Érezd jól magad, pihenj aktívan és passzívan is!

Érezd jól magad, pihenj aktívan és passzívan is!

A pihenés az egyik legfontosabb alapszükségletünk. A szó hallatán hajlamosak lehetünk az alvásra, relaxálásra asszociálni, valójában azonban számos különböző formája lehet. Minden tevékenységet ide sorolunk, amit kellemesnek, pihentetőnek, szórakoztatónak érzünk. Alapvetően két nagyobb kategóriát különböztetünk meg. Az aktív és a passzív pihenést, ami alá sokféle elfoglaltságot be lehet sorolni.

A passzív pihenés

Ebbe a csoportba sorolunk minden olyan tevékenységet, amihez nincs szükség aktív mozgásra. Amikor alszunk, fekszünk az ágyon, meditálunk, olvasunk, zenét hallgatunk, filmet nézünk vagy beszélgetünk a barátainkkal, akkor a passzív pihenőidőnket töltjük.
Mind közül az esti alvás a legfontosabb, annak mennyisége és minősége is rendkívül fontos élettani szempontból. Ha nem tudjuk kellőképpen kialudni magunkat, akkor nyűgösek, ingerültek leszünk. Ez pedig garantáltan meglátszik rajtunk nem csak reggel, hanem a nap többi részében is.
Ha valamilyen oknál fogva éjszaka nem tudunk rendesen aludni, akkor egy kis délutáni szunyókálással némileg kompenzálhatjuk a dolgot. Teljes egészében viszont azzal sem tudjuk pótolni az esti alvással töltött órákat.
Egyénenként nagyon változó, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége ahhoz, hogy fitten, kipihenten ébredjen. Nem csak az életkor, hanem az egészségi állapot és az életmód is nagymértékben befolyásolja ezt. Az sem jó, ha túl keveset alszunk és az sem, ha túl sokat. Átlagosan 8 óra az, amire egy felnőtt szervezetnek napi szinten szüksége van ahhoz, hogy kellőképpen feltöltődjön.

Az aktív pihenés

A másik nagy kategória az aktív pihenés, amikor aktív mozgással oldjuk a feszültséget. Az ebbe a csoportba sorolható tevékenységek rendkívül széles skálán mozognak. A futástól kezdve a biciklizésen és csapatjátékokon keresztül egészen a jógáig bármit ide vehetünk. Bármilyen mozgásformáról is legyen szó nem az a lényeg, hogy túlhajtsuk magunkat vagy feszegessük a határainkat.
Általában akkor érezzük pihentetőnek az adott tevékenységet, ha kis vagy közepes intenzitással végezzük, mindenféle elvárás, teljesítéskényszer és versenyhelyzet nélkül. A mozgás időtartamát sem feltétlenül kell elnyújtani. Addig mozogjunk, amíg jól esik! Egy 30-40 perc bőven elég, hogy aktívan ki tudjunk kapcsolni és fel tudjuk oldani a felgyülemlett feszültséget, stresszt.
Az aktív pihenést gyakran összekötik a wellness élményekkel, amiknek általában része a vízfürdőzés, szaunázás, masszázs és relaxáció. Sok esetben a passzív és az aktív kikapcsolódás összekapcsolódik vagy “egybeolvad”. Van ugyanis, amikor nehezen lehet eldönteni, hogy aktívan vagy passzívan pihenünk.

Tartsd szem előtt az egyensúlyt!

Ha aktív életmódot folytatunk, álló vagy fizikai munkát végzünk, akkor több pihenésre, alvásra van szükségünk. Ugyanez igaz akkor is, ha rendszeresen edzünk. A mozgás hatására elinduló alkalmazkodási folyamatok általában a pihenőidőben zajlanak. Ha nem fordítunk kellő figyelmet a kikapcsolódásra, szórakozásra, alvásra és elbillen a pihenés-munka vagy pihenés-edzés egyensúlya, azt garantáltan megérezzük testi, lelki és szellemi szinten is.