Futócipő választás – fontos a megfelelő méret

Futócipő választás – fontos a megfelelő méret

A futócipő választás tipikusan nem azon kategóriájú vásárlás, amit az ember lánya/fia érzelemből hoz meg. Biztos Veled is előfordult már, hogy hirtelen fellángolásból megvettél egy, a kirakatból Téged „szólongató” cipőt – ez a szerelem első látásra. Nos, a futócipő választás nem ilyen.

Ha komolyan gondolod a rendszeres testmozgással kapcsolatos terveidet, a végső döntést tájékozódás és több szempont alapos megvizsgálása kell, hogy megelőzze. Mostani bejegyzésünkkel alapvetően azoknak szeretnénk segíteni, akik az első futócipőjük megvásárlása előtt állnak.

Két nagy csoport

A futócipőket alkalmazási területük vonatkozásában (legyen az női futócipő vagy férfi futócipő) két nagy csoportba sorolhatjuk: aszfaltra és terepre fejlesztett lábbelik közül választhatsz, céljaid függvényében. Nézzük meg, mit tud az egyik és mit tud a másik!

Futócipők, amelyek tipikusan szilárd talajra termettek

 

Az aszfalt eléggé szilárdnak számít, de az apró szemű kaviccsal borított talajhoz való futásnál is nyugodtan felhúzhatod ezt a típusú futócipőt. A szakmai berkeken belül nemes egyszerűséggel aszfaltfutócipőknek nevezett modellek jellemzően nagyon könnyűek, speciálisan kialakított párnázatuk miatt puhák, rugalmasak. Puhaságuknak köszönhetően hatékonyan enyhítik a láb terhelését, ami a szilárd talajjal való „találkozás” közben jön létre. Csillapítják a becsapódás erejét.

Néhány szóban a terepfutócipőkről

Valószínűleg nem lepünk meg, ha eláruljuk, a terepfutócipőket tipikusan terepre tervezik. Ez nem jelenti azt, hogy az aszfalt „ledob” magáról, ha ebben indulsz futásnak az utcán, de a lábaid és a gerinced garantáltan nem köszönik meg ezen döntésedet. A terepfutócipők ugyanis nehezebbek, rugalmatlanabbak és merevebbek is, mint az aszfaltra fejlesztett társaik.

Nem is csoda, hiszen valóban nehéz tereppel kell felvenniük a kesztyűt (kövekkel, sárral, puha talajjal). Ezek a lábbelik jelesre vizsgáznak, ha a kopásállóság kerül terítékre. A minőségi modellek vízállók – s annak is kell lenniük, hiszen gyakorta „találkoznak” vizes, sáros talajjal. A terepfutócipő talpa szintén vastag, mélyen mintázott, barázdált, így a láb meg tud kapaszkodni és el tud rugaszkodni a puha talajról is.

A futócipő választásnál bizony számít a méret

A futócipő választásnál fokozott relevanciával bír a láb formájának és méretének tökéletesen pontos ismerete. Vegyük figyelembe a tényt, miszerint futás közben a láb kissé megduzzad. Soha ne vásároljunk a korábbi lábméretünk alapján futócipőt! Ha választásra kerül a sor, a centiméterben megadott érték legyen a mérvadó.

Mérjük le pontosan a lábfejünket, az adott értékhez adjunk hozzá plusz 1 cm-t, és megvan a futócipő ideális mérete. Több modell esetében nemcsak a hosszúság, de a szélesség is meg van adva. Standard női futócipő szélességét B-vel, a standard férfi futócipő szélességét D-vel jelölik.

Néhány hasznos tipp futócipő választáshoz

A lábaink nem egyformák. Próbánál mindig a nagyobb lábunkra húzzuk fel a cipőt. Ez mindkét nem esetében érvényes. A cipőpróbánál viseljünk olyan vastagságú zoknit, amit jóeséllyel a testmozgáshoz is felhúzunk. A napi munkavégzés során a lábaink kissé megduzzadnak – délutánra mind az urak, mind a hölgyek lába nagyobb kicsit, mint reggel. A futócipő próbáját ennek okán ideális esetben délután ejtsük meg.

Az a cipő, ami úgy illeszkedik a lábunkra, mint kesztyű a kézre, nem jó! A tapasztalatok azt mutatják, a két nem képviselői közül a hölgyek azok, akik hajlamosabbak a kisebb, pont jó cipőket választani. Ezt mindenképpen kerüljük el, hiszen, ha így teszünk, a lábsérülések, a csúnya és nem utolsósorban fájdalmas hólyagképződés sem várat magára sokat.

A márka nem számít, és igazából az esztétikai értékek sem mérvadók. A végső döntést a tapasztalatok, és ne a reklámok befolyásolják!

Irány a szakbolt

Mindenképpen érdemes a szaküzleteket megcélozni futócipő választásnál, hiszen ott egyrészt nagyobb a felhozatal, másrészt a tapasztalt eladók is sokat segíthetnek a döntésnél.

Egy érdekesség

A futócipők cseréjét nem a „koruk”, hanem a megtett km-k teszik relevánssá. Egy jó minőségű futócipő, mind az urak, mind a hölgyek esetében 800-1000 km-ig használható.