Ettől válik egészségessé az igazi olasz tészta

<strong>Ettől válik egészségessé az igazi olasz tészta</strong>

A hamisítatlan olasz tészta sokak kedvence és ezt nem csupán kiváló ízének köszönheti, hanem annak is, hogy jól elkészítve az egyik legegészségesebb étel a világon. Az itáliai konyha alapjait az egyszerűen és gyorsan megfőzhető receptek alkotják, ám ha belegondolunk, ez például a hazai gasztronómiára is igaz. Míg azonban a tradicionális magyar ételek java nehéznek – és valljuk be, olykor egészségtelennek – mondható, addig az olasz tészta esetében ennek épp az ellenkezője igaz.

Ha pedig egyszer belekóstolunk ezekbe a fogásokba, akkor garantáltan gyakori vendég lesz az asztalunkon, lévén kevés alapanyagra és gyakorta csak pár percre lesz szükség az elkészítésükhöz. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy az összetevők minőségére kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk és csak olyan olasz tészta kerülhet a tányérjainkra, ami a jól bevált módszer szerint készül. Emellett pedig az sem mindegy, melyik receptben pontosan mit használunk, hiszen ez az alapanyag merőben meghatározza a végeredményt.

Elsőre nem is olyan könnyű eligazodni az olasz tészta fajták közt

A világ legnépszerűbb tésztája kétségkívül a spagetti. Ezt persze nem csak a bolognai és a carbonara szósz mellé fogyasztják, hanem gyakorlatilag bármilyen mártáshoz passzol. Ez az a termék, aminek mindig kell otthon lenni, ha az olasz tészta szerelmesei vagyunk. A makaróni főleg Itália északi részén tekinthető alapélelmiszernek, a lyukacsos közepű, hosszú szálú tészta felületén kiválóan megtapadnak a hígabb mártások is, emellett pedig levesbetétéként, sőt, sült és rakott ételekhez is pompás.

 

A tengeri herkentyűk kedvelőinek bizonyára villámgyorsan nagy kedvenccé válik a linguine, ami tulajdonképpen egy kilapított spagettira hajaz. Annál némileg tömörebb hatást kelt, így laktatóbb is, erre érdemes odafigyelni, amikor az adagok meghatározása történik. Erre egyébként is tanácsos nagyon odafigyelni az olasz tészta fajták mindegyikénél, mert bizonyos típusokból jóval kevesebb kell, így ha túlzásba esünk, akkor az felesleges pazarlás. Ennek kitapasztalásához, éppúgy mint ahogy például a házi kenyér készítés fortélyainak megismeréséhez persze időre van szükség.

Íme, a kevésbé ismert olasz tészták nevei

Első körben bőven elegendő, ha a fent említett fajtákat végig kóstoljuk, ám a későbbiekben bátran kísérletezzünk és kerüljön az asztalra olyan olasz tészta is, amit a helyi kisboltban be sem lehet szerezni. A tagliatelle a téli hónapok nagy kedvence lehet, sütőtökös-rákos szósszal, vagy gombás alappal kiváló párost alkot.

A mafalda egy aránylag ritkán használt variáns, ennek köszönhetően kevésbé ismert az olasz tészták nevei közt. Ez annak ellenére is így van, hogy fodros szélének hála, még a válogatósabb gyerekek is előszeretettel fogyasztják. Általában húsos – legfőképp helyi kolbászos – mártásokkal tálalják, de akár a magyar konyha ízeihez is remekül passzol. A végére pedig itt van még két olyan olasz tészta, amit gyakorlatilag bármikor bevethetünk, biztos a siker. A penne igazi Jolly Joker, hiszen szinte bármi mellé tálalható és ugyanez mondható el az olaszok krumplis tésztájáról, a gnocchiról is.

Olasz töltött tészta – egyszerűen nagyszerű

Az itáliai alapreceptek többsége általában annyi idő alatt elkészíthető, amíg a tészta megfő. Ez óriási segítséget jelent egy hosszú nap végén, vagy ha villámgyorsan kell meleg ételt az asztalra varázsolnunk. Ám van, amikor még annyi időnk sincs, hogy a mártást elkészítsük, vagy épp olasz tészta van otthon, ám a többi hozzávalóból valami hibádzik. Az ilyen szorult helyzetekre jelent kiváló megoldást a ravioli, azaz az olasz töltött tészta.

Sikerét elsősorban gyors elkészíthetőségének és a változatos töltelékeknek köszönheti. Tudniillik a recepteknek csak a képzeletünk szabhat határt, ráadásul a készen kapható tortellinik közt is megtalálunk szinte mindent, a húsos változattól kezdve a spenótos, vagy épp a sonkás-sajtos típusig bezárólag. Ez az olasz tészta tehát hatalmas könnyebbséget jelent amikor idő szűkében vagyunk, mindemellett roppant finom és egészséges is egyben.

Mire figyeljünk az olasz tészta főzésénél?

Ahhoz, hogy megfelelő állagot érjünk el, mindig érdemes betartani a csomagoláson található utasításokat. A főzővízbe soha ne tegyünk olajat – az ugyanis megakadályozza majd a szósz megtapadását -, ellenben az alapos sózásról ne feledkezzünk meg. Ragaszkodjunk a kiváló minőségű, ismert olasz tészta beszerzéséhez.

Mivel nincs túl nagy árkülönbség, ezért nem érdemes kétes gyártó termékeit választani. Ne felejtsük el azt sem, hogy a tészta vizével bármikor hígíthatunk a mártáson – akár utólag is -, így egy bögrével tanácsos félretenni, amíg nem vagyunk biztosak a tökéletes állagban. Végül, de nem utolsó sorban pedig jegyezzük meg: a spagettit soha nem szabad eltörni, hiszen épp a hosszú szálak adják a varázsát.