünk óvatosak, nehogy megterheljük testünket: a kezdőknek kitalált gyakorlatokkal kezdjünk, ennek során pedig figyeljünk arra, hogy a mozdulatokat a lehető legpontosabban végezzük el. Próbáljunk meg heti 2-3 napot rászánni az edzésre, és hamarosan tapasztalni fogjuk az változást.

A jóga talán legfontosabb hatása, hogy segítségével testünk rugalmasabbá válik, egyensúlyérzékünk és mozgástartományunk jelentősen javul, ízületeink pedig könnyebben mozgathatóvá válnak: ezen változásoknak köszönhetően a mindennapi élet is nyugodtabb, egyszerűbb lesz.

A jóga kiváló módszer a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésére, javítja az alvásminőséget, így csökkenti a stresszt, valamint a sétához hasonlóan a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezen pozitív hatások együttesen erősítik az immunrendszert, így a jógának mindenképp érdemes egy esélyt adni.

3. Kerékpározás

A biciklizés gyerekkorunk egyik kedvenc tevékenysége volt, miért kéne felnőttként felhagyni vele? Itt persze szükség lesz egy megfelelő eszköz beszerzésére: ha munkába járáshoz használnák, választhatunk egy városi biciklit, ha viszont szeretnénk a természetet járni, a trekking kerékpár való nekünk.

Nincs is jobb kikapcsolódás, mint egy kellemes biciklitúra, kapjuk tehát magunkra a legkényelmesebb sportruházatunkat, szerelkezzünk fel elegendő folyadékkal és indulhatunk is felfedezni a környező tájakat.

A kerékpározás egyik nagy előnye, hogy alacsony terhelést ró az ízületekre, ezért igazán kímélő alternatíva azoknak, akik a futást túlságosan megterhelőnek találják. Biciklizés közben hatékonyan égetjük a kalóriákat, erősítjük a törzsünk, karunk és lábaink izmait, ráadásul javítjuk az állóképességünket, egyensúlyérzékünket és a koordinációnkat.

Ha a mindennapi közlekedéshez a kerékpárt választjuk, azzal hozzájárulunk a levegő minőségének javításához, elkerüljük a forgalmi dugókat, így gyorsabban eljuthatunk a célunkhoz, arról nem is beszélve, hogy javul a hangulatunk és a mentális egészségünk. Szerezzünk be egy biztonságos trekking kerékpárt, pattanjunk nyeregbe és élvezzük ezeket a remek előnyöket!

4. Úszás

Ehhez a sporthoz persze kell egy kis tudás és tapasztalat: ha nem tudunk úszni, semmiképp ne vágjunk bele megfelelő oktatás nélkül! Ha viszont ismerjük az alapokat, jó ötlet lehet a napot egy kiadós úszással kezdeni, hiszen ez az edzésmód a testünk összes izomcsoportját megdolgoztatja, ami kevés sportról mondható el.

Úszás közben minimális terhelés nehezedik az ízületekre, ezért nagyon kímélő, mégis hatékony mozgásformáról beszélünk, mely növeli a tüdőkapacitást, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, ráadásul hatékonyan égeti a kalóriákat. Az úszás kiváló megoldást jelent kezdő sportolóknak és a sérülésből lábadozóknak is, arról nem is beszélve hogy rendkívül szórakoztató, érdemes tehát mindenkinek kipróbálni.

Legyen a mozgás a mindennapok része

Mindenki szeretne a lehető legegészségesebben élni. Ennek érdekében fontos megjelenni a rendszeres szűrővizsgálatokon, odafigyelni az étkezésre, kerülni a stresszes helyzeteket, de ugyanilyen jelentős a sport szerepe is.

Persze vannak, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt nem választhatnak intenzívebb mozgásformákat, szerencsére azonban nekik is van megoldás: ott az úszás, a biciklizés vagy a jóga, de már azzal is egy óriási lépést tehetünk az egészséges életmód felé, ha az autó helyett a gyaloglást válasszuk.

Arról persze ne feledkezzünk meg, hogy olyan sportot keressünk, amit szívesen csinálunk, hiszen csak így lehet belőle élvezetes hobbi, nem pedig egy kötelező feladat.