Az egészséges táplálkozás mibenléte + 2 szuperegészséges recept a mindennapokra

Az egészség a legnagyobb kincsünk – és bizony nagyon sok minden múlik azon, hogy milyen étellel tápláljuk a testünket. Az egészséges táplálkozás nem csupán egy divatirányzat, hanem az egészségmegőrzés egyik alappillére. Mostani bejegyzésünkben ezt az izgalmas témát vesszük górcső alá, illetve a magyar konyhán túltekintve a mexikói gasztronómia páratlanul izgalmas világában kalandozunk kicsit!
A képlet rendkívül egyszerű!
Minden, amit megeszünk, hatással van a testünk működésére. Az egészséges táplálkozás csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát, javíthatja a közérzetet és elősegítheti az ideális testsúly elérését. A rossz táplálkozási szokások pedig hosszú távon komoly betegségek kialakulásához vezethetnek. Igen – ez ennyire egyszerű – az egészséges életvitel szabályait betartani már viszont nem feltétlenül az!
A mexikói konyha elképesztően színes kavalkádja
A tradicionális mexikói konyha gazdag ízekben és színekben, amelyek egyaránt tükrözik az ország kulturális örökségét és történelmét is. Az ételek alapját gyakran a kukorica, a bab és a chili paprika képezi, amelyek már évszázadok óta az ott élő emberek étrendjének nélkülözhetetlen alapanyagainak számítanak. Különösen ismertek a taco, burrito és enchilada fogások, amelyek nemcsak Mexikóban, de a világ számos pontján népszerűek. A guacamole, avagy avokádókrém szintén tradicionális mexikói ételnek számít.
Egészséges-e a mexikói konyha?
Ahogy a fentiekben már utaltunk rá, a mexikói konyha fontos alappillérei a természetes alapanyagok. Ezek az ételek magas tápanyagtartalommal rendelkeznek és számos egészségügyi előnnyel járnak, mint például a rostok, vitaminok és ásványi anyagok bevitelének elősegítése. Amennyiben úgy döntünk, engedjük, hogy a mexikói konyha színes világa beköltözzön a konyhánkba, egyúttal a fokozott gyümölcsfogyasztásra is igent mondunk. A mexikói gasztronómia magában hordozza a soványabb húsok és a hüvelyesek szeretetét is, amelyek kiváló fehérjeforrások, illetve nagy szerepet játszanak az izomépítésben és elősegítik a teltségérzet kialakulását is. S persze nem mehetünk el szó nélkül a fűszerezésről sem: a gyakorta használt koriander és rómaikömény nemcsak különleges ízt adnak az ételeknek, de gyulladáscsökkentő és emésztési előnyökkel is rendelkeznek.
Most, hogy már ennyit beszéltünk erről a káprázatosan egyedi gasztronómiáról, lássunk két konkrét ételreceptet is, amelyek elkészítésével bátran megpróbálkozhatunk otthon, akár komolyabb konyhai tapasztalat nélkül is.
Guacamole – az egészség zöld arca
A guacamole egy mexikói eredetű avokádó alapú mártogatós. Rendkívül sokoldalú fogás lévén sokféle étellel pazarul kombinálható: remekül passzol többek között sült és/vagy grillezett húsokhoz, tortilla chipshez, grillezett zöldségekhez és szendvicsekhez is.
Hozzávalók
2 érett avokádó
1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
1 paradicsom
0,5 friss lime leve
olívaolaj
1 kis marék friss koriander, apróra vágva
só ízlés szerint
Elkészítés
Persze minden a tökéletes avokádó megtalálásával kezdődik – a boltban válasszuk az érettebb darabokat.
Egy kis tálban, kevéske olívaolajon morzsoljuk össze az apróra vágott hagymát és a koriandert. Hagyjuk állni, így az ízek és aromák remekül összeérnek.
Ezután vágjuk félbe az avokádókat, távolítsuk el a magjukat és a húsukat kanalazzuk egy tálba. Adjuk hozzá a fél lime kifacsart levét, majd egy villával törjük darabosra az avokádót. Figyelem! Nem szükséges teljesen homogén állagra törekedni, az autentikus avokádókrém darabos!
Ha ezzel megvagyunk, adjuk a lime-os avokádóhoz a kimagozott, apróra kockázott paradicsomot, a korianderes hagymát és némi sót.
