Az otthoni edzés próbára teszi a kitartásodat

Az otthoni edzés próbára teszi a kitartásodat

Az otthoni edzés remek alternatíva, ha valamilyen oknál fogva nem tudunk vagy nem akarunk elmenni otthonról azért, hogy mozogjunk. Ez az egyik legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a sportolásnak, de azért van néhány dolog, amire nem árt odafigyelni. Ha szeretnénk fittebbek, energikusabbak lenni, akkor a rendszeres mozgást feltétlenül be kell iktatni a mindennapjainkba. A szakértők szerint, napi 20-30 perc aktív mozgással is már rengeteget tehetünk azért, hogy megőrizzük a vitalitásunkat vagy picit edzettebbé váljunk.

Az otthoni edzés előnyei

Az otthon végezett mozgás, alakformálás egyik legnagyobb pozitívuma nem más, mint a kényelem. Nem vagyunk sem időhöz, sem intenzitáshoz, sem mozgásformához kötve. Bármikor elvégezhetünk egy-egy gyakorlatsort, amikor időt tudunk szakítani rá. Mi határozzuk meg, hogy mennyit és milyen intenzitással edzünk, ráadásul bármikor változtathatunk rajtuk. Ezzel szemben, ha beiratkozunk egy jóga tanfolyamra vagy bérletet váltunk egy aerobik stúdióba, akkor máris kicsit kötöttebbé válik a dolog. Otthon a saját tempónkban edzhetünk, nem kell tartanunk attól, hogy nem tudjuk tartani az ütemet a csoporttal. Az időhatékonyság szempontjából is az otthoni edzés a jobb választás, hiszen nem kell időt töltenünk azzal, hogy elmenjünk a teremig, majd onnan vissza. Nem kell sorban állnunk az eszközökért vagy az öltözőben, ahol többed magunkkal tudjuk átvenni a sportruházatunkat. A saját megszokott környezetünkben tudjuk végezni a gyakorlatokat. Közben zenét hallgathatunk, de akár TV-t is nézhetünk. Ami pedig szintén az otthoni mozgás mellett szól, hogy olcsó. Ha veszünk is egy-két kiegészítőt, előfizetünk néhány videóra, akkor is legfeljebb pár ezres lesz a kiadásunk.

Az otthoni edzés hátulütői

Az otthoni mozgásnak épp azok a buktatói, amelyek az előnyei is. Mivel egy rendkívül kényelmes megoldás, kizárólag mi tudjuk inspirálni magunkat. Emiatt hajlamosak lehetünk arra, hogy kihagyjuk az edzést. Nincs edző, nincs edzőtárs, aki előtt el kellene “számolni” vagy aki megkérdezné hol voltunk, miért nem edzettünk? Sokan azért nem tudnak otthon edzeni, mert ha egyszer-egyszer sikerül is rávenniük magukat arra, hogy mozogjanak, a lelkesedésük, önfegyelmük hamar szertefoszlik. Mivel a tempót, az intenzitást és a mozgás időtartamát is mi választjuk meg, ezért könnyen előfordulhat, hogy nem dolgoztatjuk meg úgy magunkat, mint ahogy azt egy edző tenné. Nem adunk bele akkora energiát a gyakorlatokba vagy az 1 óra helyett csak 30 percet edzünk. Végül nincs meg az a hangulat, mint ami például egy csoportos jóga oktatás vagy aerobik óra esetében. A közösségi élményt még abban az esetben is élvezhetjük, ha 1-2 barátunkkal eljárunk a konditerembe. Otthon viszont csak egymagunk vagyunk. Tehát mindenki eldöntheti, hogy közösségben vagy egyedül végezné a gyakorlatokat.

Saját testsúlyos edzés otthon

Ha otthoni edzésről van szó, akkor a hölgyek általában gyorsan feltalálják magukat. Aerobik, erősítő mozgás, tánc, jóga otthon . Mindegyik nagyon népszerű alternatíva. Inkább a férfiak szoktak bajban lenni azzal a kérdéssel, “hogyan edzek otthon?”. Számukra ideális választás lehet a saját testsúlyos edzés és természetesen a nők is csatlakozhatnak hozzájuk. Legyen szó fogyásról, funkcionális izomnövelésről, szálkásításról vagy az állóképességük növeléséről, minden esetben meghozhatja a várt eredményt. Az egyik legnagyobb pozitívuma a hatékonyságában rejlik, ugyanis a gyakorlatokkal alaposan meg tudjuk dolgoztatni az egész testünket. A súlyokkal, eszközökkel végzett mozgásformákhoz képest, jóval természetesebb gyakorlatokat végzünk, amelyekkel nem csak egy-egy izomcsoportot dolgozunk át, hanem egyszerre kettőt, hármat vagy akár többet is. Azt fontos tudni, hogy mivel a saját súlyunkkal terheljük a testünket, ezért hatalmas izmokat nem tudunk építeni ezzel a mozgásformával. Helyette viszont hihetetlenül erős, arányos és szépen kidolgozott izomzatot tudunk létrehozni. Nemcsak az izmainkat, hanem az ízületeket és az inakat is erősítjük általa úgy, hogy közben a mozgáskoordinációnkat is javítjuk.