Edzés ugrálókötelezéssel egybekötve

Edzés ugrálókötelezéssel egybekötve

Az ugrálókötelezés tipikusan olyan tevékenység, amely a gyerekkorunkat juttatja eszünkbe. Mennyi sok kedves emlék társul ehhez a kiváló szórakozást garantáló eszközhöz! Az ugrálókötél azonban több holmi játékszernél: kiváló sporteszköz, amely segít, hogy formába hozd magad, illetve növeld a fizikai erőnlétedet.

Gondolj csak a boxolókra! Ha valaki, akkor bizony ők irigylésre méltó fizikummal rendelkeznek, amelyet többek között ugrálókötelezéssel érnek el. A profi ugrálókötél ugyanis kötelező kelléke a sporteszközeiknek.

A fogyástól a formába lendülésig

Az ugrálókötél roppant sokoldalú kellék – annak rendszeres használatával villámgyorsan formába lendülhetsz, leadhatod a felesleges kilóidat, fejlesztheted a dinamikádat. Az pedig már igazán csak hab a tortán, hogy a szóban forgó sport rendkívül szórakoztató is. Amennyiben szeretnéd beépíteni az edzéstervedbe az ugrálókötelezést, fontos, hogy a megfelelő kelléket válaszd (erről részletesen majd később), illetve nem elhanyagolható magának az edzésmintának a kiválasztása sem.

A kalóriaégetésben páratlan

 

Ahhoz, hogy folyamatosan ugrálhass, fokozott energia kifejtésre van szükség. Egy közel 60 kg-s hölgy esetében fél órás ugrálókötelezés körülbelül 347 kalóriát éget el.

Erősödik a láb és a törzs is

Mindannyian lapos, kockás hasról álmodunk, viszont a felülések egy idővel unalmassá válnak. Nem így az ugrálókötél! A szóban forgó sporttal a törzsizmodat erősítheted, emellett pedig a lábaidat is szépen formálhatod. Az biztos, hogy kezdő lévén az első alkalmak után komoly lábizomlázzal kell majd megküzdened, de ez fokozatosan el fog múlni. Az ugrálókötél révén az egész tested mozog, izmosodik.

Az egész általános fizikai állapotodra pozitívan hat

A rendszeres mozgás jó hatással van a szív- és érrendszer működésére, az általános fizikai állapotunkra. Nincs ez másként az ugrálókötelezéssel sem. Mivel a testedzés közben folyamatosan szilárd felületre érkezel meg, a csontjaidat is erősítheted. A mozgás közben a szervezet endorfint, közismertebb nevén boldogság hormont termel, a kedélyállapotodnak is jót tesszel az ugrálással: edzés után garantáltan szebb színben látod majd a világot.

Olcsó és a tárolása sem okoz gondot

Még egy érv az ugrálókötél mellett. Ennek a hihetetlen olcsó sporteszköznek a tárolása sem okoz fejtörést, feltekerve szinte a legkisebb helyen is elfér.

Sokszínű palettáról válogathatunk

Az ugrálókötélnek több típusa is elérhető a piacon. Ha még kezdő vagy, az alap kötél lesz a számodra a legmegfelelőbb. Ezek az egyszerű műanyag darabok tökéletesek lesznek arra, hogy megismerkedj és megbarátkozz a szóban forgó sporttal. A súlyozott ugrálókötél a haladóknak váltja be a hozzá fűzött reményeket. A súlyosabb kötelek lendítése közben intenzív erőbedobásra lesz szükséged.

Az intelligens kötelek az egyik legmodernebb sporteszköznek számítanak a témában, ezek nemcsak az ugrások számát tarják „észben”, de az edzés időtartamát is. A vezeték nélküli kötelek igazi unikumnak számítanak, és azokban a háztartásokban tesznek jó szolgálatot, ahol a helyszűke miatt nehezen kivitelezehető a hosszú köteles ugrálás. A vezeték nélküli kötél fogantyújában két forgó labda található, így használat közben úgy érzed majd, mintha tényleg kötél is csatlakozna az eszközhöz.

A megfelelő technikával elkerülhetők a balesetek is

Ugrálás közben figyelj az egyenes testtartásra. Könnyen lehet, hogy eleinte még az egész karodat mozgatnod kell, hogy a kötelet előre lendíthesd, de ez kis gyakorlással már csak a laza csuklómozdulatokkal is kivitelezhető lesz.

Ne ugorj túl magasra!

Az előre lendülő kötél átugrásához enyhén hajlítsd be a térded, és ugorj! Landolásnál csak a lábfejed első része érintkezzen a talajjal, ezáltal ruganyosabb leszel, és a ritmust is jobban tudod majd tartani.

Ne akard azonnal megváltani a világot!

Az ugrálókötelezés magabiztos elsajátításhoz idő, sok gyakorlás és tudatosan felépített edzésterv kell, és ha nem fokozatosan emeled az intenzitást vagy az edzés hosszát, már az elején kifárasztod magad, ami bizony könnyen a kedved is szegheti a folytatáshoz.