Egyszerű vegán receptek – villámgyorsan elkészíthető ételek

Egyszerű vegán receptek – villámgyorsan elkészíthető ételek

Noha eleinte talán nem is gondolnánk, az állati eredetű termékek mellőzése egyáltalán nem bonyolítja meg a konyhai feladatokat, tudniillik ma már igen nagy számban érhetők el egyszerű vegán receptek. Amikor az újfajta életmód mellett tesszük le a voksunkat, elsőként az a legfontosabb, hogy módszeresen összeszedjük azoknak az alapanyagoknak a listáját, amikkel a későbbiekben bátran dolgozhatunk majd.

Kissé talán meglepő módon rengeteg ilyet találunk, ráadásul az egyszerű vegán receptek egyik legfőbb jellemzője, hogy ezekből egyszerre nem sokat kell felhasználnunk. Éléskamránk alapját a zöldségek és gyümölcsök mellett az olajos magvak, illetve gabonafélék adják majd. Ugyanakkor szerencsére nem kell lemondanunk a speciálisabb összetevőkről sem, hiszen szinte mindenből létezik megfelelő alternatíva.

Egy vegán étel is lehet rendkívül ízletes

Az állati eredetű hozzávalók elhagyásával kapcsolatban a legtöbbször felmerülő aggály az ízélményt érinti. Látatlanban ugyanis talán kissé joggal tarthatunk attól, egy vegán étel nem lesz képes azt a kulináris élvezetet nyújtani, amit elvárnánk.

 

Ez azonban szerencsére nincs így. Egy kiegyensúlyozott táplálkozást vizsgálva azt láthatjuk, miszerint a növényi alapanyagok nagyon fontos szerepet töltenek be a mindennapok során. Az egyszerű vegán receptek is ezt a módszertant követik, annyi kitétellel, hogy a húsokat, tejtermékeket mellőzik, vagy olyan nyersanyaggal helyettesítik, amik beillenek a filozófia kereteibe.

Tekintettel arra, hogy az irányzatnak évről évre több követője van, a boltok polcain is egyre-másra jelennek meg ezek a termékek. Ez már csak azért is örömteli hír, mert így az egyszerű vegán receptek zöme könnyedén elkészíthető, hiszen a szükséges hozzávalók beszerzését egy kisebb boltban is megejthetjük.

Könnyű dolgunk lesz vegán édesség készítésekor

De mi a helyzet a desszertek kapcsán, merülhet fel bennünk teljesen jogosan a kérdés. Mivel a nívósabb cukrászdák polcain egyre több vegán édesség kap helyet, így bátran kijelenthetjük, miszerint a nyalánkságok esetében sem kell lemondanunk az élvezetről. Sőt, mi több, még igazán magával ragadó tortákat is készíthetünk állati eredetű alapanyagok nélkül.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint az egyszerű vegán receptek közül kiválasztani a nekünk leginkább tetszőt és követni az utasításokat lépésről lépésre. Természetesen növényi eredetű zsiradékkal fogunk dolgozni, szója-, illetve kókusztej használatával, ám a végeredmény magáért beszél. Megeshet, hogy némi gyakorlásra lesz szükség, ám nagyon hamar bele fogunk rázódni a dologba és így nem csak a környezetünkért tehetünk nagyon sokat, de a saját egészségünk megóvásáért is.

Fektessünk elég időt a vegán receptek áttanulmányozására

Természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen a változatos étrend, ez pedig egy újabb aggályt szokott jelenteni. A hazai ízek kedvelői gyakorta el sem tudják képzelni, miképp lehetséges ízletes ételeket készíteni hús, túró, vagy épp tejföl használata nélkül. A vegán receptek széles választéka ugyanakkor villámgyorsan eloszlat mindenfajta kételyt, hiszen gyakorlatilag mindenre létezik kiváló alternatíva.

A növényi húshelyettesítő termékeknek egyre nagyobb piaca van, ám az egyszerű vegán receptek esetében gyakorta bőven elegendő a tofu, a szejtán, vagy egyéb, megfelelően textúrált szójatermékek alkalmazása. A titok sokkal inkább az elkészítés módjában keresendő, hiszen kiemelt figyelmet kell fordítanunk a nedvesség eltávolítására, illetve azt se felejtsük el, miszerint a fűszerezés kapcsán is némiképp máshogy kell eljárnunk.

Az első időszakban ezért tanácsos az egyszerű vegán receptek mellett maradni és próbálgatni, mi az, ami számunkra a leginkább beválik. Megeshet, miszerint a szójatej helyett inkább a rizstej ízlik, míg a növényi joghurtok esetében is végig kell kóstolni a választékot.

Az egyszerű vegán receptek mellett érdemes kísérleteznünk is

Az első hetek, hónapok során tehát arra fektessük a legnagyobb hangsúlyt, hogy megtaláljuk mik azok a hozzávalók, amik az ízlésvilágunkban a leginkább beilleszthetők. Ezt követően azonban ne ragadjunk le kizárólag az egyszerű vegán receptek soránál, hiszen a lehetőségeink tárháza szinte végtelen.

A zöldfűszerek mellett a szárított ízesítők, különleges olajok, ecetek és szószok is nagy segítségünkre lesznek. Ráadásul amint kitapasztaltuk az alapanyagok legfontosabb tulajdonságait, villámgyorsan rá fogunk döbbenni, hogy valójában bármilyen elképzelést könnyedén meg tudunk valósítani. Az egyszerű vegán receptek tehát remek kiindulási alapot jelentenek, ám ez csak a kezdet. Elegendő tapasztalattal ugyanis az állati eredetű nyersanyagok alkalmazását mellőzve is ízletes és roppant egészséges ételeket készíthetünk.