Pár percig hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek, és máris kész a friss, egészséges guacamole! Ha szeretjük a csípős, karakteres íz-világú ételeket, kis friss chili-vel is kiegészíthetjük a mártogatóst.
Az avokádó hatása az egészségünkre
Az avokádó az utóbbi években egyre népszerűbbé vált szerte a világon, és nem véletlenül. Ez a trópusi gyümölcs nem csak finom, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre az avokádó!
Szív- és érrendszeri előnyöktől a gyulladáscsökkentésig
Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, különösen olajsavban. Ezek a zsírsavak hozzájárulnak a „jó”, azaz védő koleszterinszint (HDL koleszterinszint) növeléséhez, miközben csökkentik a „rossz” (LDL) koleszterinszintet. Ez hozzájárulhat a szívbetegség kialakulásának megelőzéséhez.
Az avokádók remek forrása a rostoknak, amelyek „besegítenek” az emésztésbe, pozitívan befolyásolják a vércukorszintet és hozzájárulnak a teltségérzet kialakulásához is. A rostok segítenek a bélműködés szabályozásában és csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát is.
Ezen kívül az avokádó gazdag antioxidánsokban és vitaminokban (E-vitaminban, K-vitaminban, B-vitaminokban) és folsavban is. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, ami segít a vérnyomás szabályozásában és csökkenti a stroke kialakulásának esélyét.
A trópusi gyümölcs nagyszerű gyulladáscsökkentő hírében is áll. Ezen tulajdonságának köszönhetően rendszeres fogyasztása nagy szerepet játszik a különböző krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében is.
Tortilla recept – a sokoldalú kísérő
A tortilla egy vékony, lapos kenyér, amelyet főként kukoricalisztből (vagy akár búzalisztből) készítenek. A mexikói konyha alapvető eleme. Magas rosttartalma miatt jó választás lehet a mindennapi étkezésekhez. Lássuk, hogyan készíthetünk otthon hagyományos tortilla lapot!
Hozzávalók
380 g finomliszt
70 g sertésszír vagy vaj
1 teáskanál sütőpor
1,5 teáskanál só
300 ml meleg víz
Elkészítés
Egy nagy tálban keverjük össze a finomlisztet, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a sertésszírt vagy a vajat, és morzsoljuk el az ujjainkkal a lisztben, amíg a keverék durva morzsaszerű állagot nem ölt.
Készítsünk egy mélyedést a liszt keverék közepén, és öntsük bele a meleg vizet. Keverjük össze egy fakanállal, majd kezdjük el összegyúrni a tésztát a kezünkkel, amíg össze nem áll.
Gyúrjuk a tésztát egy lisztezett felületen körülbelül 5-7 percig, vagy amíg sima és rugalmas nem lesz.
Osszuk a tésztát kisebb, egyenlő méretű golyókra (kb. 12-15 golyó, attól függően, milyen méretű tortillákat szeretnénk). Fedjük le őket konyharuhával, és hagyjuk pihenni 20-30 percig.
Melegítsük elő egy nagy serpenyőt közepes lángon. Nyújtsuk ki egy tésztagolyót egy vékony kör alakú lapra lisztezett felületen. Süssük a tortillát a serpenyőben mindkét oldalán 1-2 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz és buborékok képződnek rajta.
A tortilla magas rosttartalmáról
A tortilla lap, különösen a kukoricalisztből készült változata, magas rosttartalmát főként az említett alapanyagának köszönheti. A kukorica természetesen magas rosttartalmú, ami pozitívan hat az többek között az emésztésre.
Miért érdemes házilag elkészíteni a tortillát?
Házilag készítve pontosan tudjuk, milyen alapanyagokból készül a tortilla: garantáltan nincsenek benne tartósítószerek, színezékek vagy egyéb adalékanyagok, amelyektől gyakran nem „kímélik” az ipari előállítása során. Semmi sem hasonlítható ahhoz az ízhez és állaghoz, amit egy frissen készült tortilla nyújt! Nem titok, hogy a boltban kapható változatok gyakran állnak a polcokon hosszú ideig, ezáltal veszítve a frissességükből.
Tudatosan élni jó!
Az egészséges táplálkozás nem csupán a betegségek elkerüléséről szól, hanem arról is, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból minden nap. A fentiekben bemutatott guacamole recept és a tortilla recept remek példák arra, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak és laktatók. Legyen a konyhánkban mindig helyük ezeknek az ízletes és tápláló fogásoknak! Forrás: https://receptek.at/