Befőtt készítés télire vagy kompót friss fogyasztásra

Befőtt készítés télire vagy kompót friss fogyasztásra

Nem meglepő, ha a befőtt készítés hallatán elsőre a gyerekkorod, illetve a konyhában vidáman sürgő-forgó nagymamád jut az eszedbe. A szorgos nagyik magukat nem kímélve, fáradhatatlanul rakták el télire a nyár ínycsiklandozó ajándékait, és sorra készítették a finomabbnál finomabb befőtteket. A befőttek egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy kihűlve a készítésük után azonnal fogyaszthatók.

Így a türelmetlenebbeknek nem kell télig várni, mire végre lekerül a fedő a finom desszertekről. Mert a befőttek akár desszertként is tökéletesen funkcionálnak – finom, húsos gyümölccsel és gyümölcslével ajándékozzák meg az édesszájúakat. Ha kezdőnek számítasz a befőzés világában, ez a cikk Neked íródott – mutatjuk lépésről lépésre, hogy készítheted el a nagyi legendás alma kompótját télire.

Egy lélegzetvételnyi kitérő, avagy kalandozás a kompótok izgalmas világában

A kompót alkoholt nem tartalmazó, édes ital, amelyet hidegen és melegen is fogyaszthatunk, az ízlés-világunktól függően. A kompót vagy befőtt készítés alapvetően a kiválasztott gyümölcsök megfőzésének folyamatát takarja. A befőzni kívánt gyümölcsök színes skálát járnak be: többek között körtét, almát, barackot, meggyet, szilvát, szedret, málnát vagy akár birsalmát is rakhatunk el télire befőtt formájában.

 

A befőzéshez nagymennyiségű vizet (erről pontosan majd a későbbiekben) és különféle édesítőszereket (például cukrot) vagy akár mazsolát is használhatunk. Mi, magyarok általában a hagyományos kristálycukorral édesítjük a kompótot, más kultúrák előszeretettel használnak e célból vaníliacukrot, fahéjat, sőt Ukrajnában például mézet is.

A befőtt készítése egyszerűbb, mint hinnéd

Kicsit talán meglepőnek tűnhet, de a nagyi tökéletes alma kompótja esetében nincsenek kőbe vésett szabályok, minden attól függ ugyanis, hogy mennyi gyümölccsel dolgozol. Az almát azért is ajánljuk az első próbálkozásaidhoz, mert nagyon hálás alapanyag: könnyű vele dolgozni. Az almákat mosd meg alaposan hideg vízben, negyedeld fel, és távolítsd el a magházukat. Az almahéját igény szerint eltávolíthatod, de akár meg is hagyhatod.

Alma kompót télire: hogyan számold ki a vízmennyiséget?

Az alma szeleteket tedd bele a befőttesüvegbe, úgy, hogy legalább félig eltelítsék azt. Ha befőttből inkább a gyümölcsöt preferálod, mint magát a lét, akár háromnegyedig is megtöltheted az üveget. Ezután öntsd fel teljes egészében vízzel a befőttesüveget. A használt vízmennyiséget a továbbiakban mérd le, majd szorozd meg a befőzésre szánt üvegek számával, így már pontosan fogod tudni, mennyi vízre lesz szükséged.

A befőtt készítés további lépései

Minden liter vízhez számolj 30 dkg cukrot. Tégy fel a tűzre egy nagyobb lábast a cukros víz számára. Ha már a cukros víz forrásban van, add hozzá a feldarabolt almát is. Az alma fajtájától függően várd meg, amíg az megfő. Ezt egy villával biztonságosan leellenőrizheted. Ha az almák megfőttek (ez tarthat 5-10 percig is), egy nagy merőkanál segítségével oszd szét a még forró kompótot az üvegekbe.

A kompót leve lepje el nyakig az üvegeket, amelyeket lezárva fejjel lefelé helyezd rá a konyharuhával letakart asztalra. A leendő kompótjaid maradjanak így néhány percig. Ezután tedd azokat 24 óra erejéig száraz dunsztba. A száraz dunsztolás folyamata egyszerű: nincs más dolgod, mint a kész befőttöket néhány vastag takaróval betakarni, és hagyni pihenni.

Nem kell hozzá tartósítószer sem

Bár vannak, akik a befőtt készítés során tartósítószert (például szalicilt) használnak, ha követed a tanácsainkat, erre nem lesz szükség. Az almák alapos megtisztítása, a víz felforralása, a tiszta üveg és zárókupak, illetve az üvegek felfordításával keletkező vákuum garantálja, hogy a házi kompótod friss és finom maradhasson, akár hosszú hónapokon keresztül is.

A téli fogvacogtató napokon elég csupán egyetlen befőttnek „eltekerni a nyakát”, és máris megcsap a nyár hamisítatlan hangulata. A kész befőtteket hűvös, száraz helyen tárold (például a kamrában). A kompót felbontva hűtőszekrényben is eláll, legalább 4-5 napig. Erre az esetek többségében azonban nem kerül sor: a házi befőtt ugyanis olyan finom, hogy a felbontás után nemsokra rá már egy csepp sem marad belőle!