Az 5 leghatékonyabb módszer a hátfájás enyhítésére

hátfájás

Rengeteg ember küzd napi szinten hátfájással. Legtöbben már csak elfogadjuk, mint az élet természetes velejáróját – különösen, ha már nem is vagyunk 20 évesek. A fájdalom azonban olyasmi, amibe sosem szabad beletörődni, már csak azért sem, mert nagymértékben képes rontani az életminőséget. Ha teljesen nem is lehet megszüntetni, szinte mindig van mód arra, hogy csökkentsük. A hátfájás enyhítésére is számos jól működő módszerünk van.

Hogyan lehet enyhíteni a hátfájást?

  1. Tornával. Bár a fájdalmas területeket nehéz mozgatni, sokszor éppen a mobilizálás az, ami a legtöbbet tudja segíteni. Ha megadod magad a fájdalomnak, és hagyod, hogy a mozgásod beszűküljön, rövid időn belül sokkal rosszabb lehet a helyzet. Rendszeresen tornáztasd a hátadat, nyújtsd a fájdalmas területet – hidd el, ez, bár nem könnyű, de csodákra képes!
  2. Masszázzsal. A masszázs egy másik nagyon hasznos módszer, nem mellesleg még igen jól is tud esni. Kikapcsol, segít relaxálni, levezetni a stresszt, emellett pedig még a krónikus fájdalmakat is képes enyhíteni. A megfelelő masszázstechnika mindenkinek más lehet, de ha megtaláltad a megfelelőt, mindenképp járj rendszeresen!
  3. Hátnyújtó pára. Már említettük, hogy milyen fontos lehet az érintett terület rendszeres mozgatása, a nyújtás pedig kiemelten sokat tud segíteni. A hátnyújtó pad használatával a nyújtás könnyebben megy, alaposabban végrehajtható, így a hátfájdalmak is nagymértékben csökkenhetnek, ha rendszeresen használod!
  4. Figyelj a tartásodra! A helyes testtartás alapvető fontosságú, a krónikus fájdalmak nagy része ugyanis abból ered, hogy rendszeresen rossz pózban tartod magad. Gyakori azoknál, akik a számítógép előtt dolgoznak görnyedve, de fizikai munka során is rögzülhet rossz tartás. Ha erre külön figyelsz, sok fájdalomtól megkímélheted magad!
  5. Gyógytorna szakemberrel. Ha az otthoni praktikák mellett még mindig fáj a hátad, gyógytornász sokat segíthet – érdemes megpróbálni, sokszor válthatja ki például a gyógyszeres kezeléseket!

Mielőtt beletörődnél a hátfájásodba, mindenképp próbálj tenni ellene! Meg fogsz lepődni, hogy látszólag egyszerű módszerek milyen hatékonyak tudnak lenni!