Erősítő edzés TRX segítségével

Erősítő edzés TRX segítségével

Erősítő edzés végzéséhez nincs szükséged súlyzókra, tárcsákra és rudakra sem. Eszközök nélkül, csupán a saját tested használatával is szép eredményeket érhetsz el, ami ráadásul mindig „kéznél van”. Egy saját testsúlyos erősítő edzés során kizárólag a testedet használod kiegészítő kellékek helyett. Bárhol, bármikor elvégezheted a feladatokat, melyek rendkívül hatásosak és kezdők is bátran belevághatnak egy ilyen erősítő edzésbe. Drága felszerelések, különleges helyszín és öltözék sem szükséges hozzá. Nézzük, hogyan kivitelezhető egy erősítő edzés akár a négy fal között is és milyen gyakorlatokat érdemes kipróbálni, ha rászánod magad a tréningre!

Kerülj formába otthoni edzés segítségével!

Az otthoni edzés hatékonyságáról megoszlanak a vélemények, időről időre parázs viták ütik fel a fejüket arról, hogy vajon az edzőtermi vagy az otthoni edzés-e a hatékonyabb. Anélkül, hogy bármelyik mellett is állást foglalnánk, leszögezhetjük: az otthoni erősítő edzés mindenképpen jobb, mintha egyáltalán nem mozognál. Számos előnye pedig megkérdőjelezhetetlen. Az otthoni edzés hatékony! Egy eszköz nélkül, saját tested alkalmazásával végzett erősítő edzés is jól megdolgoztatja minden porcikádat, alakformáló- és állóképességi tréning is egyben. Óriási súlyok hiányában természetes, szálkás izomzat alakul ki. A funkcionális, hétköznapi életből vett erősítő gyakorlatok olyan izomcsoportokat formálnak, melyeknek a mindennapi életben is hasznát veszed majd. Ráadásul már egy rövid, 20 perces torna is kellően átmozgat és feltölt energiával.

A sokoldalú TRX

Ha szeretnéd megfűszerezni az edzéseidet, próbáld ki a TRX-et! A TRX az angol Totalbody Resistance Exercise rövidítéséből épült mozaikszó, mely tulajdonképpen teljes testet átmozgató, ellenállásokkal végzett edzést jelent. A TRX az ajtófélfára, egy oszlopra, egy élő fára vagy lényegében bárhová felfüggesztésre kerülhet, ahová sikerül stabilan felakasztani. Az ellenállást a saját tested adja az edzések során. Nemcsak erősít, de fejleszti a koordinációt, az állóképességet és a core izmokat is. A nagyobb sportáruházakban már kb. 6-10 ezer forintért is megvásárolható. Könnyen összecsomagolható, nyaralásra, utazásra vagy bármely szabadtéri programra is könnyen magaddal viheted.

TRX gyakorlatok minden szinten

 

Ha nincs lehetőséged vagy nem szeretnél edzőterembe járni, az internetes videómegosztó oldalakon számos felvételre tornázhatsz ingyenesen. Ha azonban profi módon végeznél TRX gyakorlatokat, látogass el a csoportos TRX órák egyikére, melyeket szakképzett oktatók tartanak. Nézzünk néhány alapgyakorlatot TRX-szel, melyeket otthon Te magad is kipróbálhatsz!

1. A klasszikus kitörést bizonyára ismered. A hátul lévő lábadat akaszd a TRX-be, törzsedet tartsd egyenesen és nézz ki magad előtt egy fix pontot. Engedd le és fel a testsúlyodat. Miközben a gyakorlatot végzed, kiválóan erősödnek a fenék- és farizmaid. 10-12 ismétlést követően válts a másik oldalra!

2. Csípőszéles terpeszben fogd meg a TRX szalagokat magad előtt, majd dőlj előre 45 fokos szögbe. Végezz karhajlítás-nyújtást az előbbi ismétlésszámmal. Már néhány darab elvégzése után érezni fogod a kar-és törzsizmaidat is.

3. A kockás has nem elérhetetlen többé, ha rendszeresen elvégzed a következő gyilkos gyakorlatot: helyezkedj el nyújtott karos plank helyzetbe, majd a lábaidat akaszd a szalagokba. Húzd a hasad felé a lábaidat, majd engedd őket vissza. Kezdd 8-10 darabbal, majd hétről hétre fokozatosan emelve az ismétlésszámot Te magad is meglepődsz majd rajta, mennyire definiált lett a hasad.

4. A guggolás az egyik legsokoldalúbb gyakorlat, így ez sem maradhat el a TRX-szel végzett erősítő edzés gyakorlatai közül. Ám a TRX-be kapaszkodva még nehezebb lesz szabályosan guggolni. A combjaid és feneked garantáltan megérzik majd. Próbáld ki bátran!

5. Végül ismét egy kis karizom. Csípőszéles terpeszben kapaszkodj a kötelekbe, majd dőlj hátra. Karjaid hajlításával húzd fel magad, majd engedd vissza. Vigyázz, fájni fog!

Ennyire egyszerűen elvégezhető egy erősítő edzés akár a saját otthonodban is. Ha még nincs, lepd meg magad egy sokoldalú TRX szalaggal, imádni fogod!