Befőtt készítés télire vagy kompót friss fogyasztásra
Nem meglepő, ha a befőtt készítés hallatán elsőre a gyerekkorod, illetve a konyhában vidáman sürgő-forgó nagymamád jut az eszedbe. A szorgos nagyik magukat nem kímélve, fáradhatatlanul rakták el télire a nyár ínycsiklandozó ajándékait, és sorra készítették a finomabbnál finomabb befőtteket. A befőttek egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy kihűlve a készítésük után azonnal fogyaszthatók.
Így a türelmetlenebbeknek nem kell télig várni, mire végre lekerül a fedő a finom desszertekről. Mert a befőttek akár desszertként is tökéletesen funkcionálnak – finom, húsos gyümölccsel és gyümölcslével ajándékozzák meg az édesszájúakat. Ha kezdőnek számítasz a befőzés világában, ez a cikk Neked íródott – mutatjuk lépésről lépésre, hogy készítheted el a nagyi legendás alma kompótját télire.
Egy lélegzetvételnyi kitérő, avagy kalandozás a kompótok izgalmas világában
A kompót alkoholt nem tartalmazó, édes ital, amelyet hidegen és melegen is fogyaszthatunk, az ízlés-világunktól függően. A kompót vagy befőtt készítés alapvetően a kiválasztott gyümölcsök megfőzésének folyamatát takarja. A befőzni kívánt gyümölcsök színes skálát járnak be: többek között körtét, almát, barackot, meggyet, szilvát, szedret, málnát vagy akár birsalmát is rakhatunk el télire befőtt formájában.
A befőzéshez nagymennyiségű vizet (erről pontosan majd a későbbiekben) és különféle édesítőszereket (például cukrot) vagy akár mazsolát is használhatunk. Mi, magyarok általában a hagyományos kristálycukorral édesítjük a kompótot, más kultúrák előszeretettel használnak e célból vaníliacukrot, fahéjat, sőt Ukrajnában például mézet is.
A befőtt készítése egyszerűbb, mint hinnéd
Kicsit talán meglepőnek tűnhet, de a nagyi tökéletes alma kompótja esetében nincsenek kőbe vésett szabályok, minden attól függ ugyanis, hogy mennyi gyümölccsel dolgozol. Az almát azért is ajánljuk az első próbálkozásaidhoz, mert nagyon hálás alapanyag: könnyű vele dolgozni. Az almákat mosd meg alaposan hideg vízben, negyedeld fel, és távolítsd el a magházukat. Az almahéját igény szerint eltávolíthatod, de akár meg is hagyhatod.
Alma kompót télire: hogyan számold ki a vízmennyiséget?
Az alma szeleteket tedd bele a befőttesüvegbe, úgy, hogy legalább félig eltelítsék azt. Ha befőttből inkább a gyümölcsöt preferálod, mint magát a lét, akár háromnegyedig is megtöltheted az üveget. Ezután öntsd fel teljes egészében vízzel a befőttesüveget. A használt vízmennyiséget a továbbiakban mérd le, majd szorozd meg a befőzésre szánt üvegek számával, így már pontosan fogod tudni, mennyi vízre lesz szükséged.
A befőtt készítés további lépései
Minden liter vízhez számolj 30 dkg cukrot. Tégy fel a tűzre egy nagyobb lábast a cukros víz számára. Ha már a cukros víz forrásban van, add hozzá a feldarabolt almát is. Az alma fajtájától függően várd meg, amíg az megfő. Ezt egy villával biztonságosan leellenőrizheted. Ha az almák megfőttek (ez tarthat 5-10 percig is), egy nagy merőkanál segítségével oszd szét a még forró kompótot az üvegekbe.
A kompót leve lepje el nyakig az üvegeket, amelyeket lezárva fejjel lefelé helyezd rá a konyharuhával letakart asztalra. A leendő kompótjaid maradjanak így néhány percig. Ezután tedd azokat 24 óra erejéig száraz dunsztba. A száraz dunsztolás folyamata egyszerű: nincs más dolgod, mint a kész befőttöket néhány vastag takaróval betakarni, és hagyni pihenni.
Nem kell hozzá tartósítószer sem
Bár vannak, akik a befőtt készítés során tartósítószert (például szalicilt) használnak, ha követed a tanácsainkat, erre nem lesz szükség. Az almák alapos megtisztítása, a víz felforralása, a tiszta üveg és zárókupak, illetve az üvegek felfordításával keletkező vákuum garantálja, hogy a házi kompótod friss és finom maradhasson, akár hosszú hónapokon keresztül is.
A téli fogvacogtató napokon elég csupán egyetlen befőttnek „eltekerni a nyakát”, és máris megcsap a nyár hamisítatlan hangulata. A kész befőtteket hűvös, száraz helyen tárold (például a kamrában). A kompót felbontva hűtőszekrényben is eláll, legalább 4-5 napig. Erre az esetek többségében azonban nem kerül sor: a házi befőtt ugyanis olyan finom, hogy a felbontás után nemsokra rá már egy csepp sem marad belőle!
Az ízletes almabefőtt titka: a hagyományos hozzávalók használata
Manapság már százával akadnak receptes oldalak, szakácskönyvek és magazinok, ezek pedig nem ritkán újításaikkal próbálnak meg kitűnni a tömegből. Ez teljességgel működőképes lehet bonyolultabb ételek esetében, ám az almakompót almabefőtt pont nem ilyen. Ennek az évszázados hagyományokkal rendelkező finomságnak a báját épp az egyszerűsége adja, ha pedig elkezdjük bonyolítani a dolgot, akkor jellemzően olyan adalékokat teszünk hozzá, amelyek nem kifejezetten harmonizálnak a gyümölcs fanyarságával.
A kifogástalan almabefőtt titka tehát a gyümölcsben, illetve a megfelelő mennyiségű cukor, fahéj, szegfűszeg és citrom használatában rejlik. Természetesen elengedhetetlen a kellő méretű befőttes üveg is, amelyet kifőzéssel sterilizáljunk, így tartósítószer-mentesen tehetjük el a csemegét. Figyeljünk arra is, hogy amikor az üveget lezárjuk, azokat egy nagy lábasba, vagy lavórba tegyük, így hagyjuk kihűlni, szép lassan.
A fűszeres almabefőtt tökéletes kiegészítő lehet
Telente minden zöldség és gyümölcs valóságos kincsnek számít, ezért aztán az édes és ropogós almakompót remek csemege lehet, akár önmagában is. Ugyanakkor kis szerencsével – és persze néhány gyümölcsfa birtokában – akár több tíz kg almát is begyűjthetünk és aztán lesz bőven almakompót télire. Mivel eltenni nem túl nagy ördöngösség, ez a legbölcsebb, amit a rengeteg felesleges terméssel tehetünk, ám az már egyáltalán nem mindegy, miként fogyasztjuk majd.
Mert bár önmagában is finom, nem biztos, hogy ennyi almabefőtt elfogy ebben a formában. Szerencsére a kompót változatosan felhasználható. Kerülhet öntetként amerikai palacsinta tetéjre, vagy akár rakhatjuk hagyományos palacsinta belsejébe is, de pitékre, illetve egyéb süteményekre is tehetjük.
Amennyiben ilyen terveink is vannak, úgy az elrakás során feltétlenül tartsuk szem előtt, miszerint a befőtt elkészítési ideje nagyban meghatározza, mennyire lesz roppanós, friss az alma. Ilyenkor érdemes csínján bánni a szegfűszeggel is, mert annak karakteres íze sok esetben túlságosan is domináns lehet.